Eltűnik az Égervölgyi-tó

Megkezdték az Égervölgyi-tó vizének leeresztését. Mint ismert, a város 190 millió forintot nyert a közkedvelt kirándulóhely rendbetételére. Most az élőhely-rehabilitációs program ütemtervét határozták meg.

hirdetés

Már ömlik a víz az égervölgyi patakmederben. A patak elgátolásával kialakított tó és környezete évtizedek alatt ment tönkre. A terület egy nyertes uniós pályázatnak köszönhetően, a KEOP program keretében közel 190 millió forintból újulhat meg.

A rehabilitációs munkálatokat már el is kezdték a szakemberek. Az első lépés a tó vizének leeresztése, amit szakaszosan lehet végrehajtani.

– Egy környezetvédelmi pályázatról van szó, azaz egy élőhelyet rehabilitálunk. A projekt keretében az évtizedek alatt feliszapolódott tó mederrendezése történik meg. Leengedjük a vizet, majd munkagépekkel kiszedjük azt az iszapot, ami ellehetetleníti, hogy a hüllőknek, kétéltűeknek megfelelő élőhelye legyen a tó. Egy sokkal kellemesebb és egészségesebb környezetet fogunk kialakítani – mondja Merza Péter, a munkákat koordináló Pécsi Városfejlesztési Zrt. vezérigazgatója.

A helyiek örülnek a fejlesztésnek, és abban bíznak, hogy hamarosan a város legimpozánsabb kirándulóhelye lehet Égervölgy.

Háló Péterné például azt mondja, tavasztól őszig napi 300-400 gyerek jön a közkedvelt területre. – De szünetben is szívesebben választják az emberek Égervölgyet, Égertetőt mint Malomvölgyet – vélekedett.

A projektet irányító koordinációs bizottság tagjai csütörtök reggel helyszíni szemlét tartottak. A szakemberek a városfejlesztési zrt.-vel, a zöldhatósággal, a nemzeti parkkal és a BIOKOM-mal egyeztetve meghatározták a szükséges ütemtervet.

Hosszú napokig ömlik a víz a tóból

Amint szűkül a tóban élő kétéltűek és hüllők élettere, átmenetileg megszüntetik a víz leengedését, kihalásszák a tóból az élőlényeket, és biztonságos helyre viszik őket. Nyár végén, ősz elején megkezdik a felgyülemlett iszap kikotrását és elszállítását. Ekkor építik meg az új iszapfogó műtárgyakat és a partfalat is. Jövő tavasszal duzzasztják majd vissza a tavat. A projekthez kapcsolódóan tervezik a bálványfa és hozzá hasonló fafajok kiirtását is, mert ezek a növények felborítják a tájvédelmi körzet ökológiai egyensúlyát.