Ezekre lehetünk büszkék

Hatalmasat fejlődött Pécs az elmúlt pár évben, ráadásul úgy, hogy eközben havonta több százmillió forintos törlesztőrészleteket kellett fizetnie és kigazdálkodnia a városnak a korábban felvett hitelek és adósság miatt. Itt a lista a fontosabb eredményekről. Egyben! (x)

hirdetés

PÉCS A MI VÁROSUNK

Megvédték a Tubest

A pécsiekkel és civilekkel közösen sikerült megvédenie Páva Zsoltéknak a Tubest, sikerült elérni, hogy ne épüljön katonai radar Pécs fölé! Az új városvezetés első dolga volt, hogy rendeletben is rögzítették, nem épülhet lokátor a Mecsekre.

Soha többé jutalom 

Míg a szocialista városvezetések idején 3,2 milliárd forint jutalmat osztogattak szét, addig a fideszes városvezetés rendeletben tiltotta meg, hogy politikus jutalmat kaphasson.  Azt mondták: Pécsett egyetlen politikus sem érhet többet, mint bármelyik pécsi. Ezért szüntette meg Páva a politikusi jutalmakat és a VIP-parkolót is a Városháza előtt.

Tóth Bertalan, jutalmak5

A pécsiek elégedettsége a legfontosabb

Megszüntették és felszámolták a politikai, haveri, családi álláshelyeket, bújtatott állásokat a városi cégekben. Teljesen átszervezték és sokkal olcsóbbá, takarékosabbá tették a városi cégeket és a közszolgáltatásokat is. Megszüntették a korábban automatikusan járó 100%-os prémiumokat a cégvezetők esetében. Az országban elsőként Pécs vezette be az elégedettség-mérést is, azaz a pécsiek minden évben elmondhatják, mennyire elégedettek az egyes városi szolgáltatások minőségével. Csak ezek alapján jogosult egy cégvezető vagy dolgozó csökkentett pluszjuttatásra.

Pécs visszaszerezte a vízszolgáltatást

Megszüntették, hogy a szolgáltatók kizsebeljék a pécsieket! Ezért kellett a városnak saját kezébe vennie a vízszolgáltatást is. Pécs jogszerűen járt el, minden fontos pert megnyert ebben az ügyben. Ma már a Tettye Forrásház csak és kizárólag a pécsiek kezében van, nem az extra haszonra, hanem a kiegyensúlyozott működésre törekszik. Azzal, hogy létrehozták a Pécsiek Vízszolgáltatóját, összesen 4,3 milliárd forinttal tudták csökkenteni a vízdíjat, vagyis ennyi pénz maradhatott a pécsiek pénztárcájában 2009 októbere óta.

1 euro befizetés, Páva Zsolt, vízmű-4

Pécs visszaszerezte  és saját kezébe vette a parkolást

Sikerült megszabadulni a Gámán Kft.-től, így 3 éve nem emelkedtek a parkolási díjak Pécsett. Ügyfélbarátabb, méltányosabb a rendszer, a parkolási díjakat pedig 100%-ban visszafordítják a városra, elsősorban városüzemeltetési feladatokra költik a pénzt. Bevezették a kiterjedt, több csomagból választható sms-alapú mobilparkolást is, illetve az online jegy- és bérletvásárlást.

Pécs visszaszerezte a buszait

2009 év elején, egy kézzel írt, 2,4 milliárdos számlán kitrükközték a város összes buszát egy magáncégnek. Ráadásul ezeket vissza is kellett bérelnie a városnak. Nem volt jó üzlet! Azóta van Tüke Busz, ami 100%-osan pécsi, és beindult a Buszcsere Program is.

Tüke Kártya Program elindítása

Sikeres a néhány éve indított Tüke Kártya Program, amely Magyarország legmodernebb városkártyája. Ennek segítségével ma közel 200 pécsi cég, vállalkozás szolgáltatásait tudják  olcsóbban igénybe venni a pécsiek. A tervek szerint hamarosan olcsóbban lehet parkolni is a városkártyával, amelyet ma már 12 ezren használnak a városban.

