Nem csak kocsmák

Kávézás kiállításmegnyitó alatt, ökodizájn shoppingolás munka közben, és kerekasztal-beszélgetés fröccsözés mellé. Pécsett számos “többfunkciós” hely működik, ezekből a teljesség igénye nélkül bemutatunk párat.

hirdetés

Nyitott közösségi életmód- és lakótér

A Mária utcai A Klub nevű nyitott közösségi helyszín, leginkább a környezeti fenntarthatóság elveit népszerűsíti. A klub egy társasági munkahely, műhely, valamint tematikus tanfolyamok, lé-bár és önkodizájn shop helyszíne. Céljuk, hogy környezetbarát információval lássák el a látogatókat, és egy kellemes légkört biztosítsanak dolgozó, pihenő vagy tudásra szomjas embereknek.

– Mi alapvetően egy műhely vagyunk, ahol nagy részben kézműves foglalkozások folynak, a maradék részben pedig saját szervezésű kurzusokat, rendezvényeket tartunk különböző témákat körbejárva. Akinek pedig egy kreatív környezetre van szüksége, dolgozni vagy tanulni is beülhet hozzánk – mondja Szolga Hajnal, társalapító. Hozzáteszi, hogy koncepció volt a multifunkcionalitás, hiszen ez egy nyitott alkotótér, programjaik az életmódjavítás köré szerveződnek, azon belül pedig mindenre nyitottak.

Klub 4
A Klub

Kávézó és ajándékbolt

A Varázslat Lakberendezés cupcake and coffee többfunkciós hely jelmondata: vásárlás közben kávézni és kávézás közben vásárolni. Lakberendezési tárgyakat, egyedi ajándékokat, virágot, csokoládét és bort is vásárolhatunk, mindeközben lazíthatunk egy latte mellett.

Cupcake 6
Varázslat Lakberendezés

Koncerthelyszín, vásár és szabaduló tér

A Csinos Presszóban megjelenik a szabadidő, a retró, a színek és a művészet. Egyben közösségi könyvtár és kiállítótér valamint az ASzPIK, vagyis az Alkotói szombati piac a kertben helyszíne. Havonta egy szombaton a helyi termelők és dizájnerek termékeinek megtekintése mellett részt vehetünk a ParaPark szabadulós játékban is, melynek a pincehelyiségben adtak otthont.

– A közösségi tér kialakítása volt a koncepciónk, így mindenki hozhatja a saját ötleteit, munkáját, minden programot és ötletet szívesen fogadunk. Vendégeink jönnek dj-zni, gitározni, zenélni, valamint van piacunk is. Ezekhez mi mind boldogan szolgálunk helyszínként. Így sokfajta közönséget megszólítunk, és ez így jól működik – mondta el lapunknak Magyar Ferenc, üzemeltető.

Csinos 5
Csinos Presszó

Film, irodalom, képzőművészet és színjáték egy helyen

A FIKSZ a Belváros Újratöltve pécsi pályázat egyik győztese, a KuPé folyóirat összművészeti tereként funkcionál. Egyben olvasósarok, kiállítótér, interaktív programok, irodalmi estek, filmvetítések és kreatív alkotó foglalkozások helyszíne. A programok rendkívül színesek, minden korosztály számára izgalmas, kulturális kikapcsolódást nyújtanak.

A hely a nyáron szünetel, legközelebb a csapat az Ördögkatlan fesztiválon jelenik meg, a szeptemberi programok pedig szervezés alatt állnak. Nyári szünet miatt hetente egyszer csütörtökönként 17-19 óráig tart nyitva a FIKSZ.

Fiksz
FIKSZ

Kerekasztal-beszélgetés és nívós borok

A Király utcai Nappali bár közösségi tér, galéria, kávézó, bár, reggeliző hely, mini koncertterem, internetpont, hírlap és magazin olvasó tér. Szinte minden héten valamilyen programmal kecsegtet, illetve valamennyi pécsi fesztivál során állomásként, programhelyszínként szolgál. Találunk lemezbörzét és bolhapiacot, valamint izgalmas kiállításokat és még kerekasztal-beszélgetést is az éves programok között. Mindezek mellett pedig egész nap nyitva áll a borozó, kávézó közönségnek, nemrég pedig az Ability Café keretein belül hat fogyatékkal élőnek adtak ideiglenes munkát.

Nappali 3
Nappali bár