Évi 1,6 milliárdot költenek a pécsiek Erzsébettel

Minden profitot visszaforgatnak szociális- és gyermeküdültetésre az Erzsébet-programban. Az utalványokat évente 31 ezer pécsi használja, miközben 2000 ember mehetett el a program segítségével nyaralni. Olyan emberek utazhattak, akik korábban csak álmodhattak az üdülésről.

hirdetés

Egyre több pécsi és baranyai fizet Erzsébet-utalvánnyal, mind több munkáltató ad ilyet a dolgozóknak és egyre többen tudnak a program segítségével fillérekből utazni olyanok is, akiknek nyaralásra mindeddig alig volt lehetőségük. Így summázhatnánk az Erzsébet-utalvány első három évét egy szerdai sajtótájékoztató alapján.

Guller Zoltán, a programot irányító Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány kuratóriumának elnöke azt mondta, országos szinten 2 millió ember használja rendszeresen az utalványokat, amely a magyar gazdaság erősítését is szolgálja.

– Az alapvető élelmiszerek 8,5 százalékát fizetik ezzel az emberek, míg a turizmusban elköltött pénz 4,5 százaléka, a balatoni szolgáltatásoknak 13 százaléka származik Erzsébet-utalványokból. Összesen 46 ezer munkáltató adja, 58 ezer elfogadóhely van és éves szinten 140 milliárd forintot költünk el vele – összegzett Guller.

Hozzátette: az utalványokból származó profit teljes egészében szociálisan rászorulókra és gyermekek üdültetésére fordítja az állam, így 400 ezer ember, köztük 180 ezer gyerek pihenhetett napi egy-kétezer forintból.

Csizi Péter alpolgármester azt mondta, a városban 600 munkáltató döntött úgy, hogy biztosít utalványt és 31 ezer dolgozó kapja a cafeteriát. Hozzátette: éves szinten is komoly összeget, 1,6 milliárd forintot költenek el vele a pécsiek. Segítségével eddig idén 2000 pécsi polgár, köztük 400 idős ember és 600 nagycsaládos, valamint 1000 gyerek mehetett üdülni.

Nagy Csaba alpolgármester a megyei adatokról hozzátette: 1500 munkáltató 48 ezer baranyainak adja az utalványt és összesen 4000 ember üdülhetett segítségével.