Eltűnnek a lepusztult épületek Pécsről

Új városrendezési terv keretében eltüntetnék a városból a régóta lepusztult, városképi szempontból is előnytelen ingatlanokat. A Schlauch Imre-programról Girán János alpolgármester beszélt az év utolsó közgyűlésén. Elsőként a Kodály Központtal szembeni nyomortanyát számolják fel. 

hirdetés

Az egykori neves pécsi építészről, Schlauch Imréről elnevezett városrendezési terv keretében bontanák el azokat a romos házakat, amelyek rontják a városképet.

– Szükségét érezzük, hogy azok az épületek, amelyek jelen pillanatban funkció nélkül vagy nagyon leromlott állapotban vannak jelen a városban, azokat elbontsuk és helyükre olyan új épületek kerüljenek, amelyek magukon viselik a XXI. századi Pécs modern arculatát és az egységes városkép irányába mutassanak – ismertette az elképzeléseket Girán János.

balokány, szükség lakások, romák, hl01

Az érintett ingatlanok elbontása a városrendezési szempontok mellett közbiztonsági és közrendvédelmi okok miatt is fontos, hiszen egyrészt eltűnnének az épületekben lakó önkényes lakásfoglalók, másrészt a szomszédos ingatlanok visszanyerhetik valódi értéküket.

A következő időszakban folyamatosan jelölik ki azokat az házakat, amelyeket eltakarítanak majd a program során, utat adva a jövendő ingatlanfejlesztéseknek. Az azonban már biztos, hogy a Kodály Központtal szemben lévő, a Zsolnay Vilmos úton évek óta deszkapalánkkal elkerített telken lévő ingatlan minél hamarabb eltüntetik majd.

Oszoli Dénes, a városfejlesztési bizottság elnöke hozzátette, hogy a bontási munkálatokat akár közfoglalkoztatottak segítségével is el lehetne végezni, hiszen éppen Schlauch Imre kényszerült életében arra, hogy munkásai továbbfoglalkoztatásának érdekében kezdte el a róla elnevezett Schlauch-telep kialakítását a vasútállomás előtti, a Jókai és a Szabadság út közötti területen.