Ezekre a változásokra készüljünk idén

Új év, új kezdet. Számos területen lesznek változások az új esztendőben, amelyek a magyar lakosság jelentős hányadát érintik a mindennapokban. Számba vettük, hogy milyen előnyök (és esetlegesen milyen hátrányok) érnek bennünket 2017-ben.

hirdetés

A mindannyiunkat érintő legfontosabb változások az adózás területén léptek életbe az új év első napján. Néhány alapvető élelmiszer – friss tej, baromfihús, tojás – áfája 27 százalékról 5 százalékra csökken, ami elvileg az árakban is megmutatkozhat majd idővel, ennélfogva talán a pénztárcánk sem ürül ki olyan gyorsan, mint eddig – nem mellesleg a számítások szerint mindezzel legalább 35 milliárd forintot spórolhatunk meg.

Olcsóbb lesz a tojás is

Az éttermek üzemeltetői is elgondolkodhatnak a továbbiakról: január elsejétől az éttermi vendéglátásban az ételek, valamint a helyben készített, nem alkoholtartalmú italok áfakulcsa csökken 27 százalékról 18 százalékra (jövőre pedig 5 százalékra). Bár ez előnyösnek tűnik, az érintettek szerint mindez azonban feszültséghez vezethet az ágazatban, hiszen az áfacsökkentés csak a kereskedelmi vendéglátásban érvényesül, míg a közétkeztetésre nem. Emellett míg a helyben készített étel áfája öt százalék, addig elvitelkor marad a 27 százalék, mivel ebben az esetben termékértékesítés történik.

Az adóhatóság az áfa hatékonyabb beszedése érdekében további tevékenységi köröket von be az online pénztárgépek rendszerébe, így például már az autó- és motorszerelők, a gépjármű-kereskedők, a tánctermek és edzőtermek üzemeltetői, a mosodák és a fizikai közérzetet javító szolgáltatást nyújtók számára is kötelező lesz ilyen kassza használata.

penztargep
Számos tevékenységi körben lesz kötelező az online pénztárgép

Szintén sokakat érint a minimálbér emelése, valamint a garantált bérminimum emelése. Idéntől 127 500 forint lesz minimálbér havi összege, a szakképzett munkaerő számára pedig 161 ezer forint a garantált bérminimum. Emelkedik a közmunkások bére is, a 8 órában foglalkoztatottak 81 530 forintért dolgozhatnak, a szakképzet és középfokú diplomával rendelkezők mintegy ötezer forinttal kereshetnek többet, így 106 555 forintot vihetnek haza.

A munkáltatók is jól járnak, az őket illető járulékok 5 százalékponttal mérséklődnek, de a nyugdíjak is 1,6 százalékkal növekednek.

Természetesen a családok sem maradnak ki az előnyökből. A kétgyerekes családoknál 80-85 ezer forinttal több maradhat az áfacsökkentés és az szja-kedvezmény növelése miatt. Ez közel 400 ezer kétgyermekes családnál jelent havi ötezer forint könnyítést.
Az első házasok esetében két évig – gyermek születése esetén a családi kedvezmény mellett is – jár a havi ötezer forintos állami nászajándék; mindez visszamenőleges hatályú, így a már 2014. december 31. követően megkötött házasság esetében is alkalmazható.

csok építőipar
Még könnyebbé válik a csok igénylése

Az otthonteremtés is könnyebbé válik: a tervezőasztalról értékesített ingatlanokra is igényelhető a csok, tehát már az ingatlan használatba vétele előtt. Igaz, a folyósítás csak a használatbavételi engedély megszerzését követően történhet.

Korábban nagy probléma abból, hogy osztatlan közös tulajdonban álló lakások építése esetén a csok folyósításával meg kellett várni, amíg az ingatlan társasházzá alakul. A könnyítéssel a bank már az építés alatt megállapíthatja a jogosultságot, így nem kell várni a támogatás folyósításával.

A csokot a gyermekek 25 éves életkoráig, magzatnál pedig már 12 hetes korától figyelembe lehet venni (a korábbi 24 helyett) az igénylésnél. Ha egy gyermek mindkét szülőjét elveszíti, akkor már a gyámja is igényelheti a csokot, ha a gyámság már legalább egy éve fennáll.

Drágul a cigaretta

Akik viszont kevésbé vigyáznak egészségükre, azoknak rossz hír, hogy ismét drágul a cigaretta: egyrészt már dohányterméknek minősül, így drágul az e-cigarettához szükséges folyadék, emellett tovább emelkedett a dohányáruk adója, hogy az év végéig elérje a 29 százalékot. Ez mintegy 250 forintos drágulást jelent majd összesen.

Adómentes lett az óvodai ellátás is
Január elsejétől a bölcsődei mellett az óvodai szolgáltatás is adómentes: ha a szülő kisgyermeke bölcsődei vagy óvodai ellátásáért fizetendő díjról odaadja a munkáltató nevére szóló számlát a munkáltatójának, akkor a vállalkozás által megtérített összeg teljesen köztehermentes. Vagyis se a munkavállalónak, se a munkáltatónak egy forint adót sem kell fizetnie.