Megoldatlan Ügyek Irodája

Felgyorsították és megoldották azokat az ügyeket, amelyek 2009 előtt elakadtak a Hivatal bürokratikus útvesztőiben. 800 pécsinek tudtak így segíteni.

Díjak sokaságát nyerte el Pécs

Közel félszáz nívós, nemzetközi és hazai díjat nyert Pécs az elmúlt 4 évben, amelyről határainkon innen és túl is beszámolt a média. Ilyen volt például a fogyatékkal élő szervezetek által megítélt elismerés Pécsnek, építészeti és ingatlanfejlesztési díjak sokasága, vagy a különféle gasztronómiai és kulturális elismerések.

Pécset ajánlotta a The New York Times

Pécs is felkerült arra a 46 földrajzi helyet, országot, várost tartalmazó listára, amelyet mindenképpen látni kell – a The New York Times szerint. Ezzel Rio de Janeiro, Amszterdam és Oslo mellé kerültünk.

Rendőrök 3

REND ÉS BIZTONSÁG

térfigyelő

Térfigyelő kamerák

A pécsi közbiztonság javítása folyamatos munka és feladat. Az elmúlt időszakban csaknem 40 új térfigyelő kamera figyeli a nap 24 órájában Pécs utcáit, de még legalább ennyit tervez felszerelni a város a következő időszakban.

Posztos rendőrök

Elsőként indította el Pécs a posztos rendőr, azaz a Leonardo-programot, hogy személyes kapcsolat alakulhasson ki a rendőrök és az emberek között. Ezért is bővítették, illetve újították fel a városrészi rendőrőrsöket.

Poldi bácsi

Poldi bácsi program

Szintén elsőként vezették be Pécsett a Poldi bácsi programot, az őrök parkjaink tisztaságára vigyáznak.

Több rendőr és jobban felszerelt polgárőrség

Sok millió forinttal és különféle eszközökkel támogatja a város a pécsi polgárőröket is, és ma már csaknem 200-al több a rendőr Pécsett, mint korábban.

új-rendőrök4b

Belváros Őrség

Felállították a belváros őrséget is, akik kerékpárral járják a történelmi városmag utcáit, és személyes kapcsolatban vannak az üzlettulajdonosokkal, vendéglősökkel, vállalkozókkal.

Rendőr 2

 

TISZTA ÉS RENDEZETT PÉCS

Illegális szemétlerakók felszámolása

Több tucat illegális hulladéklerakót számolt fel Pécs, illetve 17 milliárd forintból megújították és bevezették a teljes körű lakossági szelektív hulladékgyűjtést. Idén ősztől a város minden pontjára kikerülnek a szelektív edények, már dolgoznak az új kukásautók és befejeződik az ország egyik legnagyobb hulladék-feldolgozó központjának próbaüzeme Kökényben. A város minden lakosa számára elérhetővé válik a szelektív hulladékgyűjtés és a város hulladékainak legnagyobb részét újrahasznosítja Pécs.

kukásautó1

Parlagfű-kommandó

Elsőként az országban Pécsett hozták létre a Parlagfű-kommandót. Azóta sem mondtak le arról, hogy komolyan harcoljanak a parlagfű ellen, amely számos pécsi életét keseríti meg. Több százezer négyzetméternyi területet tisztítottak már meg az allergén növénytől. Egy országos kimutatás szerint Pécsen csökkent leginkább a parlagfűvel fertőzött területek száma.

Csatornázás

Jobb vízelvezetés

Az idei nyári időjárás alapján is világos, hogy jó döntés volt a csapadékvíz elvezetésének programja. Két ütemben fejlesztette a város a csapadékcsatorna-hálózatát: már befejeződött 1,7 km vízelvezető árok felújítása, amellyel 120 családot és mintegy 19 hektár területet sikerült megvédeni a víz pusztításától. A fejlesztés második ütemében közel 450 millió forintból 15 km vízelvezető árkot tisztítanak meg és építenek újjá, amellyel több mint 130 hektárnyi területet fognak tudni megvédeni. A Mecsek lejtőin lefutó jelentősebb patakok medrét is rendezik, az Ágoston, a Laskó-Kopács utcák és még számos közterületi víznyelő kapacitását növelik. Számításaik szerint közel 20 ezer ember életkörülményeit sikerül ezzel biztonságosabbá tenni.

