Energiahatékonyságról is tárgyalt Brüsszelben Ruzsa Csaba alpolgármester

Pécsi részvétellel indul útjára az európai városok energiahatékonysági fejlesztéseit támogató kezdeményezés – épületenergetika, közösségi közlekedés és klímavédelmi terv témákban folytat egyeztetéseket Brüsszelben Pécs alpolgármestere. A városháza az egyeztetések kapcsán a következő közleményt adta ki.

„Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának kiemelt célja, hogy a 2021–2027 közötti uniós pénzügyi ciklus vonatkozásában minden hazai és közvetlen brüsszeli elbírálású pályázati lehetőséget előzetesen feltérképezzen. Az önkormányzat feladata nem csak a felhívások megismerése, hanem lehetőség szerint azoknak a város érdekei mentén történő alakítása is. Ennek érdekében vesz részt Ruzsa Csaba alpolgármester és a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. képviselője az Európai Unió Polgármestereinek Szövetsége szervezésében 2020. február 18-19. között Brüsszelben megrendezett »Energiahatékonyságot növelő beruházások finanszírozásához kapcsolódó befektetői fóruma« című rendezvényen.

A rendezvényen az önkormányzati oldal mellett részt vesz több olyan uniós szervezet (ELENA, EIP, IUC), melyek a közvetlen brüsszeli pályázatok finanszírozásában vállalhatnak szerepet. A kétnapos konferencia során Pécs képviselői elsősorban az energiahatékony közösségi közlekedés és lakásfelújítás, valamint a klímavédelmi tervekkel kapcsolatos egyeztetéseken vesznek részt, amelyeken számos olyan jó példát ismerhetnek meg, melyek az elkövetkező évek pályázatai során a város javát szolgálhatják.

A brüsszeli találkozó zárásaként a felek közösen indítják útjára az európai városok energiahatékonysági fejlesztéseit támogató kezdeményezést, mely pénzügyi és szakmai támogatást biztosít a városok számára a 2021–2027-es pályázati ciklusra való felkészüléshez. Pécs önkormányzatának célja, hogy több pályázatot is benyújtson ebben a témában, az első ilyen kiírása nyáron várható.

A fentiek mellett a város képviselői egyeztetést folytattak az Európai Városok Polgármesteri Szövetségének szakértőjével, annak érdekében, hogy a pécsi klímavédelmi terv (SECAP) kidolgozásakor szakértői segítséget nyújtsanak. A klímavédelmi tervvel kapcsolatos szakértői véleményeiket a város beépíti a hamarosan útjára induló tervezési folyamatba.

A közösségi közlekedés kapcsán a pécsi küldöttség külön egyeztet az Európai Energiahatékonysági Alap képviselőivel annak érdekében, hogy a jelenlegi dízelbuszokat Pécs elektromos járművekre cserélhesse. A szakmai egyeztetések keretében az alap képviselői meghívást kaptak Pécsre és még idén a városba látogatnak.”