Értük fog eljönni a kaszás nyáron!

Nagy erőkkel megindult a szúnyogirtás Pécsen, de egyre többször fognak felzúgni a gépek a fejünk felett, többféle módszerrel is irtják a vérszívókat. Rengetegen még most is tartanak a permetezéstől, holott a lehető legkímélőbb, emberre, növényre, állatra egyaránt veszélytelen vegyszereket alkalmazzák. Íme minden részlet a vérszívók elleni harcról!

hirdetés

Hatodik hete pusztítják a szúnyogokat földön és levegőben is. Elvileg június elejétől szeptemberig tart az irtás, de a korábbi évek tapasztalatai alapján már korábban be fog fejeződni a munka.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelem helyettes szóvivője elmondta, az irtás kizárólag csak lakott területeken történik, országosan mintegy másfél milliárd forintból.

– A permetezőszerek sem emberekre, sem állatokra, még növényekre sem ártalmasak. A szúnyogokon kívül egyedül a kisebb rovarokat és a méheket veszélyeztetheti a vegyszer.

Csípésszámtól függően változhat a permet mennyisége

Az általános mennyiség hektáronként fél liter permetszer, de ahol a szakemberek a mért csípésszám alapján indokoltnak tartják, megemelhetik az adagot.

Ha valakit egy óra alatt ötven csípésnél több ér, akkor az adott terület átlépte a határértéket, el kell rendelni a pusztítást a protokoll szerint. Nagyon extrém esetről, invázióról is beszélhetünk, mikor hatszáz-hétszáz csípés érte az illetőt egy óra alatt – ilyen is előfordult már itthon. 

Mukics elmondta, csak a munkálatok előtt egy héttel lehet tudni, hogy hol permeteznek. A szakemberek több tényezőt figyelembe véve jelölik meg az adott területeket, mindezt a folyamatosan ellenőrzött csípésszám, a szúnyogok egyedszáma és a lakossági bejelentések határozzák meg.

A Balatonon is gondolnak a nyaralókra: sűrűn permetezik a tóparti településeket, fokozott figyelemmel, ráadásul többféle módszerrel. Ha rajtuk múlik, nem lesznek csapkodósak, kenegetősek a nyáresti grillpartik.

És a fertőző szúnyogfajták?

A szakemberek szerint olyannyira kevés a különféle egzotikus szúnyogfaj egyedszáma évente – ilyen a tigrisszúnyog, a koreai szúnyog –, hogy semmi ok az aggodalomra. Egyébként a Katasztrófavédelem által használt permetszer rájuk is halálos, nem csak a hazai fajokra.

Háromféle módszerrel permeteznek

A légi kémiai irtást alkalmazzák a legtöbbször, ez tudja a leggyorsabban a legnagyobb területet bepermetezni – igaz, nem túl alapos módszer.

A földi kémiai irtás egy úgynevezett melegködképző generátorokkal történik autókról, ekkor kis felhőcskét bocsájt ki a gépjármű. Bármennyire is annak tűnik, ez sem ártalmas a számunkra – persze azért nem ajánlatos a kisgyermekeket a kocsi közvetlen közelében, a ködfelhőben engedni játszani.

Biológiai módszerrel is végeznek irtást a vízpartokon, de ebben az esetben csupán a még ki nem kelt lárvákat pusztítják el telephelyeiken.

A Katasztrófavédelem honlapján, EZEN a linken mindent megtalálhat a szúnyogirtással kapcsolatban a hírektől a részletes programokon át a legapróbb tudnivalókig!