Eltűnik a Nap Pécsen

Olyan lesz, mintha a Marson lennénk

Március 20-án eltűnik a napkorong tetemes része. A közelgő 64 százalékos napfogyatkozás egyáltalán nem mindennapi esemény, hisz hasonlóan látványos részleges besötétedés négyévente fordul csak elő világon, és ennél is sokkal ritkábban Pécsen. A következőkben adunk pár tippet arra, hogy miként, milyen eszközökkel és honnan érdemes megfigyelni a napfogyatkozást.

hirdetés

Ugyan az idei – a tavaszi napéjegyenlőség napjára eső – részleges napfogyatkozás 20 százalékkal kisebb lesz, mint a 2011 januári 80 százalékos elsötétedés, de most elvileg kedvezőbbek lesznek a láthatósági körülmények.

A maximális fogyatkozási fázisban a Nap sarló alakúra csökkent fénysávja a megszokott fényerőnél sápadtabban fogja majd megvilágítani a várost – mondta dr. Gyenizse Péter, a PTE Földrajz tanszékének docense. Aki viszont a jelenség napján nem kémleli az eget, az nem is feltétlenül fogja észlelni a napfogyatkozást. Nem kell azonban elkeseredni, ugyanis Gyenizse elmondta, hogy a pénteki részleges napfogyatkozásnak köszönhetően megtapasztalhatjuk, hogy nagyjából milyen fényviszonyok vannak a Marson.

Olyan lesz, mintha a Marson lennénk
Olyan lesz, mintha a Marson lennénk

A jelenség kezdete Pécsett körülbelül 9 óra 36 percre tehető, tetőzni 10 óra 45 perckor fog, és várhatóan 11 óra 56 perckor fejeződik majd be.

De mi kell ahhoz, hogy jól lássuk a napfogyatkozást? Természetesen szabad szemmel, bármiféle fényszűrő nélkül nem szabad a Napba nézni, hisz az komoly látáskárosodáshoz vezethet. Talán azt sem kell elmondani – de azért mégis megtesszük –, hogy optikai segédeszközökkel sem éri meg meglesni az égi eseményt, mivel a csillagunk hője és fényereje egy szűrő nélküli távcsövön keresztül fokozottan érezhető. Magyarul a Nap akár ki is sütheti a szemünket. Gyenizse hozzátette, hogy a sokak szerint jól működő sörösüveg sem az igazi, mivel annak ellenére, hogy valamelyest szűri az UV-t, sajnos torzítja a Nap képét. Az egymásra húzott olcsóbb napszemüvegek pedig még csak az UV sugárzást sem szűrik ki.

4 évente eltűnik a Nap egy része
4 évente eltűnik a Nap egy része

A legjobb eszköz a besötétedés megfigyelésére egy erre a célra készült szűrő, vagy szűrő szemüveg, esetleg egy jobb hegesztőszemüveg, de aki nem jut időben ilyesmihez. A legjobb megoldás azonban az lehet, ha vagy a Zsolnay-negyedben, vagy a Pollack egyetem parkolójában csatlakozunk a Földrajz tanszék profi, szűrős, csillagász-teleszkópokkal felfegyverkezett stábjaihoz.

Legközelebb egyébként 2020. június 21-én lesz napfogyatkozás Magyarországon, de csak igen kicsi, és feltehetően nem is lehet majd minden régióból látni. Aki viszont úgy érzi, hogy bírja még 66 évig, az már most elkezdhet gyúrni a a 2081-es teljes napfogyatkozásra.