Munkahely, gyártás, gyár

MUNKAHELYEK ÉS FOGLALKOZTATÁS PÉCSETT

6256 új munkahely

A KSH és a Munkaügyi Központ, valamint a Polgármesteri Hivatal adatai szerint 2010 és 2014 között eddig megvalósult beruházások, programok keretében 6256 új munkahely jött létre Pécsett.

it service, call center5

Új cégek, gyárak Pécsett

Pécsett telepedett le és folyamatosan bővít a Hauni, a Huawei, a Jabil, a Flextronics, a BAT új 9 milliárdos gyárat épített és már több száz főt foglalkoztat az IT-Services, de immár Pécsett gyártják a Kindertojások ajándékait is.

bat15

Igazi Ipari Park

Idén készült el Magyarország legmodernebb, ipari célokra alkalmas, közművesített területe a Déli-Ipari Park is. Így Pécs alkalmassá vált világcégek befogadására, amelyek itt rendezhetik be európai bázisaikat. Három világcéggel tárgyal Pécs és a kormány jelenleg.

Déli Ipari Park_dél-keleti irányból

MODERN EGÉSZSÉGKÖZPONTOK PÉCSETT

A kormánnyal és az egyetemmel összefogva több tízmilliárdos egészségügyi fejlesztések történtek Pécsett, hogy a lehető legjobb, legmagasabb szintű ellátásban részesülhessenek a pécsiek.

400 ágyas klinika

Modern gyógyító központ lett a 400 ágyasból, amely a legjobb körülmények között fogadja a betegeket.

400 agyas terv

Onkológiai Centrum

A régió legnagyobb és legmodernebb Onkológiai Centruma épül Pécsett, ahol még hatékonyabban lehet kezelni a daganatos megbetegedéseket.

onkológia7

Regionális Véradó

Már épül a Regionális Véradó is annak érdekében, hogy egyetlen műtét és beavatkozás se kerülhessen veszélybe azért, mert nincs elegendő mennyiségű vér.

Rehabilitációs Központ

Kardiológiai és idegrendszeri betegek rehabilitációs központja épül a klinika Rét utcai egységében. A 850 milliós beruházás azt jelenti, hogy a pécsi betegeknek nem kell messzire utazniuk és a legmodernebb körülmények között gyógyulhatnak.

Rehabilitációs központ7

Új mentőautók és megújult állomás

Új mentőautók és megújult, modernizált mentőállomás segítségével sokkal gyorsabban érhet ki az orvosi segítség Pécsett, mint eddig.

Rendelőintézetek felújítása

Összesen félmilliárdot költött a város eddig a szakrendelések modernizálására is. A Lánc utcai rendelőt már felújították, új eszközöket is vásároltak. A Veress Endre utcai „SZTK-ra” is tízmilliókat költöttek, de ott még vissza van egy nagyobb felújítás is.

lánc utcai rendelő

 

VÁROSÉPÍTÉS: TURISZTIKAI ÉS KULTURÁLIS FEJLESZTÉSEK

Történelmi, vallási látványosságok

Fel- és megújították a pécsi történelmi, vallási értékeket. A fejlesztés keretében megújult a világörökségi kiállítótér, a Középkori Egyetem, a zsinagóga belseje, új kiállítótérrel gazdagodik a szerb-ortodox közösség a Zrínyi utcában, illetve megújulnak városunk református egyházközösségeinek legfontosabb terei. Restaurálják a pécsi zsinagógát, hamarosan pedig befejeződik a Dzsámi felújítása is. Kilátó lesz a Székesegyház egyik tornyából, megújul a Bazilika teljes déli hajója. Látogatható lesz a Texas bár, a Püspökség titkos pincéje, de megszépül a Martyn-ház és a Csontváry Múzeum is.

székesegyház torony3

Pécsi Horvát Színház

Már elkezdte építeni a város a Pécsi Horvát Színház új épületét is. Közel 600 millió forintból épül ez az új kulturális központ, amely új tartalmat nyújthat Pécsnek.

