ELTÜNTETIK A TRUTYMÓT PÉCSRŐL

Még a francia Suez által irányított Pécsi Vízmű idejéből maradt a pécsiek nyakán az a több ezer tonnányi kezeletlen szennyvíziszap, amit most a Tettye Forrásháznak kell elszállítania. Az anyag szállításának első üteme szerdán indul és várhatóan három hétig tart.

hirdetés

Még a korábbi szolgáltató, a Pécsi Vízmű közvetett birtokában lévő Délkomp Kft. hagyta ott a városi szennyvíztisztító-telepen a szerves anyagot. A céget hiába szólították fel az anyag elszállítására, azt évekig nem tette meg.

A vállalkozást többször meg is bírságolták, de még ezek ellenére is fittyet hányt a zöldhatóság felszólításának. 2013-ban aztán felszámolták a renitens céget, így a jogszabályok szerint – a környezet megóvása érdekében – a telep tulajdonosának, azaz a pécsi önkormányzatnak kellett intézkednie.

A telepet üzemeltető Tettye Forrásház Zrt.-nek nem volt más lehetősége, mint a felhalmozott anyag elszállíttatása, ráadásul még ártalmatlanítani is kell a kilencezer tonnányi szennyet.

– Nyár végén kezdődhet meg a hátrahagyott iszap ártalmatlanítása, amit gyorsan és biztonságos körülmények között oldanak meg a szakemberek – mondta a Tettye Forrásház Zrt. vezérigazgatója. – Az anyag felhasználásának lehetőségeit már korábban megvizsgálták, és végezetül a mezőgazdasági hasznosítás mellett döntöttek – mondta Sándor Zsolt.

Mivel a felhagyott iszap tápanyag utánpótlásra felhasználható, azt Pécstől délre, mintegy 260 hektárnyi területre szállítják ki, de nem egyszerre, hanem fokozatosan, a következő évek során az előírásoknak megfelelően meghatározott időközönként.

A szállítás több ütemben zajlik majd, az első turnus augusztus 17-én indul, ekkor 3500 tonna hagyja el a telepet. A kamionok három héten át naponta többször fordulnak majd ki a telepről.

A Tettye Forrásháznál ugyanakkor nem csupán biológiai úton hasznosítják újra a szennyvíz értékes anyagait, hiszen 2014-től már teljes kapacitással üzemel és áramot is termel a cég biogáz erőműve, amivel olcsóbb a vállalat működése.

Ennél is nagyobb volumenű fejlesztés vár a teljes szennyvíztisztító-telepre mintegy 5,7 milliárd forintból. A telepet ugyanis a legkorszerűbb, az egyre szigorodó környezetvédelmi előírásoknak is messzemenőkig megfelelő berendezésekkel szerelik fel, amelyekkel még tovább javíthatnak a rendszer hatásfokán, akár több évtizedre is biztosítani lehet a magas színvonalú működést.

A már nem létező Délkompnak 2010-ben támadt vitája a Tettyével, miután a szolgáltató felbontotta – még a Pécsi Vízmű Zrt.-től örökölt – szerződését a céggel, arra hivatkozva, hogy a kft. nem végezte el a munkáját. Emlékezetes, a pécsi önkormányzat azért vette át a francia Sueztől a vízszolgáltatást, mert a vállalat nem a pécsiek érdekeit tartotta szem előtt, hanem a terjeszkedést, a minél nagyobb haszont preferálta, ezért bevett gyakorlat volt, hogy évről évre egyre magasabbra srófolta fel a fizetendő díjakat.

A városvezetést a lépés miatt sokat kritizálták, mondván a befektetőket elriasztja, ugyanakkor a szintén francia multi által birtokolt, a Veolia-csoporthoz (a korábban a szintúgy francia Dalkiához) tartozó pécsi erőművel korrekt partneri kapcsolat