Erre figyeljen, ha CO-érzékelőt vásárol!

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság legutóbbi ellenőrzése során tízből kilenc szén-monoxid-érzékelő bizonyult hibásnak és működött nem megfelelően. A fűtési szezon elején tartott átfogó vizsgálat bebizonyította, hogy körültekintően kell vásárolnunk, ha jó minőségű készüléket szeretnénk otthonunkba.

hirdetés

Az ellenőrzés tapasztalatainak ellenére nem minden kilencedik készülék hibás termék. Mint azt dr. Fülöp Zsuzsanna, a fogyasztóvédelmi hatóság szóvivője lapunknak elmondta, a mintavétel a termékbiztonsági szempontból eleve gyanús termékek próbavásárlására irányult, így a vizsgálat eredményéből az összes készüléktípusra vonatkozó általános következtetéseket nem lehet levonni. A hatóság ugyanakkor már elrendelte a kifogásolt készülékek forgalmazásának megszüntetését és visszahívását.

szén-monoxid

S hogy milyen szempontok alapján kerülhet piacra egy készülék? A CO-érzékelőkre az úgynevezett Általános termékbiztonsági irányelv (GPSD) vonatkozik, amelynek rendelkezéseit két jogszabály ültette át a hazai jogrendbe. Az egyik a termékek piacfelügyeletéről szóló törvény, a másik a piacfelügyeleti tevékenység szabályairól szóló kormányrendelet. Mindezek értelmében egyebek mellett csak az EU-s jogszabályoknak megfelelő termék hozható forgalomba – így aki otthon tákol össze egy ilyen szerkezetet, az hiába teszi, értékesíteni nem tudja…

Idén márciusban lépett hatályba az a rendelet, amely előírja a CO-érzékelő készülékek minőségi követelményeit. Ami azonban a legfontosabb, hogy csak szaküzleteben vásároljunk, és kérdezzük meg a szakértő eladó véleményét, hogy melyik típust válasszuk.

– Sokféle szén-monoxid-érzékelő van forgalomban a piacon, de a készüléken vagy a csomagoláson található “CE” és az “EN 50291:2001 szerint tanúsítva” jelölések már egyfajta garanciát nyújtanak arra, hogy a készülék megfelelően biztonságos – közölte a PécsMa.hu-val Fülöp Zsuzsanna.

Ami lényeges még, hogy mindegyik ilyen terméken lennie kell egy teszt- vagy próbagombnak, amelynek segítségével megbizonyosodhatunk arról, hogy az valóban jól működik-e. Mivel a szén-monoxid fajsúlya közel azonos a levegőével – így azzal kiválóan keveredik -, kitüntetett mozgási iránya nincs, a légáramlatok határozzák meg terjedését.

– Célszerű 1-1,5 méter távolságra elhelyezni a fűtőberendezéstől, lehetőség szerint az alvás vagy az állandó tartózkodásra szolgáló helyiség felé nézzen 1,5-2 méter magasságban, a falak sarkától pedig minimum 30 cm távolságban.