Emléktáblát kapott pécsi háza falán a 125 éve született Várkonyi Nándor

Várkonyi Nándor író-irodalomszervező évtizedeken át élt és dolgozott Pécsett. Születésének 125. évfordulóján felavatott emléktáblájával tisztelegtek munkássága előtt.

hirdetés
Uránia Mozi

Szerdán, május 19-én a Várkonyi Nándor születésének 125. évfordulója alkalmából szervezett emléknap keretén belül avatták fel a pécsi író, költő, irodalom- és kultúrtörténész emléktábláját a Kürt utca 5. számú háznál. Várkonyi Nándor ebben az épületben élt és dolgozott 1931-től 1943-ig, majd pedig 1956-tól 1970-ig, itt találkoztak vele többek között olyan neves barátai, mint Weöres Sándor, Kodolányi János, vagy Csorba Győző.

Az emléktábla felavatása (fotó: Szeifer Csaba / Csorba Győző Könyvtár)

Az eseményen Várkonyi Nándor unokái (Kende Kata, Kende Ágnes és Várkonyi András) mellett részt vett Bognár Szilvia alpolgármester, beszédet Prof. Dr. Nagy Imre irodalomtörténész mondott.

Várkonyi Nándor (forrás: Drót)

– Kodolányi János és Hamvas Béla mellett Várkonyi Nándor volt az, aki a két világháború közötti időszakban meghatározta a hazai irodalmi életet. Várkonyi Nándor ugyan nem Pécsett született, de élete jelentős részét ebben a városban töltötte, itt alkotott. Születésének évfordulója és emléktáblájának felavatása a közös emlékezés mellett kitűnő alkalom arra is, hogy felélesszük munkásságát – nyilatkozta az eseményt követően Bognár Szilvia.

Várkonyi András, a költő unokája kiemelte: bízik abban, hogy az emléktábla felavatásával megkezdődhet Várkonyi Nándor alkotásainak reneszánsza.

Fotó: Szeifer Csaba / Csorba Győző Könyvtár

A nap során az érdeklődők megtekinthették a Várkonyi Nándor nevét viselő fiókkönyvtárban összeállított emlékkiállítást, az eseménysor pedig a pécsi köztemetőben zárult, ahol megkoszorúzták az író sírját.

Az emléknap összefoglalóját a Pécs TV pénteki híradójában láthatják.