Emlékező tömeg a Kossuth téren

Csaknem kétszáz pécsi gyújtott vasárnap este gyertyát a Kossuth téren a párizsi áldozatok emlékére. Az Iszlám Állam dzsihádlista szervezetének terroristái 120 civilt mészároltak le péntek este a város különböző pontjain. 

hirdetés

A merénylők összesen 6 helyszínen támadtak: a francia nemzeti stadionnál, a Stade de France-ban, a La Belle Equipe bárban a rue Charonne-on, a Le Carillon barnál, a rue de la Fontaine au Roi-nál, a boulevard Voltaire-en, illetve a XI. kerületi Bataclan koncertteremnél. A legtöbb embert, legalább 112-őt a Bataclannál ölek meg.

Debrecen, 2015. november 15. Résztvevõk az Együtt- a Korszakváltók Pártja helyi szervezetének a párizsi terrortámadásokban elhunyt áldozatok emlékéért tartott megemlékezésén a debreceni Kossuth szobor elõtt 2015. november 15-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Debrecen, 2015. november 15.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Szinte percről-percre látnak napvilágot új információk a pénteki terrortámadással kapcsolatban. Többek között hivatalosan is megerősítést nyert, hogy Magyarországon keresztül érkezett Franciaországba annak a szír útlevélnek a tulajdonosa, amelyet a párizsi merényletek egyik helyszínén találtak. Ezt Helena Biocic, a horvát belügyminisztérium szóvivője közölte  vasárnap a Hina horvát hírügynökséggel.

Párizs, gyertya
Emlékező tömeg Pécs belvárosában

Magyarországon kormányrendeletben nyilvánították nemzeti gyásznappá november 15-ét. Vasárnap este az ország több pontján is gyertyagyújtás volt, többek között például Debrecenben.

Pécsen a Kossuth téren gyűltek össze civilek, egy Fecebook-on szerveződött esemény felhívása alapján. A belvárosban szerveződött megemlékezésen mécsesből kirakták azt, az Eiffel-toronyra épített békejelet, melyet először Jean Julliena tett közzé az Instagramján, azóta pedig több (tíz)millióan osztották meg ott, a Facebookon és a Twitteren.

A közös gyertyagyújtást többek között az Erasmus Student Network Pécs szervezte.

Párizs, gyertya
Ez a különleges békejel terjed az interneten

Hétfőn fél kilenckor Páva Zsolt Pécs polgármestere tiszteleg majd az áldozatok előtt. Az önkormányzat nevében koszorút helyez el Pécsen, a francia emlékműnél.

  • Fóris Béla

    Sajnálom a francia áldozatokat, de napok óta még a csapból is a franciák sajnálata folyik! Az orosz repülőgép ellen elkövetett merényletnek kétszer ennyi áldozata volt, köztük gyerekek, ő értük nem volt ilyen felhajtás.