Értelmetlen az óraátállítás

Egyre kevésbé van jelentősége az óraátállításnak. A szakemberek szerint ugyanis az energiatakarékos fényforrások terjedése miatt már nincs akkora különbség a nyári és téli időszámítás áramfogyasztása között.

hirdetés

Az általánosan elterjedt vélekedés szerint még mindig jelentős spórolást jelent, ha tavasszal előre, télen visszatekerjük az órát, állítólag ezzel rengeteget lehet megtakarítani.

Fülöp László, a PTE műszaki kar gépészeti intézetigazgatója szerint, ahogy a takarékos lámpákkal a világítás energiaigénye csökkent, úgy az átállítás jelentősége is csökken. Szerinte egyre kevesebb az értelme a téli nyári időszámítás váltogatásának.

– Magyarországon ráadásul amúgy sem lehet annyit spórolni, mint a nyugati országokban. Mi ugyanis az időzóna keleti szélén vagyunk. Ugyanakkor sokkal többet spórolhatnak a mi időzónánkba tartozó Franciaországban, vagy Spanyolországban. Ott ugyanis másfél órával később sötétedik – magyarázza Fülöp.

Az általánosan elfogadott kommunikáció szerint hazánkban 200 gigawattnyi villamosenergiát lehet megspórolni a nyári időszámítással. Ez megfelel egy vidéki nagyváros éves áramfogyasztásának.

 

[frame]Miért?

Wikipedia szerint a nyári időszámítás (márciustól-októberig) ötletét már Benjamin Franklin is felvetette, de az első komoly próbálkozás William Willett nevéhez fűződik, aki 1907-től éveken át sikertelenül szorgalmazta a bevezetését.

Elsőként az USA-ban, 1916-ban, energiatakarékossági okok miatt vezették be az alternatív időszámítást, és ezt Magyarország is átvette, de voltak évek, amikor szünetelt. 1954-57-ben még a munkanapok esti csúcsterhelésekor jelentkező kapacitási nehézségek enyhítésének reményében alkalmazták. 1958 és 1979 között a nyári időszámítás használata szünetelt, 1980-ban újra bevezették villamosenergia-megtakarítási céllal.

Néhány ország, köztük Ausztrália, Nagy-Britannia, Németország és az Egyesült Államok az első világháború alatt bevezették a nyári időszámítást, hogy üzemanyagot spóroljanak meg, mert így kevesebb közvilágításra volt szükség.

A második világháború alatt az órákat néhány ország folyamatosan 1 órával előre állította, Nagy-Britannia „dupla nyári időszámítás”-t használt, nyáron 2 órával előre állítva az órákat, télen pedig 1 órával.

2011-ben Oroszország megszüntette az óraátállítgatást.[/frame]