Épül a pécsi zölderőmű

Biogázüzem 008

hirdetés

Évente egy kisváros villamos energiáját termelheti meg az az erőmű, amelyet az elmúlt hetekben kezdtek el építeni Pécs és Pellérd között a városi szennyvíztelepen. Páva Zsolt polgármester és a beruházó ügyvezetője, Laki Zoltán kedden rakta le az üzem alapkövét.

Letették annak a kétmilliárdos beruházás keretében megépülő biogázüzemnek az alapkövét Pécs mellett, amellyel a baranyai megyeszékhely szennyvíztelepén keletkező szennyvíziszap energetikai hasznosítását tudják megoldani. Összesen 2,1 milliárd forintból, 925 millió forintos uniós támogatással épülhet meg a baranyai megyeszékhely határában a pécsi vízszolgáltató, a Tettye Forrásház Zrt. szennyvíztelepén a biogázüzem.

Biogázüzem 010

A fejlesztést a pécsi vízszolgáltató, a Tettye Forrásház Zrt. tulajdonában lévő BIOMŰ-Baranya Kft. valósítja meg.

Laki Zoltán, utóbbi ügyvezetője azt mondta, a biogázüzem teljesen zárt rendszerben kezdi meg működését 2014 második felében, azaz a környezetbe sem további káros anyagok, sem szagok nem jutnak ki. Hozzátette: a mechanikai és biológiai tisztításon átesett szennyvíz után maradó szennyvíziszapot, azaz biomasszát az üzemben víztelenítik, majd biogázt nyernek ki belőle. A gáz elégetésével termelnek villamos energiát.

Biogázüzem 004

A tervek szerint a biogázüzem maximális kapacitás mellett évente 3,15 millió köbméternyi biogázt termel majd, amelyből a gázmotorokkal közel 5 millió kWh zöldáramot állítanak elő. A megtermelt villamos energiát száz százalékban városi felhasználásra bocsátják.

Páva Zsolt azt mondta, a beruházással a város a legkorszerűbb technológiával lesz képes a szerves hulladék ártalmatlanítására, lebontására. Hozzátette: külön öröm, hogy a bomlási folyamat végén megtermelt gázzal villamos energiát tudnak előállítani.

Biogázüzem 012

A tervek szerint a jövőre megépülő biogázüzemre fordított egymilliárdos önerő tíz-tizenöt esztendő alatt térülhet meg, miközben a Tettye Forrásház Zrt.-nek az iszap elszállításából eredő költségei jelentősen csökkennek.

Az üzem, további fejlesztések után, a jövőben akár a helyi autóbuszok meghajtására használható biogázt is termelhet.

  • Pécsi

    Lehet, hogy többet kell majd ennünk, mert kevés lesz a szennyvíziszap? Egyébként a kedves újságíró úr tudhatná, hogy az nem szennyvíztelep, hanem szennyvíztisztító telep.

  • Pécsi

    Lehet, hogy többet kell majd ennünk, mert kevés lesz a szennyvíziszap?