Elstartolt a Zöld Kavalkád

“Túlélő” labirintus, téli homokozó, közös spinning, egészségügyi szűrések. Többek között ezekkel a programokkal várják a családokat az Ökováros-Ökorégió Alapítvány Zöld Kavalkád névre keresztelt rendezvénye szombattól szerdáig. A fenntartható fejlődés jegyében zajló eseménysorozatot Illés Zoltán, környezetért felelős államtitkár és Csizi Péter, a város alpolgármestere nyitotta meg.

Az Ökováros-Ökorégió Alapítvány már második éve szervezi meg a Zöld Kavalkád hetet a Pécs Plázában. A programsorozatot más civil szervezetekkel, vállalkozásokkal, és szolgáltatókkal együttműködve hozzák létre, céljuk, hogy felhívják a figyelmet a fenntartható fejlődésre és közelebb hozzák a pécsiekhez az egészségesebb, környezettudatosabb életmódot.

A rendezvény péntek délután kezdődött, a résztvevőket először Csizi Péter köszöntötte, majd Illés Zoltán, környezetért felelős államtitkár üdvözölte a pécsieket.

illés zoltán, öko1

Az alpolgármester beszédében kihangsúlyozta, hogy a környezettudatosság nem elsősorban pénz, hanem szándék kérdése. Az államtitkár pedig hozzátette a tiszta levegőért, és a tiszta környezetért mindenkinek tennie kell kicsiben és nagyban egyaránt.

Illés Zoltán továbbá elismerését fejezte ki a pécsiek és a városvezetés felé, pénteki látogatása alatt ugyanis meggyőződött arról, hogy a város élen jár a fenntartható fejlődés útján. Külön kiemelte a szelektív hulladékgazdálkodást, amely szerinte világszínvonalú.

illés zoltán, öko3

Az Ökováros Hét szombaton délelőtt tíz órától egészségnappal folytatódik, ingyenes szűrésekkel és tanácsadásokkal, lesz többek között vérnyomás-, vércukor-, testzsírmérés, testtömegindex-számítás, testösszetétel-diagnosztika, Schüssler arcdiagnosztika.

Három órától a Tekerjünk együtt 100-at! program keretében ironmanek, fogyatékossággal élők és ismert közéleti személyek alkotta csapatok spinningelnek. Hattól pedig már a DIP Trió gondoskodik a hangulatról.Vasárnap délelőtt pedig dobozvárat építhetnek a résztvevők.

illés zoltán, öko2

A programok között lesz még: olvasóliget, játszó kuckó, Meddig ér a takaród? – interaktív kiállítás, túlélő labirintus, téli homokozó, ökodesign ékszerek, beszélő kutyagumigyűjtő, Patchwork kiállítás és műhely, Zöld Megoldások háza, Jógázz velünk!, valamint Zöld Zóna Játéktér.