Börtön járhat a mentős vaklármákért

Bizonyára sokakat érdekel, hogy Pécsett a beteget mentő szirénázó mentőautók mennyi idő alatt érnek el célállomásukhoz, a betegekhez és a bajba jutottakhoz, és hogy naponta átlagosan hány esethez vonulnak ki.  

hirdetés

Sokan akartak gyerekkorukban mentősök lenni, szirénázva végigszáguldani a városon, életeket menteni, segíteni a bajbajutottakon. Sokan pedig csak szitkozódva nézik a szélsebes és hangos mentőautókat, amiktől ők soha nem hallanak semmit, és abba sem gondolnak bele, hogy mivel jár ez a kemény munka. Dr. Buda Péter, az Országos Mentőszolgálat Dél-dunántúli Regionális Mentőszervezetének igazgatója azonban bevezetett minket a mentőzés részleteibe.

Kezdjük a legfontosabbal: milyen gyorsan érnek célba a pécsi mentők? Ehhez először is azt érdemes tudni, hogy az országos átlag 15 percen belül van, ezt a futamidőt pedig a mentők 75 százaléka teljesíti is, míg a regionális átlag 70 százalék. A pécsi átlag ennél valamivel kevesebb, a helyi kocsik szinte mindenhol ott tudnak lenni a városban 15 percen belül, amit az esetek 70 százalékában meg is tudnak oldani. Naponta egyébként 150-200 esetben riasztják a mentőket Baranyában.

15 percen belül bárhova odaérnek a városban
15 percen belül bárhova odaérnek a városban

A bejelentéseket követően a roham-, eset-, illetve a “közönséges” mentőautók mind a Tüzér utcai, mind pedig a Petőfi utcai mentőállomásról egy percen belül elindulnak. Azt pedig, hogy milyen típusú kocsit kell küldeniük, a betelefonálók által említett panaszok és tünetek alapján döntik el. Életmentő beavatkozás, vagy nagyon komoly sérülések, betegségek, balesetek esetén indulnak a roham és/vagy esetkocsik, míg nem életveszélyes esetekkor a mentőkocsikra számíthatunk.

Az, hogy a célállomáshoz a lehető leggyorsabban odaérjenek, nemcsak azon múlik, hogy az állomásról milyen gyorsan indulnak el a kocsik, hanem attól is, hogy melyik szabad kocsi jár épp a cél közelében, hiszen a legközelebb lévő mentőautó tud a leggyorsabban a beteg segítségére sietni. Két hónap múlva pedig mindez még gördülékenyebben fog menni, mivel a Mentőszolgálat át fog állni egy teljesen új mentésirányítási rendszerre. Minden kocsiba kerül ugyanis egy táblagép, amire a beérkező hívásokban elhangzó panaszok és tünetek alapján érkeznek majd az értesítések-riasztások.

Egy percen belül indulnak is, ha baj van
Egy percen belül indulnak is, ha baj van

De melyek azok a tényezők, amelyek miatt késhetnek a mentők? Először is a folyamatosan változó forgalom. Itt pedig nem arról van szó, hogy a mentősök nem tudják kezelni a pécsi csúcsforgalmat, hanem arról, hogy a dugók mellett olyan tapasztalatlan sofőrök gátolják a mentők haladását, akik nem tudják, hogy mit kell tenni, ha felbukkan egy szirénázó rohammentő. Akadnak ugyanis olyanok, akik csak megállnak ott, ahol vannak, és olyanok is, akik zavarukban pont a mentő elé állnak. Természetesen zavaró tényező tud lenni az időjárás is, hiszen havas-jeges, vagy egyéb extrém időben a mentők is lassabban tudnak haladni. További probléma, ha nem jó címet adnak meg a mentőknek (vagy ha jó a cím, de a kaputelefonon nincs kint a név), hiszen ekkor nekik kell felkutatni azt, nekik kell újrahívni a központot, vagy valamiféle köztes megoldást keresni, amivel hosszú, fontos percek telhetnek el.

Rossz időben még ők sem siethetnek
Rossz időben még ők sem siethetnek

Akadnak azonban ennél még komolyabb gondok is. Először is ott vannak a vaklármák. Ilyennek számítanak a rosszindulatú, tréfásnak szánt kamuhívások, amelyek ráadásul Pécsett és Baranyában is elég gyakoriak. Ha ilyesmi megesik, akkor azzal kivonják a forgalomból a kocsikat, és ezen lehet, hogy valakinek az élete múlik. Az ilyen esetekben – ha kiderülnek – minden esetben rendőrségi feljelentésre kerül sor. Szerencsére azonban a mentési irányításban dolgozók sok esetben már hanghordozás alapján ki tudják szűrni a mentőkkel szórakozókat, de különböző keresztkérdésekkel is le tudják buktatni a szándékos téves riasztásokkal próbálkozókat. Ha ez nem lenne elég, a mentőknek figyelniük kell az agresszív emberekre is, akik különböző okokból kifolyólag néha nekik esnek, rúgják-ütik őket, de arra is volt már precedens, hogy a mentősöket leköpték, mert nem fértek el tőlük az úton. Ilyen esetben is mindig feljelentést tesznek, ami nem egyszer súlyos pénzbüntetéssel, egyes esetekben pedig felfüggesztett börtönbüntetéssel is járt.