Teljesen zöld város lesz

40-50 embernek ad munkát a hasznos hulladék válogatása

biokom9

hirdetés

Beindult a próbaüzem a 16 milliárd forintos összköltségű, a teljes régióra kiterjedő hulladékgazdálkodási program Kökény melletti válogatóművében. A fejlesztéssel, s azzal, hogy a pécsiek ezentúl külön gyűjtik az újrahasznosítható hulladékot, jelentősen csökken a szeméttelepek terheltsége.

Az egykori Kökény melletti, teljesen rekultivált, ma termőréteggel, növényekkel borított – szeméttelep szomszédságában – épült meg a régió legnagyobb válogatóüzeme, a próbaüzem a minap indult. A létesítmény csütörtöki bejárásán kiderült: ide hozzák a régió déli részén keletkező hulladék nagy részét, s kiválogatás után küldik tovább hasznosításra annak 60-70 százalékát.

A régi, ma zölddel borított szeméttelepnél épült meg a hatalmas válogatómű
A régi, ma zölddel borított szeméttelepnél épült meg a hatalmas válogatómű

Ma még az összes keletkező hulladék négyötöde lerakókban végzi. Csak azokat válogatják, amelyeket a gyűjtőszigetekre vittünk. A tavasz végén elindult és az egész városra kiterjedően az év végére teljessé váló programban viszont külön edénybe kell dobnunk az újrahasznosítható dolgokat (étel-, italmaradékoktól mentes műanyag, fém, papír) és a többi hulladékot, míg az üveg számára marad a megszokott sziget.

A Pécsen és a térségben keletkező hulladékot a próbaüzem után teljes egészében az új kökényi létesítménybe viszik. Annak egyik részében kézzel – összesen mintegy 40-50 főnek munkát adva – válogatják szét a különböző újrahasznosítható hulladékot. Másik részében gépekkel nyerik ki a vegyes hulladékból a tüzelésre, a komposztálási célra alkalmas részt, a fémet, s a végül lerakásra szánt maradékot.

40-50 embernek ad munkát a hasznos hulladék válogatása
40-50 embernek ad munkát a hasznos hulladék válogatása

– Idén teljes egészében zöld várossá válik Pécs, hiszen a távhőt és a villamos áramot termelő erőműve teljes egészében megújuló energiaforrást használ, az év végére pedig az itt keletkező össze hulladék válogatás után hasznosul, kis része kerül a lerakóba – hangsúlyozta Páva Zsolt polgármester, az új rendszert bevezető Mecsek-Dráva Program önkormányzati társulási elnöke.

A vegyes hulladékból komplett, automatizált gépsor nyeri ki a még hasznosítható részt...
A vegyes hulladékból komplett, automatizált gépsor nyeri ki a még hasznosítható részt…

Kiss Tibor, a rendszert üzemeltető Biokom Kft. ügyvezetője azt mondta, a világban folyamatosan egyre több hulladék keletkezik, ma pedig már nem teheti meg egyetlen felelősen gondolkodó település, megye, ország sem, hogy válogatás, további hasznosítás nélkül a lerakókba száműzze az egyre nagyobb mennyiséget. Most egy olyan, szinte teljes egészében az EU által finanszírozott program indul, amellyel a pécsiek anyagi terheinek növelése nélkül lehet tisztább a környezet, tette hozzá.

