Először rendezték online, nagyon sikeres volt a Csorba Győző Versmondó Verseny

Az idén ötödik alkalommal megrendezett Csorba Győző Versmondó Versenyen a koronavírus-járvány miatt most először lehetett online részt venni. A pécsi szervezésű verseny eredményhirdetését is online formában tartották meg.

hirdetés
Uránia Mozi

A pécsi Szent Mór Iskolaközpont és a Pécs8 Program közösen rendezte meg idén, immáron ötödik alkalommal a Csorba Győző Versmondó Versenyt. A Csorba Győző Társaság és a Magyartanárok Egyesülete szakmai támogatásával megvalósuló eseményen a járvány és a digitális oktatás miatt ezúttal online formában lehetett szavalni, a szervezők videóra felvéve várták a pályaműveket.

Az új lebonyolítás, úgy fest, sokak kedvét hozta meg a nevezéshez, ugyanis összese  44 középiskolás diák küldte be verselését a zsűrinek. Ráadásul nemcsak Pécsről és Baranyából, hanem a Dél-Dunántúl több iskolája mellett a fővárosból és Egerből is érkezett pályamunka.

A négytagú zsűri (Minárik Tamás, Pethőné Nagy Csilla, Stubendek Katalin, Bozsoki Petra) ma, szintén online formában hirdette ki a verseny végeredményét. A verseny első három helyezettje mellett további hét diák kapott még különdíjat.

Nagy Andrea, a Szent Mór Iskolaközpont igazgatónője az eredményhirdetés előtt kiemelte, hogy talán épp az online formának köszönhetően nagyon sokszínű volt mind a résztvevők, mind pedig az általuk választott versek köre. E mellett azt is elmondta, hogy Baranyán kívülről is több tucat pályamunka érkezett be.

Csorba Győző unokája, Pintér Ábel (aki a Szent Mórban tanít) megköszönte a szervezők és a versenyen elinduló diákok munkáját a Csorba-család és a Csorba Győző Társaság nevében.

– A virtuális világ ma maga a csoda, ha jól és jóra használják – mondta Pintér. – A pécsi Csorba Győző Versmondó Verseny híre egyre jobban elterjedt már eddig is, nemes hagyománnyá erősödött. Milyen csoda, hogy most, a vírusos időkben nemhogy elhalt volna ez a nemes vetélkedés, hanem az internet segítségével még nyitott is a világra. Ma már nemcsak egymásnak mondják a diákok a verseket, nemcsak szűk kör nézheti és hallgathatja a versmondásokat, hanem az internet segítségével ezek a fiatalok és tanáraik elérhetővé teszik a munkájukat, munkájuk szívet-lelket melengető eredményét minden versszerető ember számára.

A Csorba Győző Versmondó Verseny díjazottjai:

  1. helyezett: Lipics Franciska – Pécs, Leöwey Klára Gimnázium (felkészítő tanár: Probszt Réka)
  2. helyezett: Horváth Barbara – Pécs, Szent Mór Iskolaközpont (Szakács Emília)
  3. helyezett: Kékesi Márkó – Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola (Kovács-Burján Gizella)

Legjobb Csorba-vers: Moroz Alexa – Budapest, Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium (Eck Attila)

Legjobb választott vers: Hajdu Zsófia Anna – Budaörs, Illyés Gyula Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum (Gyeskó Ágnes)

Különdíjak

Bocz Benedek – Pécs, Szent Mór Iskolaközpont (Dr. Lomb Éva)
Mamusics Zsófia – Mohács, Mohácsi Kisfaludy Károly Gimnázium (Felföldi Péter)
Strasszer Márton – Pécs, PTE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Óvoda Babits Mihály Gimnáziuma (Zsombori Barbara)
Zarka Nelli Virág – Nagyatád, KSZC Ady Endre Technikum és Gimnázium (Polyák Réka)

Közönségdíj: Kosztics Zoltán Barnabás – Komló, A Tan Kapuja Buddhista Gimnázium és Általános Iskola (Sinkovics Ádám)

Aki szeretne szemezgetni a pályaművek között, az a verseny Facebook-oldalán teheti meg.