Ezek pusztítanak Pécsen

A Pécsett jellemző kártevő rovarokról már írtunk, ám a sor itt nem ér véget. Idén nyáron ugyanis számos másik ellenséggel kell szembenéznünk akár panelben, akár kertes házban élünk. Összeszedtük, mire kell figyelnünk, melyek a jellemző kártevők és hogyan védekezzünk, ha már eljött a baj.

hirdetés

Spanyol csupaszcsiga

Ez a rendkívül hálátlan kártevő lassan az egész országban elterjedt meztelencsiga-fajta. Azon kívül, hogy mindenhova felkúszik, és rendkívül visszataszító csíkot hagy maga után, a kertet is megdézsmálja, gyakorlatilag mindent megrág, amit talál. Mivel hímnős, bármelyik egyed képes tojásokat rakni, nem is keveset, egyszerre akár több száz kis csigát is kinevelhet.

Így védekezz!

Már kaphatóak bizonyos csigaölő granulátumok, de hatékony módszer, ha a csiga útjába sót, hamut vagy tojáshéjat szórunk. Érdekes módszer, ha indiai futókacsát vásárolunk, hisz az állat roppant mennyiségű csigát képes megtalálni és elfogyasztani.

[box title=”István” box_color=”#7792df”]
Volt olyan, hogy hajnali négykor ki kellett mennem a medence miatt a kertbe, zseblámpával. Lépni nem tudtam, annyi nyüzsgött belőle a fűben. Az utcában már az összes szomszéd próbál kitalálni ellenük valamit, volt aki vásárolt indiai futókacsákat is. Legutóbb műtrágyát oldottam fel vízben és spriccelős flakonba töltve lefújtam őket. Ez meg is ölte mindet, de kínjukban undorító nyálkát engedtek maguk körül, amit nagyon nehéz volt lemosni a teraszról. Most méreggel próbálkozom, de ez sem oldja meg a tisztaság kérdését sajnos. Ezek a csigák egyre komolyabb problémát jelentenek Pécsett.[/box]

Bagolylepke

A hírhedt bagolylepke a mecseki fauna régi lakója, mérete példaértékű, ám félelmetes mennyiségű falevelet eszik. Megrágja a kökény, galagonya, mogyoró, fűz-, nyár- és almafélék, a mandula és más csonthéjasok leveleit is. A nyári időszakban a cseresznyefák levélzetét jelentősen megdézsmálta a lepkeféle.

Így védekezz!

A körömvirág körül kisebb a kártétel, valamint van természetes ellensége, például a fürkészdarázs, de ismert védekezési módszer sajnos nem létezik. Ha bagolylepkével találkozunk, forduljunk szakemberhez.

Darázs

Ágyipoloska

– Világméretű probléma az ágyipoloska terjedése, rendkívül zavaró kellemetlen csípéseket hagy maga után az ember testén. Városunkban is nagy probléma, ám a legnagyobb baj vele, hogy nagy valószínűséggel teljesen sikertelen lesz a kiírtása – így Vranesics Csaba Lászó, pécsi környezethigiéniai szakember.

Így védekezz!

Ha ilyen állattal találkozunk, mindneképpen forduljunk szakemberhez, vagy cseréljük le az ágyunkat. Másmilyen lehetőségünk nincs.

[box title=”Dani” box_color=”#f1c165″]

A bútorba, illetve az ágyneműbe is bele tudja fészkelni magát. Éjszaka “táplákozik”, így a mélyen alvók (mint én) fel sem ébrednek a csípésre. Csak másnap éreztem a viszkető, égő csípéseit a bőrömön. Hónapokig küzdöttem velük különböző spray-kel és rovarriasztóval, aztán a végső megoldás az ágy komplett cseréje volt. Rémálom.[/box]

Csótányok

Ezek az állatok jelen vannak folyamatosan a lakásokban. Manapság városunkban igen nagy mértékben elszaporodtak a melegnek és párás levegőnek köszönhetően. Sokan szabadságon vannak, ezáltal a lefolyók és a szagelzárók kiszárdnak, ily módon könnyen bejutnak a lakásunkba a kellemetlen állatok.

Így védekezz!

A legjobb módszer, hogy háztartási boltban vásároljunk csótánycsapdát, ezt érdemes kihelyezni akkor is ha elmegyünk otthonról hosszabb időre. Ezzel a módszerrel jó eséllyel fogunk megszabadulni ellenségeinktől.

pest control