Eltüntetnék a fantomautókat Pécsről

Az autóforgalom és a motorizáció növekedésével az elhagyott autók száma is megsokszorozódott Pécsen az utóbbi években. A kocsik elszállítása, tárolása egyre körülményesebb, ezért az önkormányzat egy Verseny utcai telket jelölt ki számukra.

hirdetés

Talán a kisebb utcákban keveset sétálóknak, buszozóknak, autózóknak nem is tűnik fel, de Pécs több pontján állnak rendszám nélkül, láthatóan már az enyészet útjára lépett autók. Munkatársunk például a plázánál és a Kertváros más pontján is talált kivénhedt, leeresztett kerekű, láthatóan gazdátlan autót.

– Mindennap itt megyek el az unokámmal az iskola után. Már vagy fél éve, hogy először szemet szúrt, azóta csak még koszosabb lett, a kereke is lapos, lassan meg már fű nő ki a szellőzőrostélyaiban összegyűlt avarból – mondja Vera néni, aki a Nagy Imre úti belső parkolóban mutat éppen egy öreg Opelre. Ő azt mondja, még nem tett bejelentést, de már gondolkozik rajta.

A Nagy Imre úton egy öreg Opel várja jobb sorsát…

A közteresek és a rendőrök riaszthatók ilyen esetben. Ők gondoskodnak a kocsik elszállításáról is.

– Évente már húsz-harminc esetben kell intézkednünk, mi is és a rendőrök is rendszám alapján le tudjuk kérni az autó adatait. Ha lejárt a kocsi műszakija, kétszer is felszólítjuk a tulajdonost egy szélvédőn elhelyezett figyelmeztetővel, és két hivatalos levél is megy az autó gazdájának. Ha nincs reakció, elszállíttatjuk a kocsit – mondja Schranz Richárd, a közterület-felügyelet vezetője. Ha rendszám sincs rajta, legfeljebb harminc nap után automatikusan elviszik.

Az önkormányzat is megelégelte a helyzetet és a szaporodó roncsautókat, s mivel eddig komolyabb telephelye sem volt a fantomautók ideiglenes tárolására, egy Verseny utcai területet jelölt ki a hatóságok számára a minap.

– Komolyabban odafigyelünk a problémára a jövőben, hiszen a gépjárművek igencsak rontják a városképet, nem beszélve arról, hogy a bennük található veszélyes anyagok – az olajok, az akkumulátorsav – miatt környezetszennyező források is – mondja Nagy Csaba alpolgármester. Hozzátette: a Verseny utcai telep több tucat autó befogadására alkalmas, de nem kocsitemetőként működik majd; ha nem jelentkeznek a járgányokért, a város eladhatja őket roncsautóként. A befolyt összegből az eljárás és a tárolás költségét fedezik, s ha marad pénz, azt az ügy elévülésének végéig letétben tartják.

Az alpolgármester azt mondta, bár a közteresek folyamatosan igyekeznek mindenhol ott lenni, a pécsiek segítségét is kérik, hogy tudjanak róla, hol vannak problémás kocsik. Ezért a rendőrségen és a pécsi közterület-felügyeletnél, vagy akár a városüzemeltetési társaságnál is be lehet jelenteni a roncsautók helyét.

[frame]

Mi a tilos?

Természetesen azoknak az autósoknak nem kell félniük, akik látszólag elhagyott autóval közlekednek. Szabályosan parkoló gépkocsit még ha koszos, vagy leeresztett kerékkel áll is, békén hagy a hatóság. Ha viszont nincs rajta rendszám vagy lejárt a műszakija, már elindulhat az eljárás. Közterületen harminc napig tárolható ilyen, üzemen kívüli autó, ezt követően csak engedéllyel. Ha elszállítják, 90 napig marad a kocsi a telephelyen, miközben próbálják felkutatni a gazdáját.

[/frame]