Erősítene a város a Facebookon

A közösségi oldalak jó ideje nem csak az ismerősök kereséséről és a fotómegosztásokról szólnak. Egyre több bolt, étterem, szórakozóhely használja ki, hogy így közvetlenül eljut az emberekhez. Megnéztük, Pécsen mi a helyzet a Facebook-jelenléttel.

hirdetés
Uránia Mozi

A Facebook ma a legnépszerűbb közösségi oldal, így nem is olyan meglepő, hogy a Pécs szóra rögtön húsz oldal ugrott fel. Sorra vettük ezeket, azonban azt tapasztaltuk, hogy sok közülük hónapok óta nem aktív, és friss bejegyzésekkel is csak néhány rendelkezik. De mit is várhatnánk, hiszen nem hivatalos adatlapokról van szó. A legtöbb esetben csak az ismerősök és kedvelők posztjaival voltak tele a felületek, vagy egy konkrét szórakozóhely aktuális eseményeivel.

Az iwiwen alig van Pécs-adatlap, inkább városrészek, pécsi helyek szerepelnek rajta. Mindez viszont nem is játszik nagy szerepet ilyen tekintetben a város életében, ugyanis a Facebook egyre inkább kiszorítja a korábbi legkedveltebb közösségi portált.

A Twitteren találni aktív Pécs-felhasználókat, de ők is leginkább csak a facebookos bejegyzéseiket osztják meg a twitterezőkkel.

Hivatalosan Pécs „eladásáért” jelenleg az Irány Pécs Nonprofit Kft. felel, hiszen ez a pécsi turisztikai szervezet, s alájuk tartozik a Tourinform iroda is. Ők hivatalosan is reklámozzák Pécset a népszerű közösségi oldalon, az „Irány Pécs” nevű adatlapon.

Igaz, még az elején járnak a fejlesztéseknek. Egyelőre csak magyar nyelven érhetőek el az információk, s kedvelőik száma is mindössze négyezer.

– Egyelőre a pécsiek vannak többségben, de egyre több pesti és az ország más részéről származó rajongónk van – mondta Szabó Anett, a cég ügyvezetője. – Napi rendszerességgel frissülünk, vannak nyereményjátékaink is, és hamarosan szállást is lehet foglalni az oldalon – mondja.

Az Irány Pécs! Facebook-oldala magyar nyelven érhető el, de szeretnének nyitni a külföldi vendégek felé is. Ezért a jövőben idegen nyelven is megtalálható lesz rajta minden fontos információ a városról.

– A programokról, szállásajánlatokról, praktikus információkról és a saját szolgáltatásainkról olvashatnak – egyelőre magyarul – a rajongóink, de látványosságokat is rendszeresen bemutatunk az oldalon. Én úgy tudom, hogy a miénk az egyetlen hivatalos pécsi oldal – tette hozzá Szabó Anett.

Egyébként egyik Pécs-adatlap sem olvasható idegen nyelven, s a legtöbb inkább negatív reklám a városnak: a szegényes vagy éppen hibás tartalom, a régi, rossz minőségű fotók nem alkalmasak vendégek csábítására.

8 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Az exkrementumot hiába rakják körbe csicsás, puccos dekorral, attól még exkrementum-szaga, színe és állaga lesz.

 2. Kedves Pécsi! Pont ezt szerettem volna leírni.Ezek a “magán oldalak” a pécsi ill.magyar emberekhez szól.Örülünk ,hogy lett egy hivatalos oldal,bár még csak magyar nyelven…de mi nem fogunk ettől még ellenséges hangnemű felszólalásokat írni róla.Szívesen böngésszük majd mi is.Itt a negatív jelzővel van gond.Az értő olvasásommal pedig semmi probléma!

 3. Pont az lenne a lényeg, hogy ne a pécsieknek szóljanak az oldalak. Értő olvasás… Egyébként szoktam böngészni a facebookon mert szerintem itt lehet leggyorsabban infóhoz jutni de a Pécs oldalakból semmi újat, sőt nagyon semmit sem nem tudok meg.

 4. Pécs oldalai közül egy vagyok,mégis kiállok a többiek mellett is!
  Számos olyan oldal létezik ami Pécs városával foglalkozik.Ki új infókkal,új képekkel jelennek meg kik pedig régi cikkekkel és képekkel ismertetik meg a nézelődőket.Igaz,hogy nem idegen nyelven jelenünk meg,de leginkább a pécsi embereket illetve magyar turistákat próbálunk megcélozni ezekkel az oldalakkal.Hisz sokszor még saját városunkat,országunkat sem ismerjük.
  Nem értem miért kell a régi,jól működő “magán Pécs oldalakat” lehúzni.
  Eddig nem volt hivatalos oldala Pécsnek és a Irány Pécs Nonprofit Kft. is most indítja be oldalát,magyarul.Elfér egy hivatalos oldal is közöttünk.Attól,hogy megszületett egy hivatalos oldal, rögtön negatív reklám a városnak a többi pécsi,magyar nyelvű facebook oldal,amihez csendben teszem hozzá,hogy évekkel ezelőtt már beindultak, nem kis létszámmal fenn maradva?!
  Pécsi oldalam pedig igen… rossz minőségű,régi képekkel,a múlt cikkeivel jelenik meg,mégis hasznos információkat tartalmaz bárki számára.Talán néha nem árt egy ilyen oldal sem,ahonnét megtudható kik éltek a városban,milyen szerepük volt Pécs életében,milyen is volt anno a városkép,és az az utca anno hogy is nézett ki.Mert egy ilyen oldalra is lehet igény! Egy városnak nem csak jelene van.A múltja nélkül semmit sem ér egy város,még egy külföldi látogató számára sem! Nem ártana ezt is figyelembe venni kedves cikk szerző!

 5. Csucsunak teljesen igaza van. Először az alapokat kellene rendbe tenni mert az valami siralmas és aztán lehetne fészbúkozgatni. a pecs.hu már akkor is egy rosszul strukturált szörnyszülött volt, amikor megszületett, de azóta csak még mélyebbre zuhant a színvonala. a sok toldás ugye. (és akkor a tartalmi szempontokat még nem is néztük: üvegzseb, közbeszerzés, költségvetés, nyilvánosság címszavak kapcsán). az iránypécsen pedig ott a lehetőség hogy a programok több nyelven elérhetők legyen de szinte zéró. mutogad, oszd meg külföldieknek… ugyanez a zsolnay negyed oldalával. szégyen. persze ha csak a pécsiekre koncentrálunk akkor már majdnem okés a helyzet csak akkor ne hazudjunk mást…

 6. Ameddig egy lelkes fiatalokból álló csapat nem veszi kezébe a városmarketinget és ennek különböző háttérrendszereit, addig semmi nem fog történni. Túl sok (kulturális) szervezet van, amely között elvész a “gyerek”, mindegyik a maga szempontjaiból “reklámoz”. Pécsnek mint városnak nincs egyirányba tartó, világos üzenetekkel bíró marketingje, sem itthon, sem külföldön. Sajnos! Egy facebook profil ezen nem segít, igaz rontani az bőven tud, ha idióták kezében van.

 7. Célszerű lenne ha a varoslako.pecs.hu portál is elérhető lenne a facebookon ! Az pl. olvasható idegen nyelveken is, de pl. a megosztása igen macerás !

 8. Pecsett szulettem, ott volt es van egesz csaladom. Szivesen segitenek angol forditassal, habar tudom majdnem mindenki beszel angolul.

Comments are closed.