Nick-udvar felújítása

Felújították a város egyik legpatinásabb épületét, a több mint egy évtizedig gazdátlanul omladozó Nick-udvart. Az egykor a Zsolnay család birtokában lévő épületegyüttest annak különleges hangulatát kihasználva sikerült újjáépíteni.

Nick udvar, felújított3

A „Múzeum utca” megújítása

Megújult Pécsett a „Múzeum utca” is. Modernizálták a Vasarely Múzeumot, a Modern Magyar Képtárat és az egyház partnersége eredményeként hamarosan befejeződik a Csontváry-kiállítás épületének a felújítása is. 2010 óta közel 500 ezer ember váltott jegyet azokra a kiállításokra, amelyekről a magyaroknak Pécs jut az eszébe.

Zsolnay-óriásvázák láthatók az Új Budapest Galériában

Hazakerült a világhírű Zsolnay-gyűjtemény

A világon egyedülálló, különleges gyűjtemény, a 600 darabból álló, szecessziós Zsolnay-porcelánok találtak újra otthonra Pécsett – Gyugyi László felajánlása segítségével. Az egyedi, kézzel készített műkincseknek felbecsülhetetlen az értékük, immár Pécset gazdagítják. Hasonlóképpen a híres és elveszettnek hitt Júlia-vázákhoz.

Félmillió fizető vendég a Zsolnay-negyedben

Olyan, európai szinten is egyedülálló városrészt kaptak a pécsiek, amelyben a hagyományok új közösségi terekkel és élményekkel élednek újjá. Több mint 500 ezer látogató váltott jegyet a Negyedbe, ahol 3700 programot rendeztek. Nemcsak megmentette a Zsolnay család örökségét Pécs, hanem sikeresen mutatja azt meg a világnak.

Kodály Központ

Kodály Központ

A régió legnagyobb befogadóképességű, multifunkcionális hangversenytermeként, kulturális rendezvényhelyszínként és konferenciaközpontként működik Európa egyik legjobb akusztikájú épülete. Csaknem 600 rendezvény volt a házban, és 266 ezren vettek belépőjegyet. Maxim Vengerov, világhírű hegedűművész a Kodály Központot az építészet Stradivarijának nevezte.

Tudásközpont

Közel 20 ezer beiratkozott olvasó, több százezer kötet, gyermekkönyvtár részleg.

VÁROSI PARKOK ÉS LIGETEK MEGÚJÍTÁSA

balokány2

Balokány-liget – Pepita

A városvezetés célja volt, hogy a Balokány környezetét rendbe tegyék, hogy újra a pécsiek egyik kedvelt pihenőhelye legyen. A Zsolnay-kerámiákkal díszített pavilon tavaly készült el, de azóta közel 5000 pécsi vett részt olyan programokon, amelyeket a Ligetbe szerveztek. A parkban található sétány világításának felújítását pécsi vállalkozások, magánemberek is támogatták, amelynek köszönhetően ma már újra biztonságban lehet este is meglátogatni ezt a parkot. 2020-ra a teljes terület – a volt fürdő rész is – megszépül.

Zuhan az átlagéletkor

Új parkok, felújított terek

5700 pécsi lakás környezetében újították fel a város közterületeit. Ma már a kisgyerekes családok örülhetnek az uránvárosi és a tettyei játszótérnek, és az újjáéledt Széchenyi tér pedig a pécsi közösségi élet egyik központja lett. Megújult a belváros, a Tettye, a Kórház tér környezete, Uránváros, Kertváros, Pécs-Kelet központja, a Rókus-sétány, a Berek-sétány és a Köztársaság tér.

zöld baba

Pécsen van a legtöbb zöld

3 év alatt elérte a városvezetés, hogy Pécsett van a legtöbb zöldterület az országban, megelőzve ezzel nem csak Budapestet, de az összes többi várost is. Városunkban kétszer annyi zöldterület, növény és fa jut minden egyes polgárra, mint például Zalaegerszegen, és háromszor annyi, mint Szegeden vagy Kaposvárott.

 

ISKOLÁK ÓVODÁK FELÚJÍTÁSA PÉCSETT

Megújult az Illyés Gyula Általános Iskola és Óvoda

Teljes felújításon esett át az Illyés Gyula Általános Iskola és Óvoda, közel 400 gyermek tölti immáron három éve mindennapjait európai körülmények között. Az IMS technológiával épült iskola nemcsak biztonságossá vált, hanem valamennyi tere megújult és egy olyan új átriummal is gazdagodott, amely be tudja fogadni a tanév jeles eseményeit.

