Emlékhelyek: fejleszt Pécs

Új helyszínekkel bővült a történelmi emlékhelyek köre a minap, így Pécs is bekerült egy illusztris, 42 tagú társaságba. A városból a székesegyház, a püspöki palota és a középkori egyetem került fel a listára. Fejlesztések is lesznek a következő hónapokban.

hirdetés

A minap jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy a kormány döntése alapján öt új helyszínnel bővült a történelmi emlékhelyek köre. Mindez Pécs számára azért fontos, mert városunkból a pécsi székesegyház a püspöki palotával és a középkori egyetemmel együtt került fel a listára.

– Történelmi emlékhely a kulturális örökség védelméről szóló törvény értelmében olyan kiemelkedő jelentőségű épített vagy természeti helyszín lehet, amely nemzetünk vagy valamely, hazánkban élő nemzetiség történelmében meghatározó jelentőséggel bír, így erősíti nemzeti identitásunkat, összetartozásunkat – nyilatkozták lapunknak a tárcánál arra a kérdésünkre, milyen jelentőséggel bír a kitüntető cím.

Történelmi emlékhely lett a Középkori Egyetem is

Pécs azt várja a listára való felkerüléstől, hogy a Béke városa cím és a világörökségi helyszínek miatt amúgy is vonzó turistacélpont még kedveltebb lesz a jövőben.

– Különösen örömteli a cím, főként annak fényében, hogy nem pusztán egy épület, hanem egy épületcsoport került be a történelmi emlékhelyek közé. A két egyházi értéket ugyanis jól kiegészíti a középkori egyetem most felújított állami tulajdonú épülete, amelyet majd a Zsolnay Örökségkezelő fog működtetni – mondta lapunknak Dohóczki Péter, a Pécsi Egyházmegye gazdasági igazgatója, aki arról is beszámolt: a székesegyház éppen turistacsalogató beruházás megvalósítása előtt áll.

– A siker annak is szólhat, hogy már elnyert pályázatunk van, hiszen kiemelt turisztikai beruházásként támogatja a kormány a Pécsi Egyházmegye évezredes örökségének turisztikai vonzerővé fejlesztését. Az idén induló beruházások eredményeképpen egy, a 21. századi kulturális és vallási turistaigényeket kielégítő, több, egymáshoz kapcsolódó projektelemet tartalmazó látogatóközpont jön létre összesen 1,5 milliárd forintból – mondja az igazgató.

A székesegyház egyik tornyából például kilátó lesz jövőre, de ezt, az eddig egyetlenként nem renovált épületrészt fel is újítják. Szintén óriási előrelépés, hogy a püspöki palotában és a Káptalan utcai Martyn-házban komoly kiállítási anyagot mutatnak be; elsősorban egyháztörténeti anyagokat, az egyházi vezetőkhöz kapcsolódó tárgyakat, kincstári gyűjtemények darabjait lehet majd itt szemügyre venni. Ugyanígy a püspöki pincerendszer eddig csak ritkán látott részein is rendszeresen körbevezetnek csoportokat.

A Belvárosi Plébániához tartozó Széchenyi téri dzsámi is külső felújításon esik át, sőt: megnyitják a látogatók előtt az épület altemplomát is, az épületben pedig modern fogadóteret alakítanak ki.
A fejlesztések között szerepel a Csontváry Múzeum teljes külső felújítása és a Káptalan utcában található zarándokszállás modernizálása is.

– Összetett pályázatról van szó. Ma ott tartunk, hogy a szükséges építési engedélyekkel rendelkezünk, és a kiviteli tervek is elkészültek, folyamatban van a szükséges közbeszerzési eljárások előkészítése. Úgy számoljuk, hogy nyár végén, ősz elején több helyen egyszerre elindulhatnak a kivitelezési munkálatok. 2014 őszéig minden beruházással végzünk, így a turisták és a pécsiek is ekkortól tekinthetik meg a megújuló attrakciókat – mondta Dohóczki Péter.

[frame]

Kik vannak benne?

Magyarországon ma 42 olyan kiemelkedő jelentőségű épített vagy természeti helyszín van, amely kiérdemelte a történelmi emlékhely címét. Többek között az esztergomi vár, a nagycenki Széchenyi-kastély, a szegedi Dóm tér, a budapesti Batthyány-örökmécses, az Andrássy út 60., a Corvin köz, az egri vár, a keszthelyi Festetics-kastély szerepel a listán.

[/frame]