Épül, szépül a várfal

Megjavíttatta az önkormányzat a Kórház téri várfal omladozó szakaszát, abból ugyanis több kilós kövek szakadtak le. A lyuk éppen fejmagasságban volt, ezért a buszmegállót használók attól féltek, valakit egyszer eltalál majd egy méretes kő. 

hirdetés

A várfal sarkán tátongó lyukat néhány hete vette észre a Pécs Tv egyik munkatársa. A köveket összetartó kötés elengedett, a falból pedig szikladarabok hullottak ki. A város addig nem tudott ugyan a problémáról, de Magay Miklós, a Városfejlesztési és Kommunális Referatúra vezetője akkor megígérte: a kollégáik egy-két héten belül elvégzik a felújítást az érintett területen.

Így nézett ki a várfal a Kórház térnél néhány héttel ezelőtt.

A Kórház téri várfal sarkát javítják éppen a szakemberek, cementből és homokból álló anyaggal tapasztották össze a darabokat. Csaknem harminc követ pótoltak.

A várfallal kapcsolatos probléma nem új keletű. 2008 végén a Papnövelde utcában sérült meg veszélyesen a fal, miután a korábban annak támaszkodó házat elbontották. Az önkormányzat akkor is megmentette az omladozó szakaszt. Az itteni rövidke rész megerősítése közel 2,5 millióba került.

A várfal egyébként a város kezelésében áll. A magánházak udvarára néző oldalát akkor javítják, ha a tulajdonosok jelzik a hibát.

Magay Miklós hozzátette: Az egész várfal felújítására jelenleg nincs lehetőség, a teljes rekonstrukció ugyanis több százmillió forintba kerülne. Azokon a pontokon, ahol életveszélyes a fal, vagy ahol kiomlások vannak, ott a vis major keret terhére végeznek javítanak.

A Kórház téri várfal végét egyelőre körbekordonozták, de a kötőanyag a hétvégén már biztosan megszilárdul, és újra biztonságos lesz a buszmegálló.