Ennyit járt képviselőink szája

Mérleget vontak a parlamentben az év eleje óta eltelt időszakról. A tavaszi ülésszakban összesen 460 órán át vitáztak, 140 törvényt fogadtak el, no meg rengeteget beszéltek. Utóbbi kapcsán annak jártunk utána, hogy a baranyai képviselők mennyit járatták a szájukat.

hirdetés

Az országgyűlés idén eddig 460 órát ülésezett, egy javaslat általános vitájára átlagosan négy perccel kevesebb mint másfél óra jutott, míg az azokhoz kapcsolódó módosító indítványokat átlag 28 percben tárgyalták. A képviselők a bizottságokban további 343 órát dolgoztak, az ellenzék pedig mintegy kétezer írásbeli kérdésben fordult válaszokért a kabinethez.

Lássuk, ábécé sorrendben, hogy a pécsi képviselők mennyire voltak aktívak a parlament hivatalos honlapja szerint!

Bánki Erik

Bánki Erik – közel 2 óra

A fideszes Bánki Erik listáról került a parlamentbe, hosszú évek óta – még ellenzékiként is – a turizmus és a sport volt a területe. Tucatnyi témában mondta el véleményét tavasszal, s összesen közel két órán át beszélt Leggyakrabban pártja és a kormány álláspontját ismertette.

fidesz évadnyitó-csizi péter3

Csizi Péter a pécsieknek tett vállalásokról kérdezett – 12 perc

A megyeszékhely fideszes képviselője összesen mintegy 12 percen át beszélt a parlamentben három témában, az egyikben kétszer is felszólalt. Leghosszabban a 2024-es budapesti olimpiai pályázat témájában szólt, s ígérte: Pécs képes megrendezni majd a játékokon a kosár- és tollaslabda meccseket, ha a főváros elnyeri a jogot. Emellett azt tudakolta, hogy a kormány milyen intézkedésekkel biztosítja a pécsi fejlesztések megvalósulását, s milyen erőfeszítéseket tesz azért, hogy Pécsen hosszú távon működhessen a Harman hangtechnikai gyártó.

Hargitai

Hargitai János: vezérszónoki szinten – kb. 45 perc

A mohácsi térségből 2014-ben sokadszorra megválasztott KDNP-s képviselő többször is pártja vezérszónokaként beszélt – többek között a jövő évi költségvetésről. Hargitait mintegy háromnegyed órán át hallgathatta a többi képviselő meg a tévénézők. Kérdezett is a politikus arról, hogy a nemzetközi pénzügyi szervezetek miként ítélik meg a magyar gazdaságot. Szűkebb hazánkat Hargitai csak szőr mentén érintette felszólalásaiban.

Hoppál

Hoppál Péter: kultúrában utazik – kb. 1,5 óra

A pécsi képviselő, egyben kultúráért felelős államtitkár tízszer kért és kapott szót négy témában. Megbízatásába vágóan előterjesztő is volt a Városliget-projekttel kapcsolatban. Hosszasan, többször beszélt a megyei könyvtárak és városi múzeumok vagyontárgyainak ingyenes önkormányzati tulajdonba adásáról. Emellett a 2016-os költségvetésnél a kulturális vonatkozásokról szólt. Összesen mintegy másfél órán át beszélt a parlamentben az év eleje óta.

Szakács

Szakács László: száz meg száz szó – több mint 6 óra

A listáról bejutott MSZP-s baranyai képviselő közel hat órán át szónokolt a parlamentben több tucat témában. Az MSZP egyik alapembereként szinte minden fontosabb témában hallatta hangját, ismertette elsősorban pártja álláspontját állami vagyonról, egészségügyről, költségvetésről. Baranyát illetően az iskolák helyzetéről, az M6/M60-as utak meghosszabbítása, a Pannon Volán jövője kapcsán is érdeklődött a kormányoldalnál.

Az ormánság a legnagyobb vesztes, ha ez így marad... (Orbán és Tiffán képünkön)

Tiffán Zsolt: 50 másodperc

Dél- és Nyugat-Baranya fideszes egyéni képviselője nemhogy tavasszal, de az egész 2014-ben indult ciklusban egyszer szólalt csak fel 50 másodperc erejéig. Az Ős-Dráva Program lebonyolításáért is felelős miniszteri biztos akkor előterjesztőként ismertette röviden az Állami Számvevőszék 2013. évi szakmai tevékenységéről szóló beszámolót. Még sokszor kell szót kérnie, ha el szeretné érni a 2010 és 2014 között elért mintegy másfél órányi beszédét.

Tóth Bertalan

Tóth Bertalan mindenbe belekóstolt – több mint 5 óra

A listáról bejutott MSZP-s képviselő egyben pártjának frakcióvezető-helyettese, így nem meglepő, hogy több mint öt órán át szónokolt. Ő sem elsősorban Pécs és Baranya miatt szólalt fel, hanem a témákból ítélve a pártja által képviselt álláspontokat ismertette a hallgatósággal. A felszólalások között volt, amely az energiaügyekről, a dohánypiacról, a fizetős sztrádaszakaszokról vagy éppen a külkapcsolatokról szólt.