Ennyit a pécsi baloldali összefogásról

A vasárnapi önkormányzati választás elsöprő Fidesz-győzelmet hozott, így mind a tizenkilenc egyéni választókerületben a kormánypárt jelöltjei lettek a befutók. A pécsi közgyűlésbe rajtuk kívül nyolcan kerültek be kompenzációs listáról, köztük a félbaloldali összefogás két képviselője és a Demokratikus Koalíció helyi erős embere. Kérdés, hogy összefognak-e annak érdekében, hogy frakciót alapíthassanak a testületben, ami némileg nagyobb mozgásteret biztosítana számukra – bár a nyomasztó Fidesz-fölény ellensúlyozására az vajmi kevés jelentőséggel bírna.

hirdetés

Tóbiás József, az MSZP elnöke a választást követő értékelésében elmondta, hogy számukra lezárult az alkuk korszaka, nem köt több rossz szövetséget, az emberek felé nyit, nem fogadják el a Gyurcsány Ferenc (és pártja a Demokratikus Koalíció, DK) által képviselt hatalmi, vezérelvű politikát.

A kérdés tehát az, hogy Pécsen lesz-e bármilyen együttműködés a közgyűlésbe jutott baloldali képviselők között? Kunszt Márta, a DK pécsi vezetője lát esélyt az összefogásra.

– Már felvettem a kapcsolatot a szocialistákkal, a következő hetekben dől el, hogy lesz-e összefogás. Én nem zárkózom el, lehetségesnek tartom, hogy lesz együttműködés a baloldali ellenzék képviselői között – közölte Kunszt, aki tehát így a szocialista pártelnök nyilatkozatával szemben úgy véli, hogy Pécsen megtörténhet az, ami elől országos szinten elzárkózna az MSZP.

Kerestük a közgyűlésbe jutott szocialista politikusokat is, ám egyelőre sem Kovács Ágnest, sem Gulyás Emilt nem sikerült elérnünk. (Kovács Ágnes korábban úgy foglalt állást, hogy nem kíván olyanokkal együttműködni, akik korábban részt vettek a pécsi önkormányzat munkájában…). Puch László, a szocialisták megyei elnöke megkeresésünkre szűkszavúan csak annyit közölt, hogy egyelőre a választási szereplés elemzése és értékelése zajlik, az esetleges későbbi együttműködés kialakítása (szorosabbra fűzése) csak a következő lépés lehet.

Pécsett a kérdés azért is érdekes, mert a korábbi 4 szocialista helyett csak 2 MSZP által is támogatott jelölt jutott be a közgyűlésbe, a frakcióalakításhoz viszont 3 személy kell.