Klímaváltozás: erősen melegszik Pécs

Utolérte Pécset is a globális felmelegedés? Egy fokot nőtt a város “szokásos” hőmérséklete. A klimatológus szerint ennek sok oka lehet, de az egyik szinte biztosan az, hogy eltűntek a városi szélcsatornák.

hirdetés

November végén napfürdőző turisták és rövid ujjú pólóban sétáló fiatalok jellemzik a pécsi belvárost. A tavaszi hangulatnak nemcsak a kedvező időjárás az oka. A város – kis mértékben ugyan,  de – felmelegedett az elmúlt évek során.

Az éves középhőmérsékletek változásának területi eloszlása az 1980-2009 időszakban

Ezt a tényt az általunk megkérdezett pécsi klimatológus is megerősítette, bár Geresdi István óvatosan fogalmaz.

– Ahhoz, hogy pontos adatokkal lehessen alátámasztani a felmelegedést, harminc éven keresztül, tíz percenként kell vizsgálni a hőmérsékletet. Ehhez pedig szigorú előírások is tartoznak. Mint például, hogy a hőmérőnek árnyékban és a földtől két méter magasságban kell állnia, ugyanazon a ponton – magyarázza a szakértő.

Ilyen vizsgálatot egyébként a Pécshez közeli Pogányban végeznek.

Ugyanakkor tény, hogy Pécsett a megszokottnál lengébben is öltözhetünk a tél elején. Ennek több oka is van. Egyik, hogy a várost az északról érkező hűvös levegőtől megvédi a Mecsek. Így a belvárosban a szél hiánya miatt magasabb a hőérzet.

A másik oka – ami viszont azt elmúlt évtizedekben változott – az egyre sűrűsödő épületek és a lakóparkok. A levegő ugyanis természetes úton nem tud távozni a városból – ezért is egyre szmogosabb Pécs, mivel a szélcsatornákat az elmúlt években beépítették. Erre példa a patacsi, ürögi, valamint Pécsbánya és Rigóder melletti terület.

Emellett az sem elhanyagolható tény, hogy a város zöld területe az elmúlt 10 évben mintegy 400 hektárral csökkent – áll a városfejlesztési koncepcióhoz készült tanulmányban. Ezért a folyamat lelassítása, megállítása érdekben mindenképp át kell dolgozni az építési szabályzatot – javasolják a szakemberek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat számításai szerint Pécshez hasonlóan más területeken is emelkedett az átlaghőmérséklet az 1980-as évektől kezdődően. Meglepő módon tőlünk északabbra, Debrecen környékén is hasonló változásokat prognosztizáltak.

Hirdetés

1 hozzászólás

  1. Sajnos csak ebben az országban lehet ingyen hozzájutni parkokhoz, focipályához stb. ingyen egy halvány igéretért/hogy lesz piac/pld. Ezért nincsenek igaziból parkok terek zöldek a városban.

Comments are closed.