Eltüntetik a graffitiket a buszokról

Nyár végére lett valóság a Tüke Busz és az önkormányzat terveiből, miszerint a jövőben közfoglalkoztatottak segítségével is takarítják a pécsi buszokat. Ezen a héten napjában hat-nyolc közmunkás feladata a járművek graffiti-mentesítése lesz.

hirdetés

A Tüke Busz Zrt. is bekapcsolódott az önkormányzati közmunka programba a minap. A városi buszvállalat az összes forgalomban lévő járművét segítségükkel igyekszik megszabadítani a firkáktól. A közfoglalkoztatottak hat-nyolc fős csapatokban veszik kezelésbe a járműveket: oldószeres vízzel, dörzsszivaccsal sikálják az üveg, műanyagfelületeket, az ajtókat, az üléseket. A munka aprólékos, de naponta fél tucat busszal így is végeznek.

– Bárki láthatja, aki busszal közlekedik, hogy a járműveket mára elborították a firkák. Bár a Tüke Busz is igyekszik tenni a jelenség ellen, a vele szerződésben álló takarító társaság elsősorban az általános tisztítási munkák kötik le. Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy közfoglalkoztatottak munkába állításával segítünk a vállalatnak – mondta Moór Eszter népjóléti bizottsági elnök.

Mint mondta, a dolgozók napi nyolc órában dolgoznak a járműveken addig, amíg minden buszt meg nem tisztítanak. Hozzá kell azonban tenni: a speciális eszközökkel felfirkált rajzokat legtöbbször csak különleges vegyszerrel tudják eltávolítani, s előfordul, hogy azzal sem lehet száz százalékos hatást elérni. Ezzel együtt a buszokon lévő firkák száma töredékükre eshet vissza a közmunkásoknak hála.

Mint arról korábban beszámoltunk, nemrég civil önkéntesek szabadidejükben is beszálltak a munkába.

A Pécs és Térsége Közlekedéséért Egyesület tagjai, azok barátai egy nyári szombaton az uránvárosi végállomáson dolgoztak. Akkor csak néhány buszt sikerült megtisztítani, de az akció jó figyelemfelhívás volt. Pék Patrik, az egyesület illetékese szerint viszont félő, hogy majd újra összefirkálják a járműveket. Hosszú távon ők kamerák beszerelését tartanák megfelelően elrettentő erejűnek a graffitizőkkel szemben.

A Tüke Busz új járművek vásárlásánál már erre is figyel az ígéretek szerint. A vállalat által jelenleg bérelt Credók egyikében-másikában üzemel is a térfigyelő.

 • re-Deszkás

  Anyádat festesd össze,annak is jól áll!!!

 • Deszkás

  Én is inkább megkérném a graffitiseket, hogy pingálják ki a buszot. Némelyik olyan koszos, hogy már most sem lehet kilátni rajta. A festés csak feldobná őket.

 • Akárki-nek

  Szerintem azért mert így a baráti kör zsebét érdemleges munka elvégzése nélkül is be lehet tömni.

 • Akárki

  És akkor miért is kell 10 milliókat kifizetni egy cégnek, aminek éppen a buszok takarítása lenne a dolga?

 • Nyugdíjas gondnok

  Ahelyett, hogy eltávolítják ezeket a modern művészi alkotásokat a koszos és unalmas buszokról, inkább ösztönözni kéne a fiatalokat, hogy minél több járatot tegyenek színpompás, vidám élménytérré a festékükkel.

 • Cica

  Akkor már a takarítást is végezhetnék a közmunkások, nem kellene a takarító cégnek sok milliót kifizetni és legalább érdemleges munkát végeznének, nem a gyomot kapargatnák a járdák rései közül, vagy egyéb más értelmetlen feladatot elvégezniük