Emlékszik még az EKF előtti Pécsre?

Idén 5 éve már, hogy Pécs 2010-ben Essennel és Isztambullal karöltve vált Európa Kulturális Fővárosává, ezért elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy egy kicsit a múltba révedjünk, és felidézzük a Pécs2010 program legnagyobb munkálatait, és hogy azok miként festenek ma.

hirdetés

 

Majdhogynem kereken fél évtizede vált Pécs Európa Kulturális Fővárosává. A „Pécs2010 Kulturális Főváros” nevű projekt nem csupán a városvezetés álma volt, hiszen a 2005-ben győzedelmeskedő „Határtalan város” címre keresztelt pécsi pályázatot nagy részben helyi civilek írták. A programban olyan hatalmas csúszások voltak már 2009-re, hogy végül 2010-re csak az építmények kisebb hányada valósult meg.

A Széchenyi tér új alapja
A Széchenyi tér új alapja

Ekkor húzták fel a Kodály Központot és a Tudásközpontot, ekkor kapott új külsőt a Múzeumok utcája és a Széchenyi tér is, és persze a Zsolnay-negyedet is a projekt keretén belül építették meg.

Hatalmas rumli volt a főtéren
Hatalmas rumli volt a főtéren

Nézzük hát meg, hogy 5-6 évvel ezelőtt, hogyan nőttek ki a földből ezek a ma már a pécsiek hétköznapjait színesítő intézmények és terek, és miként festenek ma. A Széchenyi tér például így:

Pécs, Széchenyi tér - Fotó: MTI

Zsolnay Kulturális Negyed

A projekt legnagyobb beruházása egyértelműen a Zsolnay Kulturális Negyed megépítése volt. A Zsolnay kerámiagyár 5 hektáros területén 2009-től 2011-ig tartó évig tartó építkezés több mint 11 milliárd forintba került és Közép-Európa egyik legnagyobb gyárépület-renoválásaként tartják számon a mai napig.

A negyed ma kicsivel jobban néz ki
A negyed ma kicsivel jobban néz ki

Az évek során kiürült gyártömb épületeit ahol kellett lerombolták, ahol pedig nem, ott felújították, áttervezték, újraépítették és megszépült a gyár parkja is.

A változás tapintható
A változás tapintható

A 2011. december 6-án átadott negyedbe költözött a PTE kommunikáció tanszéke és a Művészeti Kar is, az ország egyik legjobb étterme is itt nyílt meg, és természetesen számos híres kiállítás – többek között a Gyugyi-gyűjtemény – is itt kap helyet. Arról nem is beszélve, hogy a város megannyi fesztiválja közül egy csomót itt rendeznek meg.

Az pedig nem kérdés, hogy milyen szép is lett a komplexum:

Zsolnay Negyed

Kodály Központ

Kicsit körülményesebben hivatkoznánk a Kodály Központra, ha a tervezési neve maradt volna meg. Mert az, hogy „Pécsi Konferencia- és Koncertközpont” kicsit száraz, valljuk be.

A Kodály Központ kezdetleges állapotai
A Kodály Központ kezdetleges állapotai

A Dél-Dunántúl legnagyobb hangverseny- és konferencia-központjáról sokan nem is sejtették, hogy mekkora durranás lesz, amikor elkezdték építeni. A Pannon Filharmonikusok otthonaként ismert, rengeteg funkcióval bíró, formabontó épület már 2007-ben „megfogant”, ekkora választották ki a nyertes tervpályázatot.

Itt még nem zenélhettek világsztárok
Itt még nem zenélhettek világsztárok

A Kodály Központ megépítése nem volt egyszerű. A 2009-es alapkőletétel után a munka megkezdődött, 6500 méternyi cölöpöt vertek a megsüllyedő épület alá, 14 ezer köbméter beton és 650 tonna betonvas van benne, közel 300-an építették, 4 daru segítségével.

Színfürdőben a Kodály Központ
Színfürdőben a Kodály Központ

A kő- és faanyagok használatával épült formabontó belső terekkel máig sokkolóan újszerűnek tűnő épületben az első koncertet 2010 decemberében adták, azóta pedig töretlenül üzemel ez a csodaszép épület.

