Erősítene a város a Facebookon

A közösségi oldalak jó ideje nem csak az ismerősök kereséséről és a fotómegosztásokról szólnak. Egyre több bolt, étterem, szórakozóhely használja ki, hogy így közvetlenül eljut az emberekhez. Megnéztük, Pécsen mi a helyzet a Facebook-jelenléttel.

hirdetés

A Facebook ma a legnépszerűbb közösségi oldal, így nem is olyan meglepő, hogy a Pécs szóra rögtön húsz oldal ugrott fel. Sorra vettük ezeket, azonban azt tapasztaltuk, hogy sok közülük hónapok óta nem aktív, és friss bejegyzésekkel is csak néhány rendelkezik. De mit is várhatnánk, hiszen nem hivatalos adatlapokról van szó. A legtöbb esetben csak az ismerősök és kedvelők posztjaival voltak tele a felületek, vagy egy konkrét szórakozóhely aktuális eseményeivel.

Az iwiwen alig van Pécs-adatlap, inkább városrészek, pécsi helyek szerepelnek rajta. Mindez viszont nem is játszik nagy szerepet ilyen tekintetben a város életében, ugyanis a Facebook egyre inkább kiszorítja a korábbi legkedveltebb közösségi portált.

A Twitteren találni aktív Pécs-felhasználókat, de ők is leginkább csak a facebookos bejegyzéseiket osztják meg a twitterezőkkel.

Hivatalosan Pécs „eladásáért” jelenleg az Irány Pécs Nonprofit Kft. felel, hiszen ez a pécsi turisztikai szervezet, s alájuk tartozik a Tourinform iroda is. Ők hivatalosan is reklámozzák Pécset a népszerű közösségi oldalon, az „Irány Pécs” nevű adatlapon.

Igaz, még az elején járnak a fejlesztéseknek. Egyelőre csak magyar nyelven érhetőek el az információk, s kedvelőik száma is mindössze négyezer.

– Egyelőre a pécsiek vannak többségben, de egyre több pesti és az ország más részéről származó rajongónk van – mondta Szabó Anett, a cég ügyvezetője. – Napi rendszerességgel frissülünk, vannak nyereményjátékaink is, és hamarosan szállást is lehet foglalni az oldalon – mondja.

Az Irány Pécs! Facebook-oldala magyar nyelven érhető el, de szeretnének nyitni a külföldi vendégek felé is. Ezért a jövőben idegen nyelven is megtalálható lesz rajta minden fontos információ a városról.

– A programokról, szállásajánlatokról, praktikus információkról és a saját szolgáltatásainkról olvashatnak – egyelőre magyarul – a rajongóink, de látványosságokat is rendszeresen bemutatunk az oldalon. Én úgy tudom, hogy a miénk az egyetlen hivatalos pécsi oldal – tette hozzá Szabó Anett.

Egyébként egyik Pécs-adatlap sem olvasható idegen nyelven, s a legtöbb inkább negatív reklám a városnak: a szegényes vagy éppen hibás tartalom, a régi, rossz minőségű fotók nem alkalmasak vendégek csábítására.

Hirdetés