[box title=”Így gyűjtünk…” box_color=”#268123″]Újhegyen már elkezdődött az új rendszer, s év végéig Pécsen teljessé válik a háztartási szelektív gyűjtés. A társasházaknál a piros, a családi házas övezetekben a kék edénybe kell dobni minden olyan háztartásban keletkező hulladékot – az üvegen kívül -, ami hasznosítható. Ilyen lehet az üdítős/ásványvizes PET palack, a polietilén flakonok (pl. tusfürdő, öblítő, sampon), tégelyek, zacskók, fóliák, joghurtos/vajas/tejfölös dobozok, műanyag kupakok. Ide dobhatjuk az újságokat, kartonpapírt, csomagoló dobozokat, szórólapokat, hullámpapírt, telefonkönyvet, papírzacskót, többrétegű italos és tejes dobozokat, használt füzeteket, papír tojástartót. De ugyanígy ide kerülnek az üdítős, sörös alumínium dobozok, az alufólia, a fémkupakok, a konzervdobozok, vagy a kisebb fémtárgyak is. Nem kerülhet viszont az edénybe például az étolajos/ásványi olajos flakon, gyermekjáték, élelmiszerrel szennyezett, olajos vagy zsíros csomagolópapír, matrica, indigó, festékes doboz, elem, akkumulátor, bármilyen üvegtárgy, síküveg.
A fekete edénybe kerül minden nem újrahasznosítható hulladék. Jellemzően ide tartoznak az élelmiszerrel szennyezett olajos vagy zsíros csomagolóanyagok (papír, műanyag, kombinált), fedőfóliák, papír zsebkendő és egyéb higiéniai/egészségügyi hulladékok, takarításból származó, továbbá egyéb konyhai hulladékok. Az üveghulladékot, ahogy eddig is, gyűjtőszigeteken lévő zöld színű üveggyűjtő konténerbe dobhatjuk. Ahogy a műanyag, a fém és a papír esetében, ide is csak a tiszta, ételmaradékoktól és olajtól, zsírtól mentes üveghulladékot helyezhetjük el. Emellett a családi házakban élők egy barna színű edényt is kapnak, amelybe a kertben keletkező zöld hulladék, zöldség- és gyümölcsmaradék kerül.
Lesznek emellett hulladékudvarok is, ahová a megszokott módon a már nem használt akkumulátorokat, étolajat, műszaki termékeket, a lomot, elemeket vihetjük el.[/box]

 • érdekes lesz

  “A barna színű kerti hulladék feliratú edényt, a zöldhulladék gyűjtésének szokásos napján, páratlan hetek hétfőjén kell kihelyezni.”

  Kíváncsi leszek nyáron, 2 hétig a napon álló lekaszált fűvel keveret krumpli és tojáshéj mit eredményez. És azt a masszát gázálarcban hogy szedik majd ki az edényből…

 • Névtelen

  Kedves Illetékesek!

  A társasházban élők miért nem kaphatnak a komposztálható hulladékhoz külön gyűjtőedényt? Akik családi házban laknak, nagy valószínűséggel a saját kertjükben is elvégezhetnék a komposztálást… Ezt egy társasházban lakó nem tudja megtenni.

 • TerraCycle 2

  Illetékesek!

  Pécsett miért nincs még cigi csikk begyűjtő hely kijelölve?

  http://batchgeo.com/map/34938f02a655584a3c196b41493fddb8

 • TerraCycle

  Szakértők figyelmébe: http://www.terracycle.hu/hu/ a lerakásra szánt hulladék mennyisége tovább csökkenthető.

 • plöm

  …és közben a szemétszállítás díját meg felemelik. Legalább duplájára.

 • Kevin

  Mi lesz a belvárossal ????

 • (X)

  A Biokom Kft honlapján jelenleg még az olvasható a Zöldjárat c. fejezetben, hogy a zöld hulladék közé NE tegyünk : ” fenyőt,tuját,parlagfüvet,konyhai maradékot, dió és gesztenyelevelet (!) ”
  Kíváncsi lennék a szakemberek véleményére, hogy ez majd a barna gyűjtőedények esetén is így lesz ?

 • (X)

  Úgy tudom,hogy a “Megújul a szelektív hulladékgyűjtés ! ” c. kiadványt megkapta a lakosság.
  (Annak 2 fő fejezete van : tudnivalók társasházban,lakótelepen élőknek és családi házban élőknek.)
  A cs.házban élők majd ne feledjék : ” a barna színű edénybe a hulladékot műanyag zsák nélkül tegyék !”

  A barna színű edénybe : pl. kimaradt a cikkből – teafű, kávézacc és a tojáshéj is !