Ennyiért telefonálhatunk

Mindössze két hetük maradt a mobiltelefon-szolgáltatóknak, hogy elérhetővé tegyék a szabad roamingolást ügyfeleiknek, vagyis azt, hogy kiválaszthassuk, annak a külföldi szolgáltatónak fizessünk, akinek hálózatát használjuk. A hazai szolgáltatók ügyfélszolgálatai még sötétben tapogatóznak, alig tudnak valamit a júliusi változásokról.

hirdetés

Az is biztos, hogy július elsejétől ismét jelentősen csökkennek a külföldi telefonálás költségei és az is, hogy akkortól eldönthetjük, kinek szeretnénk kifizetni a külföldi tartózkodás során telefonhasználati költségeinket. A három magyarországi szolgáltató ügyfélszolgálatát hiába kérdeztük a részletekről, ott még semmiről nem tudtak.

Az utazás előtt külön szerződést lehet majd kötni barangolás céljára, vagyis egy helyi mobilcég szolgáltatásait is igénybe lehet majd venni abban az országban, amelyikbe ellátogatunk.

Egyik szolgáltató sem tudta megmondani, hogy technikailag miként fog működni a választás, de feltehetően egy táblázatból kiválaszthatjuk a nekünk kedvező perc , SMS és adat árakat, biztosító szolgáltatót, így akár még olcsóbban használhatjuk majd a telefonunkat.
A Telenor ügyfélszolgálatán tudtak a lehetőségről: – Ők eldöntötték Brüsszelben, mi pedig majd megvalósítjuk. Legkésőbb július elsején már biztosan értesül a részletekről – mondták.

A Telekom ügyfélszolgálatán elsőre semmit sem tudtak, amikor az új jogszabályról kérdezősködtünk. „Érdekes jogszabály” – jegyezte meg az ügyfélszolgálatos, majd pár perces várakoztatás után felvilágosultan beszélt. Kiderítette, hogy július elsejétől minden ügyfélnek automatikusan biztosítják a szabad roaming választás lehetőségét, de a pontos részletekről semmit sem tudott mondani.
A Vodafone ügyfélszolgálatán elsőre szintén nem tudott semmit a telefonos kisasszony, majd rövid várakoztatás után közölte, egyelőre nincs ilyen típusú élő szerződésük, ezért majd július 1. után érdeklődjünk.

A júliusi árcsökkenésekről a szolgáltatók mélyen hallgatnak, egyik weblapon sem tüntetik fel a júliustól érvényes, az alábbi táblázatban látható csökkentett árakat:

Mobilszolgáltatás típusa az EU-ban

Maximális díjak 2013-ban (áfa nélkül)

Maximális díjak 2014-ben (áfa nélkül)

Kimenő hívás

percenként 74 Ft percenként 58 Ft

Fogadott hívás

percenként 21,5 Ft

percenként 15 Ft

SMS-küldés

legfeljebb 24,5 Ft

legfeljebb 18 Ft

Adatletöltés

megabájtonként 138,5 Ft

megabájtonként 61 Ft

Az alap díjcsomagokat és a feltöltőkártyás opciót nézve külföldről olcsóbban, csaknem feláron küldhetünk SMS-t.

A 2007-ben életbe lépett uniós roamingrendelet nyomán az EU-n belül egységes eurotarifákkal lehet mobil hang-, SMS- vagy adatszolgáltatást igénybe venni, és a tarifák előre meghatározott mértékben évente csökkennek. Jelenleg már a roamingdíjak teljes eltörlésén dolgoznak az EU intézményei. Az Európai Parlament idén április 3-án fogadta el azt a javaslatot, amely a roamingdíjak eltörlését célozza 2015 decemberi hatállyal. A javaslatot várhatóan az év második felében vitatja meg a tagállamok szakminisztereit tömörítő tanács.

Az uniós országokon kívül viszont igen borsosak a tarifák, így érdemes odafigyelni egy balkáni, kárpátaljai vagy török kirándulás alkalmával. Főleg az adatletöltés drága, egy átlagos weblap nyitóoldalának megtekintése nagyjából ötezer forintba kerülhet, ezért érdemes kikapcsolni az adathasználatot.