Energiapark nem lesz a külfejtésben, a civilek viszont akcióznak

Több mint egy évtizede éktelenkedik egy csúf tájseb Pécsbánya mellett. A Karolina-külfejtés rekultivációja 2004 óta húzódik, most civilek szeretnék felpörgetni a dolgot, miközben a kormányhivatal 2018-as kezdést irányzott elő. 

hirdetés

Tizenhárom éve hagytak fel a bányászattal a Karolina-külfejtésben, azóta nem sok minden történt a területtel.

A külfejtés a Pannon Hőerőmű Zrt. birtokában van, a cég korábban különleges zöldenergia parkot szeretett volna létrehozni, ám ez lekerült a napirendről, miután a közel 20 milliárdra taksált beruházáshoz uniós támogatást szerettek volna igénybe venni, de már a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére vonatkozó pályázatukat is elutasították. Most tehát csak a terület rendbetétele, rekultivációja a cél.

Ezt korábban 5-7 milliárdra becsülték, az érvényben lévő megállapodások szerint ennek kétharmadát az állam, egyharmadát a cég fedezné.

Horváth Laura, a Pannon Hőerőmű marketingvezetője közölte, részükről rendelkezésre áll a forrás, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak pedig már jelezték, hogy a 2018-as költségvetés tervezésekor különítsenek el állami részt is a rekultivációra.

Minderre ugyanis eddig nem került sor, holott a külfejtés rendezését eredetileg 2009. december 31-ig kellett volna befejezni – a hatóságok azonban többször is módosítottak a határidőn. 2016-ban a Baranya Megyei Kormányhivatal bányászati osztálya újra megtette ezt, így a legfrissebb – az ügyben hozott, negyedik – határozat szerint jövőre mindenképpen meg kell kezdeni és 2022-ig be is kell fejezni a terület rekultivációját.

Madártávlatból jobban látszik a csúf folt a Mecsekben

A civilek is pörgetnék az eseményeket, hiszen éktelen csúf a gyükési tájseb. Áprilisban meg is alakult a Karolina Tájsebész Érdekvédelmi Csoport, melynek fő célja a rekultiváció mihamarabbi megvalósulása.

A csoport szervezője, Katona Krisztina elmondta, a problémát idén márciusban vetették fel Pál Miklós önkormányzati képviselőnek, a közbenjárásával rendezett lakossági fórumon a Hőerőmű szakemberei adtak tájékoztatást a helyieknek a terület rekultivációjáról. Ezen a fórumon is kiderült, hogy az ott élők mihamarabb szeretnék eltüntetni a hatalmas gödröt.

A csapat számtalan szerveződés képviselőiből áll össze: a Nők Összefogása Pécsbányáért (NÖP), a Pécsbányai Kulturális Egyesület, a Gyükésiek Öntevékeny Köre Egyesület, a Rigóder-domb Érdekvédelmi Fórum Egyesület delegáltjaiból, valamint pécsbányai és gyükési lakosokból.