Erre ne autózzon a nyáron

Az iskolai szünidő kezdete és az üdülőszezon startja idén is egybevág a nagy nyári útjavítások időszakával. Igaz, idén átfogó felújítás, magyarán összefüggő aszfaltozás nem lesz, a kátyúk eltüntetése most is folyamatosan zajlik majd. Megmutatjuk, merre kell kisebb-nagyobb munkák miatt biztosan kerülgetni a kocsikkal.

hirdetés

Kezdjük a várost átszelő, a Magyar Közút kezelésében lévő szakaszokkal. Ilyen például végig a 6-os, a Komló felé haladó 66-os, a Siklósi út, a Mohácsnak tartó 57-es, vagy éppen a Magyarürög és Orfű között kanyargó Ranga László út.

Mint azt Pécsi Norbert, a vállalat szóvivője elmondta, egész nyáron folyamatos lesz a munka az érintett szakaszokon: magyarán, ahol ma komolyabb hibát látunk, felkészülhetünk rá, hogy ott heteken belül megjelennek a munkagépek és a brigádok, s elzárják az autók elől annak bizonyos részeit.

Erre készülhetünk... Nagyítható térképért KLIKK IDE!
Erre készülhetünk… Nagyítható térképért KLIKK IDE!

– Teljes körű útfelújítási munkák ugyan nincsenek a nyári hónapokra ütemezve, viszont a karbantartási, lokális burkolatjavítási munkáinkat folyamatosan végezzük Pécs teljes területén – mondta. Pécsen eddig 120 tonna aszfaltot dolgoztak be az utakba részükről, de ez a szám tovább fog nőni esőzések után. Ekkor az egy- és két számjegyű utakon javítanak először, a forgalmat a munkák idején is lehetővé teszik.

A Biokom Nkft. szintén nem tervez nagy volumenű pályafelújítást a városban, viszont tavasz eleje óta folyamatosan dolgoztatja azt az öt brigádot, amelyből 4 csapat állandóan javít és egy pedig előkészíti az utat a munkálatokra.

– Jellemzően rövidebb távon tervezzük meg az útfelújítási munkákat, mert az időjárás vagy a veszélyes úthibák (pl.: útbeszakadás vagy balesetveszélyes kátyúk) átírhatják a menetrendet. Igyekszünk mindig rugalmasan reagálni és ott dolgozni, ahol erre a legnagyobb szükség van. Ami bizonyos, hogy a Tüzér utcában, a Szigeti úton, a Felsőhavi utcában, a Csortos utcában, a Parlag dűlőben, a Tulipán utcában és Pécs-Somogy területén dolgozunk a napokban – mondja már Lóczi Szidónia, a cég pr-menedzsere.

A Biokom egyébként a tavasz kezdete óta már közel 9000 négyzetméternyi felületű kátyút tüntetett el a kezelésében lévő 480 kilométernyi útszakaszról. A munka ütemezéséről fontossági sorrendben döntenek, mindig a nagyobb forgalommal bíró utak javítását helyezik előtérbe. Saját útellenőreik és a pécsiek bejelentései alapján állítják össze a javítandó úthibák listáját. Mivel mindent a cég „szemei” sem látnak, így az úthibák bejelentését az ingyenesen hívható zöld számukon (80/200-590) várják, főleg ha veszélyes kátyút vagy úthibát látunk.