Testvérvárosok terei iskola, TVT7

Testvérvárosok Terei Általános Iskola

Pécs legmodernebb iskolaközpontja lett, ahol idén szeptembertől 500 gyermek tanulhat. Évtizedekig biztonságos, második otthona lesz a kertvárosi gyerekeknek.

Informatikai fejlesztés a pécsi iskolákban

Az oktatásfejlesztési program keretében az elmúlt években került sor a város egyik legjelentősebb informatikai fejlesztésére, több mint ezer olyan számítógépcsomagot telepítettek, amelyek a XXI. századi iskolai oktatásban már nélkülözhetetlenek. A különleges készségfejlesztő szoftverektől a digitális tábláig ma már minden elérhető a pécsi iskolákban is.

rácvárosi óvoda6

A pécsi óvodák felújítása

Több százmillió forintból fejlesztették a pécsi óvodákat és bölcsődéket. Az elmúlt években három nagy intézmény felújítása valósult meg: idén szeptemberben a rácvárosi ovi megújulva, immáron közel 80 óvodást vár, a Mezőszél utcai és a Gosztonyi utcai óvodák-bölcsődék pedig több mint 250 kisgyereknek kínálnak az eddigieknél sokkal jobb körülményeket.

Megújul a Leőwey Klára Gimnázium

Már láthatók „A Leőwey” felújításának első eredményei. A homlokzati nyílászárók cseréje befejeződött, újak a vizesblokkok, új természettudományos labor épült és készül az új rendezvényterem. Összesen közel 400 millió forintot költ Pécs arra, hogy az épületet megújítsák és az oktatás színvonalát növeljék.

FELTÖLTŐDÉS ÉS AZ ÉLMÉNYEK VÁROSA

Ilyen lesz - Látványterv: Nara Stúdió Kft.

Épül az új állatkert

Megkezdődött a környezetvédelmi szempontoknak megfelelő, minden szempontból korszerű és modern vadaspark építése, amely jövő tavaszra készül el. Rengeteg új állattal is gazdagodik a park: lesz tigris, leopárd, medve, fóka is.

Épül a pécsi Margit-sziget

Pécsi befektetőkkel összefogva már elkezdték építeni a Pécsi Margit-szigetet a Tüskésréten. Igazi szabadidőpark, rekreációs központ lesz a területen: vízisível, gumis, kivilágított futópályával, játszóterekkel, szabadtéri fitneszparkkal.

Pécs új szabadidõparkja épül a Tüskésréten

Megújult az Égervölgyi-tó

Egy több évtizedes problémát sikerült megoldania a városvezetésnek: az Égervölgyi patak és tó rendezésével újra a pécsiek számára vonzó, természetes környezetet alakítottak ki a Mecsek kedvelt kirándulóhelyén.

150 fesztiválnap évente

A város saját céget hozott létre annak érdekében, hogy még több, még színesebb közösségi program legyenek Pécsett. Újdonság az is, hogy a programokra nem biztosítanak pénzt a költségvetésből, azt a cégnek magának kell kigazdálkodnia. Így különösen nagy siker, hogy városunkban úgy lehet évente legalább 150 napot fesztiválozni, hogy ez egy forintjába sem kerül Pécsnek.

Pécsi Napok 2014 - sétatér fesztivál

Új lakatfal(ak)

Az egyetemmel együttműködve bővítették a híres pécsi lakatfalat és noha Európa több nagyvárosában igyekeznek ezt a szokást betiltani, Pécsett maradnak a lakatok!

játszótér

Ellenőrzött, biztonságos játszóterek

Havonta 115 darab játszóteret ellenőriznek és tisztítanak meg rendszeresen, hogy biztonságosak maradjanak a gyerekek számára. Ebben a munkában számos egyesület és egyes lakóközösségek is segítik a várost. Új játékokkal is felszerelték már ezek többségét, idén például az Ércbányász utcai, Mátyás Flórián téri, Kodolányi utcai, Madách téri  játszóterekre, és az Építők úti, valamint a vasasi játszóterekre kerültek új játékok, illetve felújították a meglévőket.

