Erdélyi rászoruló gyerekeknek segítenek a pécsiek

Minden évben egy telepakolt teherautóval járja meg Erdélyt társaival a pécsi Szabadi Béla. És minden évben huszonöt-harminc rászoruló gyereknek nyújtanak örömet ezzel a karácsonyi, adventi időszak előtt. Itthon számos civil és politikai szervezet, magánszemélyek és cégek járulnak hozzá az önzetlen akcióhoz.

hirdetés

Körülbelül tíz éve annak, hogy Szabadi Béla először az erdélyi Sófalván járt adományokkal megrakott autóján a Fidesz pécsi csapatának köszönhetően. Annyira megragadtak benne az ott tapasztaltak, hogy azóta minden évben kötelességének érzi a visszatérést.

Kérdésünkre elmondta, volt olyan idő, hogy két alkalommal is kint járt Erdélyben évente, az utóbbi időben viszont már csak egyszer látogatja meg a rászoruló gyerekeket.

– A Szent Ferenc Alapítvány napközis otthonaiba látogatunk el Alsó- és Felsősófalván. Ezekben az otthonokban helyezik el a gyerekeket iskolaidő után. Itt ebédet, uzsonnát kapnak, tanulhatnak. Igazából az ottani gyerekek nagyon keveset vannak otthon, gyakorlatilag arra sincs pénz, hogy a szüleik etethessék őket.

Nagyon várják a csomagokat a lurkók

– Meglátogattunk családokat, mintha megállt volna náluk az idő a huszadik század elején. Nincs vezetékes víz, nincsen bekötve illemhely, öten alszanak egy szobában – mondta Szabadi.

Minden év novemberének végén, Mikulás, illetve a karácsonyi időszak előtt visznek még ki adományokat. Sok ruha, cipő szokott érkezni a gyűjtéskor, ám igazából inkább az élelmiszerekre, tisztítószerekre van szükség. Nagyon szoktak örülni a gyerekek különféle gyümölcsöknek is és persze az édességeknek.

Minden évben bőségesen kapnak a pécsiek adományaiból

– Az idei évben komoly mennyiség gyűlt össze az adományozóktól, aminek nagyon örültek a gyerekek. Általában az elmúlt évek tapasztalatai alapján körülbelül huszonöt-harminc rászoruló gyermek között tudjuk kiosztani az adományokat – az alsósófalviak és a felsősófalviak közösen.

Nagyon sokan adományoznak az erdélyi rászorulók részére: civil szervezetek, cégek, magánszemélyek, képviselők a pécsi és a kozármislenyi Fidesz-frakcióból. Hoppál Péter államtitkár úr és Csizi Péter képviselő is rendszeresen az adományozók között van már az első évektől kezdve.

  • Dutai László

    nagyon szép dolog ez az önzetlen segítés, tényleg le a kalappal ezek előtt a civilek előtt, de csak halkan óvatosan sok-sok elnézést kérve kérdem, nem volt ezeknek az embereknek egy baranyai térképe, vagy esetleg le volt zárva az út Hegyszentmárton felé, nálunk nincs már senki aki erre a segítségre rászorult volna