Megmenekülhet az egyetemi suli

Nagy vihart kavart a napokban az a hír, amely szerint az érintett minisztérium átvenné az eddig a Pécsi Tudományegyetem fenntartásában működő I. Számú Gyakorló Iskola működtetését. A hír némileg meglepte az érintetteket, bár már évekkel ezelőtt felmerült a felsőoktatási intézmények égisze alatt lévő gyakorlók állami fenntartásba vételének gondolata. A szülők aggódnak az iskola sorsáért, de bizakodnak.

hirdetés

Már közel három éve felmerült az az elképzelés, hogy a felsőoktatási intézmények alatt működő gyakorlóiskolák állami fenntartásba kerüljenek. Akkor végül nem történt fenntartóváltás, így a négy érintett pécsi intézmény továbbra is a PTE égisze alatt tevékenykedett. Úgy tűnik azonban, hogy az egyetem hamarosan az egyik legelismertebb és legnépszerűbb tagintézménye, az I. számú Gyakorló Iskola nem kerülheti el sorsát, azaz az állam átveszi az egyetemtől – igaz, a végleges miniszteri döntésre még várni kell.

Az EMMI a közelmúltban mérte fel a felsőoktatási intézmények fenntartásában lévő gyakorlóiskolák tevékenységét, ugyanis a vonatkozó törvény szerint Balog Zoltán tárcavezetőnek május végéig kell döntést hoznia arról, hogy mely érintett iskola maradjon az egyetemeknél, s mely(ek) legyen(ek) állami fenntartásúak.

A minisztérium indoklása szerint azért vennék át az I. Gyakorlót a PTE-től, mert a pécsi intézményben túl sok a vezetőtanár, ellenben kevés a pedagógushallgató. Kerestük az iskola igazgatóját, Kovács Istvánnét, ő azonban nem nyilatkozhatott az ügyben, s az egyetemhez irányított.

A PTE viszont természetesen a ragaszkodik az iskolához, ezt a lapunknak is megküldött hivatalos álláspontja is mutatja. Az universitas szerint “bár korábban is köztudott volt a minisztérium felsőoktatásra vonatkozó profiltisztítási szándéka, de a konkrétumokat nem ismertük. A gyakorló iskolák szerves részük a PTE-n folyó pedagógusképzésnek. Leendő hallgatóink szegényebbek lennének a több évtizedes hagyományok, a felkészült és elkötelezett pedagógusok stabil értékrendje, az itt elsajátítható szakmai, gyakorlati és módszertani ismeretek nélkül”.

Azt azért érdemes tudni, hogy a PTE-nek véleményezési eljárást kell lefolytatnia, azaz el kell döntenie, hogy egyetért-e vagy sem az elgondolással. Információink szerint a hivatalos álláspont kialakítására május közepéig várni kell.

Ugyanakkor az egyetemen az az elképzelés is felmerült, hogy összevonnák a három pécsi gyakorlóiskolát, így maradva meg az intézményrendszer az universitason belül. A csütörtöki szenátusi ülésen kiderül, hogy milyen döntés születik. Információink szerint az I. Számú Gyakorló vezetése és a gyermekek szülei az összevonás mellett érvelnek, hiszen így nem kerülne sor leépítésekre.

Az általunk megkérdezett – de nevük elhallgatását kérő – érintettek szerint ugyanis az iskolák esetleges összevonása során  a jogszabályokban előírt kritériumoknak már megfelelne az így létrejövő rendszer, míg az iskolák külön-külön nem képesek erre.

Néhány szülő az aggodalom mellett tehát erőteljesen érvel az összevonás mellett, ugyanakkor előkészületlennek tartják a tervezett állami átvételt, nem ismerik az okát és szerintük nem szólnak komoly érvek mellette.

Pécsen egyelőre szerencsére a háromból csak egy intézményt érint a tervezett állami átvétel, bár országos szinten még nyolc másik gyakorlóiskola kerülhet át a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz.