Energiamező lesz Tüskésréten?

Őszre kész az új pécsi park - Fotó: facebook.com/centralparkpecs

Minden jel arra mutat, hogy hónapokon belül megkezdődhet a belvárostól kőhajításnyira elterülő Tüskésrét tájrendezése. Abban még nem egyezett meg a város és az erőmű, hogy ki végzi az egykori zagykazetták rekultivációját, de a forrást az erőműnek kell biztosítania. Itt jöhet létre egy új városi szabadidőpark, s egy energiamező is.

hirdetés

Bár korábban az erőmű azt ígérte, hogy már tavasszal felvonulhatnak a munkagépek Pécs egyik ma is meglévő tájsebének rendezésére, mindeddig nem startolt el a munka. A háromszáz hektáros területen tárolták korábban évtizedeken át az erőműben a széntüzelés melléktermékeként keletkező hamut, s a rekultivációt mindeddig csak részben végezték el. Körülbelül ötvenhektárnyi részen még hátravan a munka: a mai tíz centi földréteg helyett egyméteres takaró kell; 850 ezer tonnányi földet kell elteríteni.

 

Üde színfoltja lehet a városnak…

– Jelenleg még tartanak az egyeztetések a város és az erőmű között. Korábban úgy volt, hogy az erőmű maga végzi el a feladatot, de egy másik forgatókönyv szerint a vállalat csak a munka költségeit fedezné, s a város lenne a lebonyolító – magyarázza Kővári János, a város illetékes szakbizottságának elnöke.

Szerinte heteken, legfeljebb egy hónapon belül döntenek a kérdésben, s még idén kiírják a közbeszerzést a beruházásra. – Szeretnénk, ha ősszel felvonulhatnának a munkagépek, ugyanis ebben az esetben jövő év végére még éppen befejeződhet az évek óta várt rekultiváció. Ha ezzel megvagyunk, uniós forrásokból fejlesztenénk a területet.

A város tervei szerint részben szabadidős célokra, s – csakúgy, mint Malomvölgy esetében – részben energiamezőként hasznosítanák a területet.

– Komoly vizsgálatokat kell folytatni, de nagy valószínűséggel mindkét célkitűzés teljesülhet. Tüskésrétnek vannak teljesen szennyeződésmentes területei is; ezek térségében lehetne kialakítani rekreációs parkot. A maradék helyszínek jöhetnek szóba például geotermikus és napenergia hasznosítására – magyarázza Kiss Tibor, a közgazdaságtudományi kar egyetemi docense, a fenntartható fejlődés pécsi szakértője.

– Másfél év múlva nyílnak meg EU-s források például energiamezők létrehozására. Az a célunk, hogy az ilyen pályázatokon szerezzünk forrásokat elképzeléseinkhez – tette hozzá Kővári.

[frame]

Volt rá terv…

Több mint egy évtizede volt egy próbálkozás, amely szerint a Tüskésréten alakítottak volna ki szabadidőparkot. A munka el is indult a tó környékén, s a nemzeti park támogatásával még kilátó is épülhetett. Az évek során azonban – gazda híján – újra visszavette a természet a magáét. Jó pár éve le is zárták a hatalmas területet, az oda vezető utat sorompó torlaszolja el.

[/frame]

Címoldali fotó forrása: Facebook.com/centralparkpecs

  • kíváncsi

    lennék, hogy hozzak létre egy KFt- t a majdani földhordásra, vagy már meg van a nyertes?