játszótér2

3D-s mozi lett az Urániából

Október 1-én nyitotta meg kapuit az Uránia Mozi, amely mostantól a legújabb sikerfilmekkel, az elérhető legjobb technikával várja a filmrajongókat. Akár 3D-ben is!

uránia10

 

SPORTFEJLESZTÉSEK

ratgeber_kulso_05_001.pdf

Nemzeti Kosárlabda Akadémia

Már elkezdődött a pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémia építése, mellyel a hazai kosárlabda utánpótlás legfontosabb bázisa lesz Pécs. Az épületegyüttesben új kollégiumi szálláshelyeket is kialakítanak.

ratgeber_belso_05_001.pdf

Városi kosárpályák

A beton és vasrácsos „ketrecek” helyett építenek – első körben – négy modern, utcai kosárpályát, ahol a gyerekek szabadon és biztonságos körülmények között sportolhatnak az otthonukhoz közel. Kettő Kertvárosban, kettő pedig a Rókus domb közelében épül. A pályákhoz szeretnének büfét és mosdót is kapcsolni, valamint profi világítást.

hullám3

Hullám Fürdő felújítása

Teljes és alapos modernizáción esett át a Hullám Fürdő. A két medencét megerősítették, újraburkolták, taposókkal, zuhanyzókkal szerelték föl. Az aszfaltos részeket több helyen parkosították, újramázolták a strand padjait, valamint rendbe tették a játszóteret is.

KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉS

Új Credo buszok, MTI-fotó

Buszcsere Program

Végveszélyben volt a pécsi tömegközlekedés, miután a város összes buszát kitrükközték és elprivatizálták a szocialista városvezetések idején – egy sok milliárdos kézzel írt számlán. A külföldi céghálókból előbukkanó magántársaság nem a pécsiek érdekeit tartotta szem előtt, hanem a saját magáét. Ezért kellett visszaszerezni a közösségi közlekedést Pécsett. Visszaszerezték a város buszait is, és ma már 60 darab új, környezetbarát, alacsonypadlós, modern és kényelmes busz szállítja az utasokat a városban. Megújították a menetrendet is, amelynek köszönhetően ma gyorsabb, egyszerűbb és kényelmesebb a buszozás Pécsett. Nincs járatkimaradás sem. Sikerült bevezetni a kismama bérletet, és azt is, hogy a pécsi nők hétvégente ingyen közlekedhetnek éjszakánként, hogy nagyobb biztonságban legyenek. Pécs folytatni akarja a Buszcsere Programot.

kerékpárút8

Kerékpárutak

A kerékpározás nemcsak olcsó közlekedési forma, hanem életmód, szórakozás, közösségi tevékenység is. Pécsett nagyon nehéz a kerékpáros úthálózat fejlesztése a domborzati viszonyok miatt, illetve a város szűk belvárosi utcái miatt. Első lépésben az egyetemi karokat kötötték össze egy kerékpárúttal, de ez csak az első ütem volt.  A következő években több, nagyobb léptékű kerékpárút fejlesztés is követi ezt: 2020-ig megépül a város kelet-nyugati tengelyében egy kerékpárút, illetve összekötik a Kertvárost a Belvárossal.

máv, zsolnay2

Modern és méltó fogadóépület a Főpályaudvaron

A kormánnyal és a MÁV-val összefogva már elkezdődött a Magyarországon egyedülálló építészeti jegyekkel bíró épület felújítása és teljeskörű modernizációja. Megújul a főpályaudvar épületének homlokzata, az épületegyüttes teljes gépészete, új belső tér épül, új mosdók lesznek, lesz új információs rendszer, biztonsági kamerás megfigyelés és teljes akadálymentesítés is az épületegyüttesben. Mindezek mellett ingyenesen lehet majd használni az internetet is az állomáson.

kátyúzás

Aszfaltozás – utak, járdák rendbetétele

Az elmúlt 3 évben összesen 101.510m2 utat, járdát tett rendbe a város és 10 kilométernyi dűlőutat aszfaltoztak le.

Jövőre lesz kész