Nagy munka kezdődik a Szigeti úton március elsején: épül a nyugati városrészi kerékpárút, ezzel párhuzamosan pedig teljes útzár mellett három ütemben felújítják vízhálózatot is.

hirdetés

Hétfőn egyszerre kezdődik két beruházás a Szigeti úton: a Pécsi Városfejlesztési Zrt. a nyugati kerékpárút kialakítását, a Tettye Forrásház Zrt. pedig vízvezeték-rekonstrukciót hajt végre.

A vízhálózat a Faludi Ferenc utca – Tüzér utca közötti szakaszon újul meg Szigeti úton 3 ütemben:

1. ütem: Faludi Ferenc utca – Gyümölcs utca közötti szakasz (március – április)
2. ütem: Gyümölcs utca – Lugos utca közötti szakasz (április – június)
3. ütem: Lugos utca – Tüzér utca közötti szakasz (június – augusztus)

A nyár végéig tartó építkezések miatt szakaszosan zárják le a Szigeti út Tüzér utca és Faludi Ferenc utca közötti szakaszát.

A két beruházás miatt hétfőtől útlezárásokra kell számítani a nyugati városrészből a belvárosba vezető úton. A hétfőtől életbe lépő, várhatóan április végéig (1.ütem) érvényben lévő ideiglenes forgalmi rendet az alábbi ábra mutatja:

Az elterelések részletei:

  • A Szigeti utat rendszeresen használó pécsiek a városközpont irányába legkésőbb a Szántó Kovács János utcánál hajthatnak le a terelőútvonalként kijelölt 6-os főútra, míg a nyugati városrész felé autózok a Tüzér utcánál kanyarodhatnak a főút irányába. Közlekedésüket tájékoztató táblákkal segítik.
  • Keleti irányból a Tüzér utcai csomóponttól a 3,5 tonnánál nehezebb járműveket elterelik az átmenő forgalomból. Ezt sárga hátterű térképes táblán és a besorolás rendjét jelző táblán jelzik, valamint a Szigeti úton a csatlakozó utcák csomópontjaiban elhelyezik a tiltó táblákat .
  • A Faludi utcai csomópontba mindkét irányból tilos lesz a behajtás. A lezárt területre az érintett lakóingatlanok tulajdonosai a Faludi utca felől hajthatnak be. A Gyümölcs utca a munkálatok idejére dél felől észak felé egyirányúvá válik. A forgalmi rend változását a Tiborc utcában közlekedési táblák kihelyezésével jelzik.
  • A Páfrány utcai csomópontban a járdaszegélyek és járdaburkolatok jelenlegi helyén azok süllyesztése történik, itt sebességkorlátozásra kell számítani. A Miroslav Krleza Horvát Iskolaközpont előtt, a gyalogos-átkelőhelynél megszűnik az úttestszűkítés, itt a munkálatok idején szintén sebességkorlátozás lép életbe.

A buszok terelőutakon járnak

Az útszakaszon érintett autóbuszok (25, 26, 27, 27Y, 28, 28Y, 29) március elsejétől várhatóan augusztus végéig, illetve a munkálatok befejezéséig terelőútvonalon közlekednek.

A terelőútvonal Uránvárosból a belváros felé (25, 26, 27, 27Y, 28, 28Y, 29): Uránváros autóbusz-állomás után a buszok a Nendtvich Andor út – Tüzér utca útvonalon, majd az Egyetemváros-megállótól az eredeti útvonalon közlekednek.

A terelőútvonal a Belvárosból Uránváros felé (25, 26, 27, 27Y, 28, 28Y): az Egyetemváros-megálló után a buszok a Tüzér utca – Nendtvich Andor út – Uránváros autóbusz-állomás útvonalon közlekednek.