Ez a pécsi manufaktúra hódítja meg a világot

Pro Civitate-díjat kapott Pécs város napján Budavári Attila orgonaépítő tevékenysége, életpályája méltó elismeréseként. A Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra ügyvezetőjét kitüntetése kapcsán kérdeztük egyebek mellett arról, hogyan jutott el a gyár több mint két évtized alatt a világ legjobb orgonagyártói közé.

hirdetés


A manufaktúra ügyvezetője nagyon örül a kitüntetésnek, hiszen elmondása szerint 23 éven keresztül irányítani egy vállalkozást úgy, hogy folyamatosan fejlődik, egyre több a munka, azt is jelenti, hogy jól vezetik a céget az öccsével közösen, azaz az elismerés nem csupán az ő érdeme.

– Sok mindent elértünk, s ezt azokon a különleges hangszereken keresztül tudnám szemléltetni, amiket eddig sikerült megalkotnunk, legyen az egy hordozható, mindössze 100 kg-os miniorgona, amelybe kétezer munkaórát fektettünk, vagy legyen egy óriási koncertorgona, mint például a Mátyás-templom nagyorgonája, amelyen majdnem öt évig dolgoztunk, de említhetném a pécsi székesegyház nagyorgonáját, a Művészetek Palotája új, modern koncertorgonáját vagy az aquincumi víziorgonát is. Ezek olyan szélsőségek, amelyen nem sok orgonaépítőnek adatnak meg az életben.

budavári attila, orgona manufaktúra, hl01

A szakember szintén fontosnak tartja, hogy már világszerte ismerik és elismerik őket Kínától az Egyesült Államokig, Finnországtól Olaszországig; gyakorlatilag egész Európában használnak általuk gyártott orgonaalkatrészeket.

– Sok konkurens cég is hozzánk fordul olyan megrendelésekkel, amelyet ők vagy nem tudnak, vagy nem akarnak megcsinálni. Lényeges, hogy rengeteg megrendelő visszatér hozzánk.

A nem éppen ideális gazdasági környezet ellenére sikeres vállalkozás vezetője azonban további fejlesztéseket tervez.

– Szeretnénk tovább fejlődni. Manufaktúra vagyunk, de a mai világban gépesítés nélkül ez lehetetlen. Két CNC-géppel rendelkezünk, de további bővítést tervezünk. Külföldi partnereink kiszolgálása miatt is fontos, hogy rugalmasan és gyorsan tudjunk egy-egy megrendelést teljesíteni. Ha több munkánk lesz, akkor a létszámbővítés is elképzelhető. Egy kétszáz fős orgonaüzem olyan mamutvállalkozás, amelyre nincs példa jelenleg a világon. De mi a mostani 44 kollégával és 11 tanulónkkal is a legjobbak közé tartozunk, de ha sikerül, akkor legalább 10-15 fővel bővítenénk a dolgozói létszámot.

Ehhez természetesen pályázati lehetőségeket és uniós forrásokat is igénybe vesznek majd. Terveik között szerepel még, hogy telephelyüket is jelentős mértékben bővítenék. Nem tettek le arról a szándékukról, hogy egy különleges koncertorgonát építsenek Pécsen, ehhez azonban előbb stratégiai megállapodást kötnének a várossal akár a munkáltatással, akár a Kodály Központ hangversenytermével kapcsolatban. Ha ez sikerül, akkor a következő két-három évben biztos a továbblépés.