Erb: dupla annyi német mint cigány?

Ha hinni lehet a legújabb népszámlálási adatoknak, rendkívüli módon lecsökkent az utóbbi tíz évben a cigányok száma, míg a németek többen lettek a városban. Nem tanácsos persze összeesküvés-elméletet, vagy újabb német betelepítési hullámot vizionálni: Erb József nemzetiségi tanácselnök szerint egészen másról lehet szó.

Érdekes adattal állt elő Erb József a pécsi önkormányzatnál működő Nemzetiségi Tanács elnöke. A tíz pécsi nemzetiségi (korábbi nevén kisebbségi) önkormányzat képviselőit tömörítő szervezet vezetője a minap publikált, 2011-es népszámlálási adatok ismertetésekor elmondta: a visszaérkezett kérdőívek tanúsága szerint kétszer annyi német nemzetiségi él a városban, mint cigány. Legalábbis hivatalosan. Egészen pontosan ugyanis 6565-en vallották magukat németnek, vagy svábnak, s mindössze 3145-en cigánynak.

Mint azt az elnök elmondta, az adatok meglepőek, de bizonyosan nem tükrözik a valós képet. Szerinte a nemzetiségek között nagy lehet az eltérés amiatt, hogy melyik kisebbség milyen mértékben vállalja fel származását. Megjegyezte: a németeknél is legalább a dupláját, míg a cigányoknál az adat akár négyszeresét kellene számításba venni, hogy valós számot kapjunk.

Belehúztak a németek!

Az is meglepő, hogy – bár látszatra, érzésre – azt mondanánk Pécsen közel annyi horvát kisebbségi él, mint német, ezzel szemben a bevallások tanúsága szerint a kétezret sem éri el a számuk.

Hepp Mihály, a tanács alelnöke, egyben az Országos Horvát Önkormányzat elnöke szerint sokat nyomhatott a lapban az is, melyik kisebbség miként tudta mozgósítani tagjait a népszavazás előtt. Ő úgy vélekedik négyszer annyi horvát él Pécsen is, mint, amit a számok mutatnak. Volt ugyanis olyan önkormányzat – mint a németek -, amelyek szórólapok százain hívták fel a svábok figyelmét: vallják meg nemzetiségüket.

Erb és Hepp is meglepődött a számokon…

Kérdéses Erb szerint, hova vezet a számháborúsdi.

– Pécsen közel 17 millió forintot osztunk szét idén a nemzetiségi önkormányzatok között. A legnagyobb hányadban a romák, a németek és a horvátok részesülnek a javakból. A következő ülések egyikén ezért fel fogom vetni, mennyiben vegyük figyelembe az újonnan megismert adatokat – mondja Erb, aki szerint a kormányzatnak is le kell vonnia a konzekvenciát, mennyit áldoz a nemzetiségekre.

Az elnök szerint mindenesetre örvendetes, hogy Pécsen a lakosság közel tíz százaléka, több mint 12 ezer ember vallotta be nemzetiségét, vállalta bátran identitását. – Ez azt jelenti, hogy a városban erős kisebbségi kultúra továbbra is nagy figyelemre szorul, támogatásra érdemes. Igaz az a korábbi megállapítás miszerint, Magyarország leginkább multikulturális városáról van szó – mondta.

[frame]

Német, cigány, horvát: viszik a prímet

A népszámlálás szerint Pécsen összesen tíz nemzetiség rendelkezik komolyabb bázissal, de ezek közül is három, a német (6565) cigány (3145) és a horvát (1922) kisebbség számít hagyományosan is erősnek. Utánuk s szerbek következnek; 306-an vallották magukat e kisebbséghez tartozóknak. Lengyel nemzetiségűnek 124-en mondták magukat, 122-en vannak a lengyelek, 106-an a görögök, 61-en a ruszinok, 58-an az ukránok, 54-en az örmények.

[/frame]

Hirdetés

3 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Az is a helyzethaz tartozik, hogy pl a cigán y – os nevelési intézmények, német nemzetiségié alakulnak, mert így magasabb a fejkvóta. Megpróbálták előírni a kötelező német nyelvoktatást, (a magyar gazdaság német nyelvterületi kitettsége miatt (érdekében?) aztán kedves zsidajainknak nem nagyon tetszet, ezért ez a megoldás lett kitalálva.
  Tök érdekes ha elmész egy “dél-baranyai” (vagy bárhova ahol a gyerekek 80% fekete) kisfaluba és a fekete lábuakkal németet próbálnak tanítani.

  Hát mit mondjak:, nem valami szívderítő látvány és élmény!

  Alle maine eintchen, schwimmen auf dem see, dik, dik, zsoá, tiki tik diká, zsábáre, lovare, ugri bugri csit csat….

  Gondolom ilyen körülmények közt a németek szám tovább fog nőni a régióban.:))))))))))

 2. Én úgy tudom, hogy Magyarországon, a törvényben elismert nemzetiségek között nem szerepel olyan,hogy sváb.
  A cikkben a lengyel nemzetiségűek 2x lettek feltüntetve, 122 vagy 124. Nem tudom kik maradhattak ki ?- román,bolgár,szlovák nemzetiségűek közül.
  Szerintem a cigány nemzetiség be nem vallása ellenére lehetne a PécsTv-nek egy nekik szóló nemzetiségi műsor is ? Ha már a németeknek,horvátoknak és a szerbeknek van. Úgy tudom,a románok műsora Szegeden készül.

Comments are closed.