Érkezik a Bogányi-zongora

Ha még nem is folyamatosan, de egy koncert erejéig Pécsen szólaltatják meg a Bogányi Gergely Kossuth-díjas művész által megálmodott, új fejlesztésű hangversenyzongorát, amelynek megszerzéséért közadakozást indított az önkormányzat.

hirdetés

A hangszer pécsi debütálása lesz az első alkalom, hogy annak játéka egy nagyzenekari környezetben színpadra vitt zongoraversenyben nyilvánosan meghallgatható. A koncerten ráadásul maga a művész, tervező Bogányi Gergely ül majd a billentyűkhöz, hogy a Pannon Filharmonikusokkal Dubrovay III. zongoraversenyét játssza el. Emellett a közönség Mozart : A-dúr rondóját, és Strauss Imígyen szól a Zarathustra című művét is meghallgathatja.

Először szólal majd meg nagyzenekari kísérettel, várhatóan telt házas hangversenyteremben
Először szólal majd meg nagyzenekari kísérettel, várhatóan telt házas hangversenyteremben

A futurisztikus külsejű, számos technikai újítással bíró Bogányi-zongorát januárban a Zeneakadémián mutatták be a nagyközönségnek. Az új hangversenyzongora erőteljes, tiszta, egyenes hangon szólal meg, megálmodója, Bogányi Gergely szerint hangzása barátságosabb, mint a mai modern zongoráké. Az új fejlesztés a névadó zongoraművész mellett Bolega Attila főkonstruktőr, Üveges Péter Attila főtervező, dizájner, valamint Cs. Nagy József zenetechnikus, intonációs szakember nevéhez fűződik.

Bogányi Gergely korábban azt mondta: körülbelül tíz éve kezdte el az új zongora tervezgetését. „A fejlesztés a zongora lelkét, a rezonáns lapot is érintette, amelynek anyagát a szokásos fáról karbonkompozitra cseréltük. A hangzásban sikerült elérni egy gyönyörű, éneklő tónust, és a hangok lecsengése is hosszabb lett. A zongora alakja is fontos változáson esett át, ami egyrészt az akusztikát javította, másrészt egy spirituális üzenetet is hordoz, kifejezve, hogy a zene valójában lelki utazás” – mondta a zongoraművész.

[box title=”Gyűjtenek rá” box_color=”#343281″]Mint az ismeretes, a futurisztikus zongora beszerzéséről még januárban döntött a pécsi közgyűlés, annak mintegy 65 millió forintos vételárát, illetve a beszerzési költségek nagy részét közadakozásból fedeznék. A legkésőbb jövő év júliusáig tartó gyűjtés után a hangszert a Kodály Központban helyeznék el, azt a Pécsen fellépő zenészek szólaltathatnák meg. Páva Zsolt maga is hozzájárult a vásárláshoz 250 ezer forinttal. A Bogányi-zongoráért folyó közadakozáshoz a felajánlásokat az 50800111-11205278 (Bogányi-féle zongora-közadakozás) számlaszámra történő befizetéssel tehetik meg a kultúra barátai.[/box]