Ezek voltak Pécs legendás éttermei

Biztos sok pécsinek rémlik még a Csillag étterem híres cigánypecsenyéje, az Áfium kalapos csülkös bablevese, vagy az egyáltalán nem csendes Csendes vendéglő. Pécs a 20. század vége felé tele volt éttermekkel, amiket imádtunk, és még a füstös ételillat ellenére is rendszeresen látogattuk őket. A teljesség igénye nélkül válogattunk Pécs ikonikus vendéglátóegységei között – nosztalgiázzon velünk!

hirdetés

Olympia étterem

Az Olympia egészen a nyolcvanas évek derekáig vidám emberforgatagáról volt híres, leginkább az Uránvárosban élő bányászcsaládok legkedveltebb szórakozóhelye volt. Ahogy Cseh Tamás is megénekelte: „egyetlen éjjel az Olympia bárban, megkapok mindent mit az élettől vártam”. Az épületben ugyanis az Olympia Étterem és egy bár is működött, és szinte a 20. század végéig pezsgő közösségi életnek adott otthont.

pecs-etterem7

pecs-etterem9


Eszék étterem

A – lenti – 1982-ben készült légifényképen a Domus Áruházat, és az Eszék Éttermet láthatjuk, amelyet városunk legolcsóbb éttermeként tartottak számon. Egy levest 6 forintért, egy kiadós másodikat már 33 forintért is ehettünk. Legdrágább ételük a 61 forintos magyaróvári sertésborda volt, amit vasárnaponként 10 százalék kedvezménnyel fogyaszthatott az éhes pécsi.

pecs-etterem-eszek


Áfium

A korábban országos hírnévvel büszkélkedő Áfium néhány éve zárta be véglegesen kapuit (helyén most a Hrabal működik).  Az ikonikus étterem egyik leghíresebb fogása a kalapos csülkös bableves volt, amivel elérték, hogy csakis rájuk asszociált a pécsi, ha meghallotta ennek a különleges fogásnak a nevét. A bezárás előtti években azonban kapott rendesen hideget-meleget a hely, de a pécsi kollektív tudatban biztosan az aranykori évek maradtak meg.

pecs-etterem10

pecs-etterem11


Csendes vendéglő

Valamikor “Egyed”, majd “Számp”, később Csendes vendéglő néven működött Pécs egyik ikonikus étterme, a Könyök utcával szemben, a Kossuth Lajos (ma Király) utca 70. alatt. Az antant-szerb megszállás alatt itt alakult meg a szocialista párt kerületi bizottsága és alapszervezete. A kis földszintes éttermet 1972-ben még az ajánlott éttermek listáján szerepelt a turista térképeken, csendesnek azonban egyáltalán nem lehetett nevezni, rengetegen megfordultak itt.

pecs-etterem-csendes


Csillag étterem

A Hungária úton volt a híres-neves Csillag étterem, amelynek gyönyörű ’étterem’ feliratát a most a Király utcai Streatben találhatjuk meg, ha kicsit nosztalgiázni szeretnénk. Csak ennyi maradt a Csillagból, meg a szeretett ételillat, amit az ember minden bizonnyal magával vitt, ha ott menüzött. A kényelmetlen fatámlás székek és a kockás terítő itt nem volt erőltetett, de sajnos az éttermen a pécsiek megmentő akciója, amikor az utolsó hetekben egyre többen mentek el enni és így megugrott forgalom sem segített. A Csillag közel 116 évet élhetett meg, 1896-ban nyitott meg, és 2012-ben zárt be.

562496_311476298927039_1365036268_n

561188_311565382251464_61594992_n


Jókai eszpresszó

A napjainkban Jókai Bisztró néven ismert étterem helyén egykor az úgynevezett Jókai eszpresszó várta az éhes helyieket. Az “elefántos tömbről”, illetve a Jókai térről sokunknak a régi Elefánt étterem nosztalgikus emléke ugrik be, de ezen az 1972-ben készült fényképen a Jókai Eszpresszót látjuk, amely talán csak kevesek emlékezetében van meg.

pecs-etterem-jokai


Forrás: Régi Pécs

  • Rita Andok

    Ez kevés.