Elszaladnak az élelmiszerárak

Az útdíj bevezetésével megemelkedtek a szállítói árak, ennek hatására Pécsett is két tűz közé kerültek a mezőgazdasági termelők.  Drágábban szállítják el a mezőgazdasági terményeket, ezért emelkednek az élelmiszerárak is. Már a helyi Tom Market is egyre drágább ajánlatokat kap beszállítóitól.

hirdetés

Július 1-től a magyar közúthálózat 6513 kilométeres hosszán több mint 2000 szakaszon kell útdíjat fizetni a 3,5 tonnánál nagyobb  össztömegű tehergépkocsik után.  A díjat pedig a jármű tengelyszáma, motorjának környezetvédelmi besorolása, illetve az út jellege és hossza alapján határozzák meg. Akiről viszont kiderül, hogy nem váltott útdíjat, vagy nem a kellő díjkategória jegyét vette meg, arra kemény büntetés vár.

Az útdíj bevezetése ugyanakkor a szállítás drágulását hozta magával. Ez pedig a boltokban kapható áruk fogyasztói árának emelkedését idézi elő. A Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete már jelezte, hogy számításai szerint a döntéssel a belföldi szállítás költségei akár 30 százalékkal is megemelkedhetnek, amit a cégek – legalább részben – biztosan áthárítanak majd a fogyasztókra. Mostanra kiderült: nem tévedtek.

Nehéz helyzetbe kerültek a mezőgazdasági termelők., ezért az élelmiszerárak emelkedésére számíthatunk. Az élelmiszergyártás szereplői ugyanis két tűz közé kerültek: a termelők beszállítói emelték áraikat a drágább szállítás miatt, ugyanakkor a gazdáktól is olcsóbban akarják átvenni terményeiket az új plusz költségekre hivatkozva.

A drágább szállítás miatt emelkedhetnek az élelmiszerárak

 

-A fuvarozók próbálnak alkudozni az árakon, hiszen ők sem akarják megfizetni az útdíj okozta különbözetet. Hozzánk az úgynevezett inputokat – például vetőmag, növényvédőszer, műtrágya – drágábban hozzák, miközben terményeinkre egyre alacsonyabb vételi ajánlatokat kapunk. A fuvarosok pedig vagy drágábban szállítják az árunkat, vagy magunknak kell megoldani a transzportot – tudtuk meg Wilhelm Józseftől, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének egyik vezetőjeűszaki országos választmányi elnökétől, aki egy Pécs melletti mezőgazdasági cégnél dolgozik.

Wilhelm szerint néhány áru esetében már az útdíj bevezetése előtt is nagyon nehéz volt megállapítani a mindenki számára megfelelő árat. Július 1-től azonban a termelők lehetetlen helyzete és a szállítási költségek emelkedése miatt az útdíj összege biztosan érezhető lesz az élelmiszerárakban is.

A mezőgazdasági termékek növekvő szállítási költségei megmutatkoznak a kereskedőknél is. Ágai Tamás, a Tom Market bolthálózat alapítója lapunknak elmondta: már most érezhető a drágulás.

-Amíg ezen a szinten lehet tartani az élelmiszerárakat, addig természetesen nem emelünk, azt viszont nem tudjuk, hogy ez mennyi időt jelent. Hiába próbálunk alkudozni, a beszállítóktól egyre drágább ajánlatokat kapunk. Ezért valószínű, hogy az élelmiszerek a közeljövőben kis emelésen eshetnek át – nyilatkozta a Tom Market alapítója.