Ezek a pécsi kocsik nem kellettek senkinek

Eladják őket alkatrésznek (forrás: Pécsi Közterület-felügyelet)

Folyamatosan szállítják el azokat az elhagyott, használhatatlan állapotban utak mentén örökre leparkolt autókat, melyek elcsúfítják a városképet. Ilyen kocsikból pedig úgy tűnik, hogy van bőven a városban.

hirdetés

Tele Pécs lerobbant, elhagyott, vagy épp totális ronccsá öregedett autókkal, melyekre valamiért tulajdonosaiknak már nem volt szüksége. A probléma az, hogy ezeket az autókat gazdáik csak úgy otthagyták, ahol épp megunták őket, el viszont nem szállíttatták őket.

Viszik a telephelyre az egyik elhagyott autót (forrás: Pécsi Közterület-felügyelet)

A Pécsi Közterület-felügyelet az elmúlt hónapok során azonban felmérte a pécsi roncsautó-helyzetet (melyben a lakossági bejelentéseknek is nagy szerepe volt), a közteresek pedig nekiálltak megtisztítani a várost a magukra hagyott, szétrohadt kocsiktól. Az elmúlt féléves munkájuk eredményeképpen gyakorlatilag az összes szemet szúró, a parkoló helyet feleslegesen foglaló, esetleg a forgalmat is akadályozó járművet elszállították.

Eladják őket alkatrésznek? (forrás: Pécsi Közterület-felügyelet)

Märcz János, a Pécsi Közterület-felügyelet vezetője elmondta, hogy az egész városban, Pécs szinte mindegyik városrészében találtak régóta elhagyott, szétesőfélben lévő autókat. Többek között a Komlói úton, a Pákolitz István utcában, Uránvárosban, Kertvárosban, az Ágoston téren is voltak ilyen gazdájukat valaha hűségesen szolgáló, kiöregedett, elromlott, rozsdarágta járgányok, melyek már csak a környéken élők szemét zavarják, rontják az utcaképet, és nem utolsósorban a környezetet is szennyezik (például a belőlük csöpögő olajjal).

Märcz János kiemelte, több mint száz ilyen autó tulajdonosának küldtek ki értesítéseket arról, hogy szállíttassa el a nem használt kocsiját. Közülük sokan eleget is tettek a felhívásnak, sőt olyan autótulajok is akadtak – például a Bolgár közben –, akik sikeresen újra leműszakiztatták kocsijukat. Ugyanakkor 47 olyan elhagyott autót szállíttatott el a közterület-felügyelet, melyeknek tulajdonosai nem jelentkeztek értük (utólag egyébként 3-an jelezték, hogy elviszik autójukat).

Ez a járgány sem csúfítja már el az utcaképet (forrás: Pécsi Közterület-felügyelet)

Kérdésünkre, hogy vajon miért lehet az, hogy az emberek csak úgy otthagyják autójukat egy járda mellett, vagy egy parkolóban, a közterület-felügyelet vezetője elmondta, hogy az egyik többször felmerült indok például az, hogy a kocsitulaj külföldre költözött, ahova körülményes és drága lenne elszállítani az autóját.

A legfőbb és legegyszerűbb magyarázat erre a jelenségre azonban az, hogy az emberek érdektelenek – mondta Märcz János. Sokan még csak át sem veszik az autójuk elszállítását szorgalmazó értesítést, és inkább örülnek annak, hogy a közterület-felügyelet megszabadítja őket a nem használt járműveiktől – tette hozzá a közteresek vezetője –, hiszen egy autót csak egy nehézkes és költséges adminisztrációs folyamat során lehet ma kivonni, illetve kivonatni a forgalomból.

A pécsieket zavarták az elhagyott kocsik (forrás: Pécsi Közterület-felügyelet)

De mi lesz az elszállított kocsikkal, roncsokkal? Märcz János elmondta, hogy az autók az önkormányzat Verseny utcai – jogszabálynak megfelelően kialakított és őrzött – telephelyére kerülnek, ahol 6 hónapig tárolják őket. Ha egy autóért jelentkezik a tulajdonosa, egy bizonyos előírt összeg fejében viheti haza kocsiját.

Ha nem jelentkezik a kocsikért senki, a telephelyen szétszerelik őket (ezt a munkát már nem a közterület-felügyelet végzi) és eladják alkatrésznek a belőlük „kiműtött” darabokat, a befolyt összegből így fedezni tudják az eljárás és a tárolás költségét is. Csak végső esetben mennek a zúzdába a járgányok.

  • András Szekeres

    Ezt azért ráverném a tulajokra.