Emlékmű a pécsi áldozatokért

A pécsi vasútállomáson felállított megindító szobor az első olyan pécsi emlékmű, melyet az elmúlt 60 évben civil kezdeményezésre állítottak a zsidó áldozatok tiszteletére. A Pécs Emlékezete Alapítvány hosszú ideje azon munkálkodik, hogy emléket állítson annak a több mint négyezer pécsi és Pécs környéki embernek, akit a második világháborúban hurcoltak el.

hirdetés

A Pécs Emlékezete Alapítvány alapítói – Dr. Varga Jenő és Dr. Korinek László – szerint alapvető fontosságú az emberi jogok és az emberi méltóság tiszteletben tartása. Ezek az értékek a történelem folyamán számos esetben csorbát szenvedtek. A 21. században az egymásra utaltság, a tolerancia és a békés egymás mellett élés jelentheti a válságból való kilábalás egyik útját.

A Pécs Emlékezete Alapítvány életre hívóinak célja és elsődleges szándéka annak a mulasztásnak a pótlása, hogy a térségből 1944-ben elhurcolt zsidók tragédiáját, emlékét szoborállítással őrizze meg. Ennek érdekében az Alapítvány összefogott mindazokkal a magánszemélyekkel, jogi és jogi személyiség nélküli szervezetekkel, akik elítélik, politikai hovatartozásuktól függetlenül azokat a szélsőséges társadalmi jelenségeket, amelyek méltatlanok a demokráciához.

Az alapítvány alapítói és kuratóriumi tagjai a fenti mondanivaló mindennapi életben történő megjelenítésére pécsi művészeket kértek fel. A kiválasztott szobrász – Illa Gábor – egy olyan emlékmű elkészítését javasolta, amely a Pécsről 1944-ben elhurcolt zsidók hiányának ábrázolásával naponta figyelmeztetve minket arra, hogy ilyen többet ne fordulhasson elő.

Gáléria ITT!

A Zsidó Mártírok Emlékmű helye a MÁV szálló dél-nyugati sarka. A szobor egy peront, az utolsó állomást szimbolizálja, amin nagyméretű kőtáblából kivágott emberalakok sziluettje jelképezi az áldozatokat, akik a vonatba lépve hagytak űrt maguk után. A peron és kőtábla előtti tér az állomás 0. vágányának folytatása. A jelenlegi térburkoló aszfaltot, a vasútpálya anyagaira cserélve alakul ki a képzeletbeli vonat helye.

Tekintettel arra, hogy Pécsett július első vasárnapja 1946 óta az elpusztított mártírokra való emlékezés napja, 2010. július 4-én – a zsinagógai és temetői programok után – 12 órakor a MÁV Főpályaudvaron került felavatásra a Zsidó Mártírok Emlékműve. Az avatásra a Zsidó-Keresztény Társaság két társelnökét, Dr. Schweitzer Józsefet (volt pécsi főrabbi) és Dr. Várszegi Asztrik pannonhalmi főapátot nyerte meg az alapítvány.

hirdetés