Tudásközpont

A Tudásközpont, azaz teljes nevén a „Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont” a Balokányban épült, ami miatt egy kicsit meg voltak szeppenve akkoriban a diákok és a könyvtárak dolgozói, hiszen a 13 ezer négyzetméteres tudástárba költözött akkoriban a városi és a megyei könyvtár mellett a PTE három bibliotékája is.

Épül a kaptár
Épül a kaptár

Persze nem csak könyvtárként funkcionál az épületcsoda, hiszen két kétszáz fős előadóterem és egy konferenciaterem is helyet kapott itt, a kutatószobák és a diákok számára kialakított internet-terek mellett.

Így nézne ki, ha minden nap leesne róla egy üveglap
Így nézne ki, ha minden nap leesne róla egy üveglap

A munkálatok 2009 szeptemberében kezdődtek, de az átadása körül volt némi hercehurca, hiszen először 2010 nyarára tervezték, majd egy hónappal előrehozták a tervezett júniushoz képest, de végül is ősz lett a dologból.

Tudásközpont, tető
Ma már mindenki itt tanul

Ja, és néha leesik róla ez és az, ami kicsit életveszélyes. De ettől még szeretjük, mert nagyon impozáns építészeti remek.

Múzeumok utcája

A „Nagy Kiállítótér – Múzeum utca rekonstrukció” elnevezésű projekt keretén belül Pécs nyolc múzeumépületének felújítása történt meg, de a múzeumok kertjeit és a környék utcáit és közterületeit is ekkor hozták rendbe, ekkor kaptak új külsőt.

A Modern Magyar Képtár egyelőre még nem modern
A Modern Magyar Képtár egyelőre még nem modern

A Káptalan utca múzeumai mellett a Papnövelde utcai Modern Magyar Képtár is ekkor bővült ki, és újult meg szinte teljesen.

Meghitt hangulatú sétány múzeumokkal
Meghitt hangulatú sétány múzeumokkal

Mára pedig egyértelműen az egyik legszebb pécsi utcaként néznek rá a pécsiek.

Tettye

A Pécs2010 programnak keretében újult meg a Tettye park jelentős része is. A kivitelezést 2009 márciusában kezdték el, ami egészen november közepéig tartott.

A Tettye lépcsősora szépül éppen
A Tettye lépcsősora szépül éppen

Megújultak itt a lépcsők, a játszóterek, a szökőkutak és a várnál lévő támfalak is, a várromok mellé pedig kapott egy modern vas kilátót is, amit a fél város bír, a másik fele viszont nem.

Készülnek a szép új padok
Készülnek a szép új padok

Nagy volt a rumli a Tettyén, de megérte rá várni, hiszen nem semmi hely lett belőle:

tettye5

Uránváros főtere

Uránváros úgy nézett ki, mint egy uránbánya
Uránváros úgy nézett ki, mint egy uránbánya

Az uránvárosi EKF-fejlesztések a Mecsek áruház előtti teret, az Ybl Miklós utcát és a Szilárd Leó parkot érintették, méghozzá elég látványosan.

Az uránvárosiak kedvenc szobra
Az uránvárosiak kedvenc szobra

Az elkészült parkot és a teret 2009 novemberében adták át és azóta Pécs egyik legcsaládiasabb hangulatú forgalmi csomópontja lett.

Diana tér

A fejlesztések idején újult meg a Diana tér is, noha ezt nem feltétlenül tudják sokan. A Diana téri piac körüli park és a Berek sétány kapott új külsőt, sok új növénnyel, padokkal, boltokkal.

A Diana tér munkálatai zajlanak itt
A Diana tér munkálatai zajlanak itt

A tér mellett a Nevkó is megújult, hiszen azóta új térburkolat díszíti a sulikomplexum terét, itt is sok új padot raktak le, de árnyékolókkal is dobtak a tér és a környék hangulatán.

A Berek sétány ma
A Berek sétány ma

Arról nem is beszélve, hogy a kertvárosi buszmegálló elkerült innen, a helyére pedig az ottani körteret terjesztették ki.