Emberség Erejével: már nem kell jogsértő nyilatkozatot tenni Erasmus-pályázat benyújtásakor

Lekerült az elmúlt fél évben kötelező, európai jogrendet sértő civiltörvényre hivatkozó nyilatkozat a Tempus Közalapítvány által üzemeltetett Erasmus+ Ifjúság honlapról az Emberség Erejével Alapítvány kiállásának is köszönhetően – olvasható az EEA Facebook-oldalán.

hirdetés
Uránia Mozi

Mint ismert, az alapítvány azért fordult tavaly ősszel az Európai Bizottsághoz, mert az Európai Unió Bírósága által jogsértőnek minősített ügynöktörvényre hivatkozva vonta meg a Tempus Közalapítvány Erasmus+ pályázatuk finanszírozását, melyet egyébként a pontszámaik alapján támogattak is volna.

Az alapítvány nem nyilatkozott arról, hogy külföldről támogatott szervezetnek minősül-e.

Jelezték a Tempus Közalapítványnak (az Európai Bíróság döntésére hivatkozva), hogy jogellenesnek tartják a nyilatkozat megkövetelését, és megtagadták annak aláírását, a TKA emiatt viszont megvonta a nyertes pályázat finanszírozását.

Korábban itt írtunk az ügyről:

72 ezer eurós támogatástól esett el a pécsi alapítvány, mert nem akarták igazolni, hogy külföldről támogatják-e őket

Az Emberség Erejével Alapítvány az Európai Bizottságnak írt levelében felhívta a figyelmet, „az Erasmus+ hazai pályázatkezelője az Európai Unió Bírósága által jogsértőnek minősített, megbélyegző civiltörvényt példátlan módon a gyakorlatban is alkalmazva hátrányosan megkülönböztet magyar civil szervezeteket” – olvasható az alapítvány korábbi cikkében.

A bizottság pedig vizsgálatot kezdett, majd február közepén „kötelezettszegési eljárást indított a magyar állam ellen amiatt, hogy a kormányzat nem tett semmit a civiltörvény előírt módosítása kapcsán”.

Az alapítvány kiállásának köszönhetően végül lekerült a pályázatok benyújtandó mellékletei közül a nyilatkozat az Erasmus+ Ifjúság honlapról. Levélben megerősítésért fordultak a Tempus Közalapítványhoz, ami vissza is igazolta, hogy felhagytak a jogsértő gyakorlattal.

 

További részletek itt olvashatók.

Hirdetés