Kemény harc lesz, áldozatokkal

Egyelőre nincs influenzajárvány az országban, azonban a betegség elleni védőoltást érdemes még decemberben beadatni. Ez azért rendkívül fontos, mert az egyes esetekben súlyos szövődményekkel járó betegség az elmúlt szezonban sok halálos áldozatot követelt. A védőoltással számos ilyen tragikus eset megelőzhető lenne, idén éppen ezért érdemes időben felkészülni a kórra.

hirdetés

Az influenza-figyelőszolgálat legfrissebb adatai szerint 2015. november 30. és december 6. között az országban 8200 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Az Országos Epidemiológiai Központ laboratóriuma pedig ebben a szezonban már igazolt influenza okozta fertőzést. Azt ugyanakkor érdemes tudni, hogy még alacsony az influenza aktivitása, itthon leginkább február-március tájékán üt be igazán. Épp ezért érdemes időben tenni az ellen, hogy nehogy elkapjuk ezt a sajnos mindig menetrendszerűen érkező, és sok esetben nagyon súlyos szövődményekhez vezető betegséget.

Leveri az embert a lábáról
Leveri az embert a lábáról

Dr. Princz János háziorvos, a Magyar Praktizáló Orvosok Szövetségének Baranya megyei elnöke lapunknak elmondta, hogy a kellemetlen tüneteket okozó cseppfertőzéssel – tehát köhögéssel és tüsszögéssel – terjedő influenza általában szövődmények nélkül, egy hét alatt gyógyul. Amíg viszont velünk van, garantáltan megnehezíti az életünket, ugyanis az influenzának olyan keserves tünetei vannak, amelyeket felsorolni is fáj. Az influenzavírus magas, 39-40 fokos lázzal támad, emellett száraz és makacs köhögéssel, ízületi fájdalmakkal, hasi panaszokkal (ritkábban hasmenéssel és hányással) és torokfájással jár.

A háziorvos hozzátette, hogy az influenzára leginkább azok fogékonyak, akiknek a szervezete valamilyen oknál fogva legyengült állapotban van. Lehet ez egy egyszerű meghűlés, mezei fáradtság, mozgás- és vitaminszegény életmód, de akár a pszichés betegségekben szenvedőket – például a depressziósokat – is megfertőzheti. Az influenza azonban nem válogat, Princz János ugyanis elmondta, hogy egy egészséges embert is ledönthet a lábáról, ha azt nagyobb dózisban kapja el a vírus.

Az oltás a legjobb megoldás
Az oltás a legjobb megoldás

Ha valaki csak az influenza alapvető tüneteivel szembesül, az még a jobbik helyzet, ugyanis a vírus sok esetekben súlyos szövődményekkel járó megbetegedésekkel járhat. A szövődmények szempontjából az olyan krónikus betegségben szenvedők a leginkább veszélyeztetettek, mint az asztmások és egyéb légzőszervi betegségben szenvedők, az elhízottak vagy a cukorbetegek, továbbá a várandós nők és az idősek esetében is megnövekednek a komoly kockázatok.

Az influenza olyan veszélyesebb betegségekhez vezethet, mint például az arc- vagy homloküreg-gyulladás, mandulagyulladás, hörghurut és a tüdőgyulladás. Azok, akiknek a tüdejét kezdi ki így az influenza, akár lélegeztetőgépre is kerülhetnek, de bizonyos szövődmények akár halált is okozhatnak.

Akár itt is kiköthetünk
Akár itt is kiköthetünk

Az ÁNTSZ és Princz János is azok számára javasolja az influenza elleni védőoltást, akik nem tartoznak egyik fent említett kockázati csoportba sem. Aki be szeretné adatni magának az oltást, az viszont – ha teheti – még decemberben intézze el, így ugyanis a védettségnek van ideje kialakulni (amihez 10-14 nap kell). Akik tehát eddig még nem tették meg, a következő napokban keressék fel háziorvosukat, ők döntik el ugyanis, hogy jogosult-e valaki a térítésmentes védőoltásra vagy sem. Amennyiben valaki mégsem kaphat ingyenes oltóanyagot, az gyógyszertári forgalomban többféle gyógykészítményhez is hozzájuthat, természetesen orvosi vénnyel.

A jó hír az, hogy a térítésmentes védőoltásra jogosultak köre igen széles. A 60 éven felülieknek például alanyi jogon jár az ingyenes vakcina, az említett krónikus betegségek és más hasonló kockázati tényezők (mint például egy meglévő szív- és érrendszeri betegség) esetén is jár az ingyenes védőoltás. Arról, hogy ki jogosult az ingyen oltásra és ki nem, a www.antsz.hu/influenza oldalon lehet tájékozódni.

A legjobb és leghatékonyabb megoldás a kór ellen tehát az oltás. De akadnak olyan bevett „házi praktikák” – folytatta a háziorvos –, amelyeket érdemes kipróbálni. Fontos, hogy sok vizet igyunk, próbálkozhatunk sok-sok fokhagymával, citrommal és citrusokkal, mézzel, teákkal, szaunázhatunk is a méregtelenítés miatt, de jól jöhet az is, ha többet alszunk, mint szoktunk, mert a kevés alvás-pihenés gyengíti az immunrendszert.