Megnéztük, hány üzlet van nyitva/zárva a Király utcában!

Azt várják, felpezsdül a piac

A legutóbbi közgyűlésen is hallhattuk újra a mantrát, hogy az elmúlt években romlott a helyzet, a belváros tele van kiadatlan üzletekkel. Aki viszont járt a belvárosban az elmúlt pár évben, az láthatja, hogy ugyan van még mit tenni, de korántsem üres a belváros. Megkérdeztük a vagyonhasznosítót és magunk is számoltunk. 

A Pécsi Vagyonhasznosító jelenleg összesen 985 üzleti célú ingatlant kezel, ebből 729-nek van bérlője, ami 74 százalékos hasznosítási arányt jelent. Az összes ilyen ingatlan közül 662 található a történelmi belvárosban és ezek 75 százaléka, 489 bérlői kézben van – tudtuk meg Erdős Rékától, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. sajtószóvivőjétől.

hirdetés

A statisztikák alapján a korábbi évekhez képest folyamatos emelkedés tapasztalható, persze a bérlők cserélődnek is, hiszen egy-egy üzlet helyszínének kiválasztása nem egyszerű, és nem garancia a sikerre.

Erdős Réka szerint a bérbeadások számának emelkedése pozitív jövőképet fest.

– A vagyonhasznosító célja, hogy olyan megfizethető, piacképes bérleti díjakat határozzon meg, amelyek a későbbiekben nyereségessé tehetik a céget is, ezáltal újabb fejlesztésekre, befektetésekre fordíthatják a bevételt – közölte Erdős Réka. Mint mondta, ennek érdekében egy új szemléletmódot vezettek be és stratégiát váltottak: a korábbiakhoz képest a bérleti szerződések megkötése során kiemelten figyelnek a bérlői igényekre és rugalmasabb feltételrendszert alkalmaznak, hogy mindkét fél elégedett legyen hosszú távon.

Az árakat nagyban befolyásolja az ingatlan funkciója, műszaki állapota, városon – sőt egy adott utcán – belüli elhelyezkedése, a rezsiköltség mértéke is. Ugyanakkor egyedi megállapodás keretében az ingatlan felújítására fordítandó költséget is bele számíthatják a bérleti díjba.

Lapunk meg is számolta a nyitva és a zárva lévő belvárosi ingatlanokat a Király utcában.


Nem tettünk különbséget a városi kézben, vagy éppen magántulajdonban lévő helyek között, s bizony az is elképzelhető, hogy egy-két bérlemény, ingatlan elkerülte a figyelmünket, ugyanakkor a tendenciát tükrözi az általunk végzett felmérés is. E szerint 94 üzletre, boltra, bérleményre tették ki a nyitva táblát, míg 24 esetben láttuk azt, hogy zárva van a hely – a nyitott üzletek aránya tehát 80 százalék körül mozoghat.

Az elmúlt tizenegy hónapban többször is írtunk újonnan nyíló belvárosi helyekről, és – bár műhelytitkot árulunk most el – jelenleg is készülőben van egy. Persze ezek az üzlethelyiségek nem csak a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. kezelésében levő üzlethelyiségekben nyíltak, de gyűjtésünk során nem is teszünk különbséget a tulajdonosok között. Ezekről ITT, ITT, ITT, ITT és ITT írtunk.

Hogy neveket is említsünk, az elmúlt egy évben megnyílt a belvárosban a Nana bistro & bar, a Dubai Supermarket, a Made in Pécs Café, a WaffelKing, a Levendula Kézműves Fagyizó, a Bazár, a LYR Speciality Coffee and Food, a Burock rock és blues bár, a Pagony gyerekkönyv- és játékbolt, a The Soft, a Tempus bár, a Balkán Bisztró és Kisbalkán, a Mennyei Rétes, a DRK, az Oaks, a 19 bar&shop, a Futureal, a Downtown, a Reggeli, a Márti konyhája, a Neked csak Szofi, a Dudás-Hajas Szalon, a Vargyas, a Tatuum, a H.R.V.T., de nyitás előtt áll még a Zsanér, a Piccola Toscana és a Hamerli Kesztyűbolt is.

A város két nagy ikonikus épülete ugyanakkor még üres a Színház téren: a volt OTP-székházra is folyamatos az érdeklődés, a szomszédos volt fegyveres erők klubja állami tulajdonban van, többször megkísérelték értékesíteni.

Porth Gábor, a Duna House ingatlanértékesítője szerint mindig is keresett volt egy jó belvárosi lakás, a vele járó életérzés. Az ingatlanértékesítő szerint az ingatlanpiacon az átlag alku mértéke öt százalék körül lehet, és az is sokszor előfordul, hogy a bérbeadó a felújítás árát beleszámítja a bérleti díjba, de természetesen két ugyanolyan lakás ára között is lehet akár több millió forintos eltérés, ha az felújított, vagy ha egészen más az elhelyezkedése.

Az önkormányzati lakások 80 százalékát kiadták

Nagy László, a polgármesteri hivatal lakásgazdálkodási csoportjának vezetője közölte: a belvárosban 400 lakása van az önkormányzatnak, ezek még a szocialista tanácsrendszerből maradtak a rendszerváltást követően az önkormányzatra. Több mint nyolcvan százalékukban van bérlő, az üresen álló, rekonstrukcióra szoruló lakásokat felújítási pályázaton hirdeti meg időről időre az önkormányzat, vagyis a beköltözők újítják fel őket, később pedig a lakbért a felújítás összegéig elengedik számukra.

Hirdetés