Emléktáblát kapott Janus Pannonius a róla elnevezett klinikai tömbben

Már nem csak a híres pécsi püspök-költő, Janus Pannonius nevét viseli a 2015-ben átadott “400 ágyas” Klinikai Tömb, egy emléktáblát is avattak az Ifjúság úti épület földszintjén.

A híres pécsi humanista előtt tisztelegve 2019-ben hirdettek pályázatot egy emlékmű elkészítésére. A kijelölt fal sík adottságai és mérete miatt komoly műszaki feltételeknek kellett megfelelni. A költő fiktív ábrázolása is megengedett volt, cél, hogy az alkotó fantáziája szabadon szárnyaljon.

Az egyetemi vezetés döntésének értelmében a nyertes domborművet Sápi Márton, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar hallgatója készítette el. A művészt Janus Pannonius egyik legismertebb műve, az „Egy dunántúli mandulafáról” írt epigrammája ihlette. A bronzból öntött dombormű megalkotója a költő attribútumává vált mandulafa egészét nem kívánta megjeleníteni, hanem a fa legjelentősebb részleteit mozaikszerűen illesztette a megadott fal csempéihez horizontális és vertikális elhelyezkedéssel, ezzel egy dinamizmust adva a síkfelületen elhelyezett reliefnek.

A Janus Pannonius emlékművet csütörtök délután avatta fel és méltatta Miseta Attila, a PTE rektora, Sebestyén Andor, a PTE Klinikai Központ elnöke és Jankovits László, a PTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar irodalomtörténész kutatója, oktatója.

Az alkotó, Sápi Márton

Fotók: Csortos Szabolcs

Hirdetés