Energiamixben utazik Pécs

Egy teljesen zöld város a cél!

Energiagazdálkodási szakemberek, kutatók és egyetemi tanárok részvételével zajlott az a pécsi konferencia, ahol nem csak az derült ki, hogy az energiafüggetlenséget megcélzó város miben jó, hanem az is, hogy miben érdemes erősítenie, ha igazán fenntartható és zöld településsé szeretne válni.

hirdetés

A pécsi önkormányzat egyik legfontosabb célja egy olyan energiastratégia megalkotása, melynek köszönhetően nem csak a város által célként kitűzött Európa Zöld Fővárosa cím kerülhet elérhető közelségbe, hanem a pécsiek élete is új fordulatot vehet. Épp ezért volt igen jelentős az a szerdai energetikai konferencia, melyen városi döntéshozók, energiagazdálkodásban érdekelt cégek képviselői, szakmabeliek és egyetemi kutatók cseréltek eszmét arról a mindenkit érintő ügyről, hogy miként lehetne Pécset fenntartható várossá tenni.

Közös a céljuk
Közös a céljuk

Páva Zsolt, Pécs polgármestere a konferenciát megnyitó beszédében elmondta, hogy a fenntarthatóság, a fenntartható és alternatív energiaforrások szempontjainak kutatásában olyan komoly gazdasági lehetőségek rejlenek, melyeket kiaknázva a városban az ország számára is példaértékű fejlesztéseket hajthatnak végre.

Tanulhatunk a szakemberek véleményéből
Tanulhatunk a szakemberek véleményéből

Kiemelte, hogy Pécs sikeres energiagazdálkodási projektjeinek köszönhetően a város jó irányba halad a zöld gondolkodás elmélyítéséhez, ennek kitűnő példája pedig a próbaüzemét az elvártnál jobb eredményekkel záró biogáz üzem, és a Mecsek-Dráva hulladék-újrahasznosítási munkája is. Azt azonban hozzátette, hogy leküzdendő akadályok még akadnak a fenntarthatóság elérése előtt. Pécs energiastratégiája ugyan már régóta terítéken van – folytatta –, azonban a hiányosságok kiküszöbölése érdekében szükség van olyan tanácskozásokra, hiszen így tanulhatunk a kutatók és energetikai szakemberek munkáiból, gondolataiból, terveiből. Ők ugyanis nagyban segíthetik a folyamatban lévő energiagazdálkodási projektek progresszív lépéseit.

Az említett pécsi energiastratégia fontosabb elemeiről tartott előadást a konferencián Kiss Tibor, a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának docense, aki kifejtette, hogy ha Pécs meg szeretné valósítani az energiafüggetlen város vízióját, akkor ahhoz meg kell szüntetni a fosszilis energiahordozóktól való függőséget, a zöld „energiamixeket” kell előtérbe helyezni, és egyfajta közösségi energiahasználatot kell kialakítani.

Kiss Tibor Pécs stratégiájáról beszélt
Kiss Tibor Pécs stratégiájáról beszélt

Kiss Tibor ezután bemutatta a városi energiastratégia szintjeit. Az első szint a “tudati szint”, a lényeg itt az, hogy Pécsett ne csak a városvezetés, hanem a városi intézmények és a pécsiek is érdekeltté, elkötelezetté váljanak az energiatudatosság iránt. A második szint a “szervezeti szint”: ez arról szól, hogy a városi, a megyei, éas regionális energiastratégiákat kell összehangolni, átláthatóvá kell tenni az egyes energiaberuházásokat.

Kiss ezután hangsúlyozta, hogy Pécs ezt a két szintet egyelőre nem kezeli olyan kiemelt figyelemmel, mint a harmadik stratégia harmadik szintjét, ami a gyakorlati energiatermelés.  Pécs ugyanis ezen a téren jól teljesít, hiszen az olyan energiahatékonysági intézkedések, mint például a városi épületek szigetelése, vagy a zöldenergia-termelésben kiemelkedő biogáz üzem fontos és hasznos fejlesztéseknek bizonyultak.