Eltűnik az Égervölgyi-tó

Megkezdték az Égervölgyi-tó vizének leeresztését. Mint ismert, a város 190 millió forintot nyert a közkedvelt kirándulóhely rendbetételére. Most az élőhely-rehabilitációs program ütemtervét határozták meg.

Már ömlik a víz az égervölgyi patakmederben. A patak elgátolásával kialakított tó és környezete évtizedek alatt ment tönkre. A terület egy nyertes uniós pályázatnak köszönhetően, a KEOP program keretében közel 190 millió forintból újulhat meg.

A rehabilitációs munkálatokat már el is kezdték a szakemberek. Az első lépés a tó vizének leeresztése, amit szakaszosan lehet végrehajtani.

– Egy környezetvédelmi pályázatról van szó, azaz egy élőhelyet rehabilitálunk. A projekt keretében az évtizedek alatt feliszapolódott tó mederrendezése történik meg. Leengedjük a vizet, majd munkagépekkel kiszedjük azt az iszapot, ami ellehetetleníti, hogy a hüllőknek, kétéltűeknek megfelelő élőhelye legyen a tó. Egy sokkal kellemesebb és egészségesebb környezetet fogunk kialakítani – mondja Merza Péter, a munkákat koordináló Pécsi Városfejlesztési Zrt. vezérigazgatója.

A helyiek örülnek a fejlesztésnek, és abban bíznak, hogy hamarosan a város legimpozánsabb kirándulóhelye lehet Égervölgy.

Háló Péterné például azt mondja, tavasztól őszig napi 300-400 gyerek jön a közkedvelt területre. – De szünetben is szívesebben választják az emberek Égervölgyet, Égertetőt mint Malomvölgyet – vélekedett.

A projektet irányító koordinációs bizottság tagjai csütörtök reggel helyszíni szemlét tartottak. A szakemberek a városfejlesztési zrt.-vel, a zöldhatósággal, a nemzeti parkkal és a BIOKOM-mal egyeztetve meghatározták a szükséges ütemtervet.

Hosszú napokig ömlik a víz a tóból

Amint szűkül a tóban élő kétéltűek és hüllők élettere, átmenetileg megszüntetik a víz leengedését, kihalásszák a tóból az élőlényeket, és biztonságos helyre viszik őket. Nyár végén, ősz elején megkezdik a felgyülemlett iszap kikotrását és elszállítását. Ekkor építik meg az új iszapfogó műtárgyakat és a partfalat is. Jövő tavasszal duzzasztják majd vissza a tavat. A projekthez kapcsolódóan tervezik a bálványfa és hozzá hasonló fafajok kiirtását is, mert ezek a növények felborítják a tájvédelmi körzet ökológiai egyensúlyát.

hirdetés
Hirdetés

9 HOZZÁSZÓLÁS

 1. A temérdek hal biztonságos helyre kerül?
  A vásárcsarnokba vagy a nagyok szét osztják egymás közt?Vagy mégis hova?
  Mert ebben a tóban közel 20 éve háborítatlanul szaporodhattak a halak, mert tilos volt a horgászat.

 2. Bírom, tipikus fideszes kommunikáció, hogyha valaki szidja a jelenlegi városvezetést, kormányt, akkor az csakis ürgebőrbe bújt MSZP-s lehet. De nem! Vannak bőven volt fideszes szavazók, akiket padlóra küldött a Viktor éra. Jelesül, én vagyok az egyik!

 3. A rendezésnél remélem összeszedik az autó és munkagép gumikat az Éger forrás és a Gégen-kút környékéről , melyek a patakmederben láthatóak .
  A négy éve leszakított Fecske forrás táblát is pótolhatnák .
  Az erdő gyérítéseknél összeszedethetnék az ottmaradt láncfűrészolajos flakonokat és kannákat .
  Tudatosítsák a kirándulókkal , hogy a magukkal vitt műanyag palackok üresen sokkal könnyebbek , és nem kell azt feltétlenül az erdőben hagyni .Az eldobált sörös , kólás dobozoknak sincs helyük az erdőkben !
  Az Éger-tető kilátóra pedig kenjenek kb. 50 kg festéket, megvédve az állagát , valamint a mozgó léceket is rögzíthetnék .
  Az Éger-tó sem ment volna tönkre , ha a kettő darab iszap és hordalékfogót alkalmanként kitakarítják .
  Amúgy szép ez a környék és reménykedek , hogy az erdőben kiabáló városi ****fejek leszoknak a hangoskodásról .

 4. Én először az élővilágról gondoskodtam volna,utána kezdek bele a le engedésben.szegény halak ott szenvednek a tóban.

 5. Csak egy ember hiányzik az égervölgyi gátról, a buszok, varjak tudora, Csizi alpolgár.

Comments are closed.