Midibuszok indulnak az idősek érdekében

A fennállásának 30. évfordulóját ünneplő pécsi belvárosi nyugdíjasház ünnepségén jelentette be Páva Zsolt polgármester, hogy az önkormányzat a következő öt esztendőben is a partnere szeretne maradni az időseknek, s több szolgáltatással is a kedvükre tesz majd.

hirdetés

– A város már harminc esztendeje, a belvárosi nyugdíjasház megnyitásakor is megbecsülte az időseket. Ez a hozzáállás azóta sem változott, sőt, időről időre minden tőle telhetőt megtesz az idősebb korosztály kiszolgálása, a nyugdíjasok életkörülményeinek megkönnyítése érdekében – mondta Páva Zsolt polgármester az intézmény 30. születésnapján rendezett ünnepségen.

A városvezető lapunk kérdésére elmondta, az önkormányzat a közterületeket érintő beruházásai során már alapvetésként kezeli az akadálymentesítést, az közintézményeknél igyekszik lépcső nélküli bejáratokat biztosítani.

Többet segít nekik a város
Többet segít nekik a város

A következő hónapokban tovább bővítik azt a jelzőrendszeres szolgálatot, amelynek keretében ma már több mint félezer pécsi nyugdíjas tudja riasztani egy gombnyomás segítségével az orvost vagy a szociális munkást otthonából.

Páva Zsolt azt is elmondta, hogy a város uniós források segítségével lát hozzá a szociális intézményrendszer modernizálásához, energetikai korszerűsítésekhez. Példaként felhozta, hogy a malomvölgyi otthonban jelenleg is zajlanak ilyen munkák; hasonlóak a városban a többi telephelynél is lesznek.

Van, aki a nyugdíjasház megnyitása óta ott lakik
Oklevelet és virágot kapott, aki a nyugdíjasház megnyitása, azaz 30 éve ott ott lakik

Kiemelte: buszjáratok kapcsán is figyelnek a jövőben az idősek igényeire. Buszok vásárlása során kizárólag lépcső nélküli járműveket vásárolnak – mint ismert, másfél-két éven belül 117 új buszt vesz Pécs – és a vonalakat is az idősek igényeinek megfelelően alakítják, finomítják. Kitért arra, hogy új járatok lesznek a belváros és a hegyoldal könnyebb megközelíthetősége érdekében kisebb méretű buszokkal. Megnégyszerezik ugyanis a midibuszok számát.

Kulturális területen tovább bővítik a kedvezmények körét, mondta, hogy minden idősebb pécsi olcsón jusson ugyanolyan szolgáltatásokhoz, mint bárki más. Ennek kapcsán elmondta: a Kodály Központban évente többször ingyen látják vendégül a nyugdíjasokat nívós műsorokkal, többek között a Pannon Filharmonikusok tolmácsolásában. Legközelebb Pécsen öt ilyen telt házas előadás lesz vasárnap.

Tortával jubiláltak
Tortával jubiláltak

A mozgást, sportolást is megkönnyítik azzal, hogy a város sportintézményeiben a kevésbé kihasznált időszakokban jelképes összegekért biztosítanak helyszíneket, például a Hullámban is ilyen keretek között úszhatnak a szépkorúak. Emellett, mondta Páva, a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. számos olyan program szervezését vállalja fel a jövőben, amely kifejezetten idősek számára nyújt mozgási lehetőséget.