Eltűnt a pécsi Eiffel-torony

Kevesen ismerték a pécsi Eiffel-tornyot, még kevesebben tudták, hogy merre van. Most már végképp senki nem tudja, hiszen eltűnt korábbi helyéről. Félő, hogy a feledés homályába vész a nagy gonddal megépített modell.

hirdetés

Ha most valaki ellátogatna a Jász utcába, hogy megcsodálja a remekművet, sajnos csalódnia kell. Korábban az egyik családi ház udvarán magasodott az ezüstös-kékes modell. Ám most eltűnt a helyéről a pécsi Eiffel-torony, csak a betontalapzat a négy toronyláb nyomaival árulkodik arról, hogy egykor itt állt.

eiffel-torony helye, hl01
Elszomorító a látvány.

Megpróbáltunk utánajárni, hogy mi történt vele. Ottjártunkkor nem értünk el senkit, ám a szomszédok elmondása szerint nemrég cserélt gazdát az ingatlan. Az új tulajdonos pedig eladta a ház előtt rikítóan díszelgő makettet, mivel az nem képezi az ingatlan részét. Azt, hogy hova került, ők sem tudják.

Trischler Ferenc pécsi szobrászművész ismeri a műalkotást, ám szerinte kiállítani nem igazán lehetne, hiszen a makettnek komoly művészi értéke nincs. Ha önálló alkotás lenne, nem egy kicsinyített más, egy reprodukció, akkor valóban műdarab lenne, ám így csupán a belefektetett energia, szeretet, sok munka és a különleges elképzelés az, ami egyedi munkává emeli. Értéke pusztán eszmei, és az új tulajdonos szíve-joga eldönteni, mihez kezd vele.

Az Eiffel-tornyunkat 1971-ben építette Molnár József a saját kertjében és sajnos nem a világ-, hanem a Belügyminisztérium országos kiállítására.

eiffel01
A makett, teljes pompájában néhány éve

Az építő a torony minden egyes részletét külön csiszolgatta, reszelgette, forrasztgatta össze egy teljes éven át. Pusztán hobbiból kezdte el az építést, ami végül a kiállításra készült el, és mindenfajta tervrajz nélkül, csak egy kép alapján dolgozott.

eiffel05
Végtelen aprólékossággal dolgozta ki a mester

A Magyarürögi úton készült el az építmény, rengetegen csodájára jártak, hiszen Molnár meg is világította több oldalról. Innen költözött a Jász utcába a torony, hosszú évek során többször felújította az alkotó, részekre szedve rozsdamentesítette, újrafestette.

Természetesen a modell eredetijét is meglátogatta a tervező, de csak sok évvel a saját munkája elkészülte után.

Molnár József 2011-ben hunyt el, csak remélni tudjuk, hogy nagy műve jó kezekbe került.

A torony építésének további részleteit, és a tervezővel készült korábbi interjút ezen a blogon lehet elolvasni.